Sverige
8 augusti 2017 21:06
Ridsportplus

Om golfen blir godkänd kan ridningen stå på tur

I ett drygt år har Urban ­Rydin drivit frågan om golf som friskvård. Två gånger har Skatte­rättsnämnden givit honom ett positivt förhands­besked.
Om han får rätt, och golfen godkänns som friskvård, så kan det innebära att även ridning godkänns.
 

Om golfen blir godkänd kan ridningen stå på tur
Att ridning är friskvård tycker många är självklart. Och nu äntligen kanske ridning får klassas som friskvårdsförmån.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Kampen om att få ridning godkänd som friskvård pågår på flera håll samtidigt. Svenska Ridsportförbundet uppvaktar politiker, Tidningen Ridsport har startat ett upprop och samlat in namnunderskrifter. Urban Rydin på LRF Konsult vill också få ridning godkänd som friskvård, man han har valt en annan väg. 

Han försöker få till ett beslut på att golfspel på en pay and play-bana och driving range ska godkännas. I förlängningen hoppas han det ska leda till att arbets-
givare även ska kunna erbjuda sina anställda ridning som friskvård. 

Varför valde du att driva frågan om golf som friskvård?
– Jag hittade ett hål där jag tror att det går att få igenom ett positivt beslut. Golfspel på en enklare pay and play-bana och driving rangebanor borde godkännas. Det hade säkert gått att hitta liknande exempel inom ridsporten och visst vill vi på LRF Konsult och LRF att även ridning ska godkännas, säger Urban Rydin. Att försöka påverka politikerna tror inte han inte är en framkomlig väg.

– Om det hade funnits en verklig politisk vilja att godkänna ridning och golf som friskvård så hade
politikerna sett till att förändra reglerna. Politikerna håller för mycket på med partipolitik, inte sakpolitik. Jag har valt en annan väg för att få till en förändring, säger Urban Rydin.

Ändrade motionsvanor
När Urban Rydin har lagt fram sitt ärende för Skatterättsnämnden har han argumenterat för att samhället och även hur vi motionerar har förändrats sedan reglerna för friskvård infördes. 
– Det ska bli väldigt spännande att se hur Högsta Förvaltningsdomstolen formulerar sitt beslut denna gång. Förra gången de behandlade överklagan så svarade de bara att frågan var för vid ställd och därmed uttalade de sig inte i sakfrågan. Det kommer de att behöva göra denna gång då ansökan om förhandsbesked nu är mycket mer detaljerad, säger Urban Rydin.

Det han hoppas på är att Högsta Förvaltningsdomstolen ska ge en utförlig och tydlig motivering i en dom som godkänner golf som friskvård. Det kan då bli ett beslut som gör att även ridning godkänns som friskvård.
– Mitt råd till Svenska Ridsportförbundet är att sitta stilla i båten tills Högsta Förvaltningsdomstolen har kommit med sitt utslag som troligen kommer i höst. Beroende på hur domen utformas så finns det flera vägar att gå. Men det kan också bli så att Högsta Förvaltningsrätten skriver sitt svar på ett sådant sätt att de även godkänner ridning. Jag träffar gärna Svenska Ridsportförbundet efter semestern för att diskutera den här frågan och om det behövs hjälper jag gärna till med en ansökan om förhandsbesked, säger Urban Rydin.

”Kan ge vägledning”
– Givet följer Ridsportförbundet det här ärendet. Det ska bli intressant att ta del av Högsta Förvaltningsrättens utlåtande den här gången. Möjligen kan det ge någon vägledning för fortsatt agerande. Om det är så får vi ta ställning till när vi vet mer, säger Kicki Ronnerberg-Bäckman, verksamhetschef Förbund & Samhälle vid Svenska Ridsportförbundet.

Text: Anahita Arai

Fakta

Detta är friskvårdsförmån

Friskvårdsförmånen infördes 1988. Syftet var att få de anställda i god fysisk balans, men utan att enskildas personliga levnadskostnader skulle subventioneras. 2003 förenklades reglerna när man bland annat tog bort villkoren att motionen eller friskvården skulle utövas inom en anläggning som regel­bundet disponerades av arbetsgivaren eller enligt abonne­mang som tecknats av arbets­givaren. Erbjudandet om friskvård måste rikta sig till hela personalen och vara av det enklare slaget. Ridning, golf, alpin skidåkning och segling ansågs i förarbetena inte vara av det enklare slaget. Skatteverket har ­tittat på förarbetena när de ska avgöra vad som ska räknas som friskvård och har därmed hela tiden sagt nej till ridning som friskvård.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden