Sport
23 februari 2017 07:00

Omskakande lärdomar för journalister som satt upp

Tre journalister klättrade upp på hästryggen när Ridsportförbundet bjöd in till prova på-ridning under Gothenburg Horse Show.
”Det var svettigare än jag trodde, och man satt högre upp än jag trodde” sade sportjournalisten Markus Wulcan på GT efteråt.

Omskakande lärdomar för journalister som satt upp
Sportjournalisten Markus Vulcan får prova på ridning. TT

Är det hästen som gör jobbet? Det var frågan som Svenska Ridsportförbundet ville att journalister skulle få besvara genom en egen upplevelse på hästryggen. Ett 20-tal journalister samlades vid paddocken på mässan Euro Horse, och där väntade ridskolehästen Wingstone från Billdals Ridklubb, lugn som en filbunke trots byggröran på mässan.


Det var 25 år sedan Markus Wulcan sist satt på en häst. Foto: Roland Thunholm.

Först upp på hästryggen var Markus Wulcan, till vardags sportreporter på GT.
− Jag fick meddelande i morse om att ta på mig oömma kläder, sade Markus som ridit en gång förut, för 25 år sedan.
Elisabet Lundholm, A-tränare i dressyr, instruerade Markus om tyglar och skänkellägen, och det blev både skritt och trav med ledare.
− När man ser någon rida ser det ut att gå långsamt, men det går mycket fortare när man sitter på hästen, konstaterade han efteråt.
− När hon pratade om skänklar och tygelfattning fattade jag ingenting, men varje sport har väl sitt språk, sade Markus Wulcan, som tyckte att prova på-ridningen var ett bra grepp.
− GT har väldigt lite ridsportbevakning, och det är främst en resursfråga, menade han.


Sportjournalisten Markus Wulcan blir ledd i paddocken. Foto: Roland Thunholm.

Kollegan Jonas Andersson satt också upp på Wingstone.
− Det var kul och man förstår hur svårt det är att vara ryttare. Det kräver mycket balans, och dessutom handlar det om att man sitter på ett djur med en egen hjärna, inte en bil.
− Det blev ju tydligt efter Jerringpriset att det är en stor grupp som håller på med ridsport, och det jag tror att det är bra att journalister får prova själva, för det är inte så mycket mediebevakning av ridsporten.

André Kostecki har bevakat Gothenburg Horse Show och andra hästtävlingar i många år som fotograf, men bara suttit på hästryggen en gång, sju år gammal.
− Det här har jag längtat efter, sade han när hans tur på skimmeln Wingstone var över.
− Det sägs så mycket dumt om att ridsporten inte skulle vara värd Jerringpriset, men de som säger det förstår inte vilket stort arbete som ligger bakom en sådan prestation. Du måste vara väldigt duktig, annars blir det fiasko. Se bara på mig, jag har ridit fem minuter och darrar i hela kroppen, fast jag är vältränad, sade André Kostecki.


Rolf-Göran Bengtsson i Göteborg. Foto: Roland Thunholm.

Rolf-Göran Bengtsson fanns på plats vid paddocken och berättade om vad som krävs av en ryttare och dennes häst för att nå den högsta nivån. Han tyckte att det var ett bra initiativ av Ridsportförbundet att bjuda in journalister att få sitta upp.
− På toppnivå ser vilken sport som helst lätt ut, eftersom utövarna där är så duktiga. Du vet inte vad som krävs förrän du har provat själv.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden