Polisiär närvaroPoliser finns på plats under helgens SM i dressyr och en hotbild mot arrangemanget har konstaterats. Ridsport har pratat med tävlingsledare Cecilia Angshed samt tävlingsryttaren Cecilia Bergåkra som befinner sig på plats på mästerskapet. De berättar mer om hur läget är på plats och hur arbetet sett ut för att skapa en trygg tävling för alla.
Om ökade säkerheten vid SM: ”Känns skönt att vi får hjälp”
Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.
Redan prenumerant?
Aldrig skapat ett digitalt konto?
Redan innan SM-veckan drog igång beslutade tävlingsledningen att man ville ha ett ökat säkerhetstänk i allmänhet kring evenemanget.
– Det är vi som arrangörer som har valt att öka säkerheten på tävlingsplatsen. Vi kontaktade polismyndigheten som hade möjlighet att bidra med sina resurser, säger Cecilia Angshed som är tävlingsledare för SM i dressyr på Grevagården utanför Skövde.
Än så länge har inga oroligheter inträffat på tävlingsplatsen. Poliserna har två syften på tävlingen, berättar hon.
– Dels så ser de över allting så att allt är lugnt och skönt. Sedan vill de även attrahera nya medarbetare för att kunna rekrytera nya poliser. Vi har även polisens volontärer här som hjälper till precis som vanliga funktionärer, säger Angshed.
Hon berättar om bakgrunden till beslutet att öka säkerheten:
– Det är ju utifrån hur det har varit med en del prat kring hästtävlingar och så vidare, där vi som arrangörer kände att vi ville skapa ett säkert och bra evenemang för alla. Både publik, tävlande och deras hästar. Vi vill bara ha en så bra tävling som möjligt helt enkelt.
Vad kan du berätta om den hotbild som kommit in under fredagen?
– Jag kan inte säga mer än det som vi redan gått ut med, vilket är att vi under fredagen fick in en hotbild som vi hanterar.
”Känns säkert att de är här”
En av de ryttare som är på plats och tävlar är Cecilia Bergåkra som har med sig två hästar. Hon har tagit sig vidare till finalen för U25 under söndagen med My Friend (SWB, sto, f -11, e Friendship-Troll, uppf Carina Edin & Stiven Wiklund) som går sitt första U25-mästerskap. Tillsammans med valacken Izack (SWB val f -09 e Blue Hors Zack-Donnerfly, uppf P&A Development AB, äg P&A Development AB och fam Bergåkra) gör Cecilia dessutom deras första senior-final tillsammans under söndagen. Hon känner sig välinformerad gällande den ökade säkerheten kring evenemanget.
– Jag skulle vilja ge cred till arrangören som jag tycker har informerat ryttarna om allting på ett bra sätt. Vi har fått vara med på flera informationsmöten med både tävlingsledaren och överdomaren redan i början av veckan. Då gällde det inte någon hotbild, utan vi har även pratat mycket om säkerheten i största allmänhet. Vi har fått prata med överdomaren om hur vi kan samarbeta för att hjälpa varandra på tävling ur hästvälfärdssynpunkt. Det tycker jag gör att det blir bättre stämning här på SM, säger Cecilia Bergåkra.
Säkerhet runt stallarna
Från torsdag till och med söndag har det funnits polispatruller på plats på tävlingen, vilket ryttarna fått information om.
– Jag tycker att det känns skönt att de är här och jag känner mig trygg. Vi får hjälp att ha koll runt stallarna och funktionärerna får hjälp. Enligt min tidigare erfarenhet från olika tävlingar så har säkerheten runt stallarna inte varit så strikt alla gånger. Därför känns det extra bra att de har nattpatruller här som kollar läget så att ingen obehörig är där och att alla måste ha band för att komma in i stallet.
– Poliserna minglar runt på plats och de vill även rekrytera hästfolk till branschen. Jag tror att vi hästmänniskor kan vara några av de bästa för det yrket. Jag tycker att det känns proffsigt och säkert att de är här.
I fredags presenterades en hotbild mot arrangemanget, hur skulle du säga att det har tagits emot av ryttarna?
– Det är ju såklart jättetråkigt. Men det känns skönt att vi redan haft poliser här innan dess. Just nu tycker jag att det är en trygg och avslappnad stämning här ändå. Men detta är såklart något som man absolut får ta på allvar och nu när finalerna har börjat är vi tacksamma att det hålls lite extra koll.
– Vi vill ju att vår sport ska tas på allvar och på något sätt känns det skönt att vi får hjälp och stöttning även utanför vår egen ”bubbla”. Genom att visa att alla gör sitt bästa ur hästvälfärds-synpunkt så hoppas jag att vi även kan visa på den goda gemenskapen som vi har med våra hästar.
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på