Dressyr
11 januari 14:29

Öppet brev om dressyrens bedömningssystem

InläggSvenska Ridsportförbundets dressyrdomargrupp vill i ett öppet brev komma med ett förtydligande om dressyrens bedömningssystem, efter den senaste tidens debatt om hästvälfärd och hårda träningsmetoder.

Öppet brev om dressyrens bedömningssystem
Domargruppen har skrivit ett öppet brev på temat hästvälfärd och dressyrbedömning. Foto: iStock

Domargruppen har tagit del av den senaste tidens debatt om hästvälfärd och hårda träningsmetoder med upprördhet och stor oro. Även domarkåren, och då framförallt bedömningssystemet, får utstå kritik, vilket gör att vi vill göra ett förtydligande.

Eftersom vi gjort det etiska valet att använda hästar i vår sport är det allas vår skyldighet att se till att de lever ett så bra liv som möjligt utifrån varje individ. Vi måste alla se till att tävlingsridning inte sker i ett motsatsförhållande med djurvälfärden.

Arbete pågår för fullt på många fronter inom hästnäringen. ”Code of Conduct” står allra först i våra TR därför att den är viktigast. Vad gäller unghästtävlingar pågår nu arbete för att försöka få de olika arrangörerna att enas om kvalregler och antal kvaltillfällen.

Som dressyrdomare inom SvRf ska man döma i enlighet med utbildningsskalan, det vill säga takt, lösgjordhet, kontakt, schwung, rakriktning och samling, samt i enlighet med TR.

Domarens uppgift är att bedöma programmet och ridningen på banan med opartiska ögon. Framridningen eller träningen hemma vet vi inte något om.
”Flashiga” gångarter i betydelsen av sprättande framben i trav som ”producerats fram” är inget som ska premieras, det bygger inte på korrekt utbildning och främjar inte utvecklingen av de fria, naturliga gångarter som till exempel unghästar och lättklasshästar ska visa.

Det vi vill se är fria, rena, naturliga gångarter med aktiva bakben och god genomsläpplighet som resulterar i lösgjordhet och spänst. Goda gångarter ska aldrig kompensera en oharmonisk, mindre väl genomförd ritt. Det som alltid ska premieras är mjukhet, lösgjordhet, harmoni och god ridning samt noggrannhet och kvalité på utförandet av de olika momenten enligt dressyrens grundprinciper.

Det vi vill se är fria, rena, naturliga gångarter med aktiva bakben och god genomsläpplighet som resulterar i lösgjordhet och spänst.

Hård och brutal ridning får aldrig förekomma i något sammanhang. Detta förmedlas tydligt vid de årliga dressyrdomarutbildningar som arrangeras av SvRf, och som det är obligatoriskt för alla domare att delta i. Vi fortsätter där, som alltid, att understryka vikten av utbildningsskalan – beskriven som en harmonisk och för hästen sund utbildningsmetod – är basen för att bestämma varje betyg.

Ett årligt speciellt fokus för alla domarkurser sätts upp och förmedlas på kurserna, oftast är det någon del ur utbildningsskalan. I år är det föreslaget att de grundläggande delarna takt, lösgjordhet och kontakt sätts i fokus och i tillägg betoning på harmoni under det allmänna intrycket av ritterna som bedöms.

DRESSYRENS GRUNDPRINCIPER enligt TR II
Moment 230 Dressyrens mål

Dressyrens mål är att utveckla hästen till en atletisk individ genom harmonisk utbildning. Resultatet blir en lugn, mjuk, lösgjord och smidig häst. Hästen blir också förtroendefull, uppmärksam och villig så att perfekt samförstånd med ryttaren kan uppnås. Korrektheten och kvalitén i utbildningen visar sig genom: Renhet, regelbundenhet och frihet i gångarterna. Harmoni, lätthet och ledighet i rörelsernas utförande. Lätthet i framdelen och engagemang i bakdelen som kommer ifrån en livlig framåtbjudning. Accepterande av bettet med eftergift och
genomsläpplighet utan spänning eller motstånd.

/Ridsportförbundets dressyrdomargrupp, bestående av Tundi Andersson, Lena Mårtenson, Annette Fransén-Iacobaeus, Pia Fälth, Lollo Magnusson och Annica Lund

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden