Veterinärt
30 juni 2020 13:30
Ridsportplus

”Operera innan hästen börjar få problem”

MelanomHur vanligt är melanom, hur behandlas det på bästa sätt – och drabbar det bara skimlar? Veterinär Elin Skärlina förklarar varför hon rekommenderar hästägare att operera bort synliga knölar.

”Operera innan hästen börjar få problem”
Elin Skärlinda är chefsveterinär på Evidensia Specialisthästsjukhuset Strömsholm, och förklarar för Ridsports läsare om melanom. Foto: Öyvind Lund

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Melanom är ett samlingsbegrepp för framför allt hudtumörer, som kan vara både ofarliga och livshotande. Begreppet melanom innefattar mycket och det är inte helt lätt att navigera och förstå vad som är vad.

    Elin Skärlina, chefsveterinär på Evidensia Specialisthästsjukhuset Strömsholm, förklarar:
    – Melanom är en form av nybildning av celler (tumörer) som uppstår på grund av en onormal förökning av melanocyter, de celler i huden som tillverkar pigment.

    Melanom visar sig ofta först som knölar i huden men kan även finnas invärtes. Att en häst enbart har invärtes knölar är ovanligt, men det händer. En häst med mycket synliga melanom har däremot nästan säkert även melanom som inte syns.

    Rekommenderar att alltid skära bort mindre förändringar

    Tidigare har veterinärer ofta avstått från att operera melanom, men i dag låter det annorlunda. Trots att inga kirurgiska ingrepp är helt riskfria, och man alltid bör fundera över nytta och risk med ett ingrepp, rekommenderar Elin Skärlina alltid att operera bort mindre förändringar.
    – Jag tycker absolut man ska operera innan hästen börjar få problem. I dag är det är relativt vanligt att små melanom negligeras, men där behöver vi bli bättre på att gripa in tidigt. Ju tidigare man tar bort små knölar, desto större är sannolikheten att man får bort hela förändringen och desto mindre är risken för återfall och spridning.

    Risken med att vänta för länge med operation är att melanomen hinner bli för stora eller diffusa och man misslyckas med att få bort all tumörvävnad, menar hon.
    – Händer det kan kvarvarande melanomceller stimuleras till snabb återväxt av tumörer och eventuell spridning.

    101104002_abfa4
    Melanom under svansen. Foto: Paula da Silva/Arnd.nl

    Att operera invärtes melanom är däremot inget som görs i någon större utsträckning på hästsidan i dag.
    – Invärtes melanom är ofta diffust utbrett och i svåra områden. Om melanomet är väl avgränsade kan man dock överväga operation. Detsamma gäller så klart flera tumörformer. Vissa tumörformer är ofta väl avgränsade och kan avlägsnas kirurgiskt relativt enkelt, äggstockstumörer till exempel.

    Fakta

    Vaccinera mot melanom

    I dag försöker forskare kartlägga uppkomsten av melanom. De tittar framför allt på genetiska faktorer och har kommit en bit på vägen mot att ta fram ett vaccin. Det heter Oncept och hästen får fyra grundvaccinationer med två veckors mellanrum. Efter det vaccineras hästen var sjätte månad livet ut.

    Det finns kliniska studier där forskarna sett tecken på att tumörväxten bromsas av vaccinet, men inte att de minskar i storlek. Elin Skärlinda tycker att vaccinet kan vara ett alternativ för hästar som lider av melanom i områden där det inte är säkert, eller möjligt, att operera. Det kan också vara ett alternativ för hästar med mycket utspridda melanom.

    Även om det påstås att de flesta skimlar får melanom förr eller senare, och många hästar går med knölar utan att få några allvarliga problem, så finns det några saker att tänka på för den som överväger att köpa en häst med melanom. Framför allt gäller det att få klart för sig hur omfattande spridningen är i förhållande till hur gammal hästen är.
    – En stor andel äldre skimlar har någon form av melanom, det får man räkna med. Eftersom de är långsamt växande i de flesta fall kan man känna sig lugnare om en äldre häst har små melanom.

    Inte lika farligt hos icke-skimlar

    Melanom hos icke skimlar kan ha större tendens för malignitet, men det betyder inte att det alltid behöver vara farligt.

    Om Elin Skärlina själv besiktigar en häst med stora förändringar eller melanom som besvärar hästen, är hon noga med att antingen avråda från köp eller noga förklara riskerna för den tilltänkta köparen. Hon rekommenderar också att utföra en undersökning av de övre luftvägarna, inklusive luftsäckar, med endoskopi som komplettering till besiktningen.
    – Finns det tecken på spridning av melanom till området kring eller i luftsäckarna så vet man att hästen har invärtes spridning av tumörer.

    Invärtes spridning, till exempel melanom i luftvägarna, behöver dock inte innebära problem för hästen.

    Det är naturligtvis lätt att känna oro när man upptäcker melanom, men även om man bör hålla läget under uppsikt (och låta undersöka alla knölar som uppstår) är det viktigt att komma ihåg att melanom inte innebär någon dödsdom. Först och främst gäller, som alltid, att titta på hur hästen mår och beter sig. Många hästar lever sina liv helt opåverkade, trots melanom.

    Fakta

    Melanom

    Melanom och skimlar

    De flesta förknippar kanske melanom med skimlar, men även om det visserligen framför allt drabbar skimlar finns det även bland andra hästar. I dag vet man inte med säkerhet varför vissa hästar drabbas i större utsträckning än andra, men veterinär Elin Skärlinda menar att det kan finnas genetiska faktorer som spelar in. Om melanom beror på en gensammansättning skulle det kunna förklara varför skimlar drabbas i så mycket större utsträckning.

    Olika typer av melanom

    • Melanocytom (kallas också melanocytisk naevi och finns i flera former)
    • Melanom
    • Melanomatosis
    • Melanosarcom

    Melanocytom är är alltid godartade medan melanom och melanomatosis, som också är godartade till en början, kan ändras till elakartade. Melanosarcom är alltid elakartade.

    Ett nytt läkemedel?

    Veterinär Elin Skärlinda har precis hört talas om läkemedlet Stelfonta (från Virbac), som skulle kunna injiceras i melanom för att få dem att skrumpna och ramla bort, men än så länge har hon ingen erfarenhet av det.
    – Man kan ju försöka krympa besvärliga tumörer med cytostatika, men det är farligt att hantera, så det nya läkemedlet skulle kunna vara ett mindre riskabelt alternativ.

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 10/2020.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden