Träningstips
2 september 2020 16:51
Ridsportplus

Öppna – för att förfina hjälperna

Dressyrserie, del 6I tidigare avsnitt i Kerstin Andrés dressyrserie har vi fokuserat på att få en bra kommunikation med en trygg, lösgjord häst. Nu tar vi med lösgjordheten och avancerar längs utbildningsskalan till samlade rörelser.

Öppna – för att förfina hjälperna
När du börjar med öppna – rid gärna på en stor volt, där hästen redan är eftergiven i insidan. Foto: Lottapictures

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    När du kan göra skänkelvikningar i både skritt och trav utan problem kan du börja med skuldran in i trav, vilket kräver lite mer energi och smidighet.

    – Bogen in, eller skuldran in, är en lightversion av öppna, definierar Kerstin André.

    – Du kräver mindre böjning och samling och bara tecknar rörelsen. När hästen erbjuder skuldran in med flyt och lätthet kan du be om lite mer böjning och samling.

    Öppna är en väldigt bra övning för att få hästen att acceptera ryttarens skänkel och sits, utan att springa iväg från hjälperna. Dessutom blir hästen mer rakriktad och genomsläpplig. Många hoppryttare använder övningen eftersom det är lika viktigt för hopp- som för dressyrhästar att vara rakriktade och framför skänkeln.

    – Varför är synen på dressyrhästar så annorlunda jämfört med hopphästar? Dressyrhästar anses känsligare, men om en dressyrhäst busar det minsta på banan kostar det många poäng. Spark och bock är okej för hopphästarna, men inte alls okej för dressyrhästarna.

    Fakta

    Lär känna Kerstin André

    • Kerstin André är A-tränare, lärare på beridarutbildningen i Flyinge och supervisor för ponny- och ungdomslandslagen.
    • Kerstin har egna tävlingsmeriter i 1,50-hoppning, medelsvår fälttävlan och svår dressyr.
    • Bland hennes många namnkunniga elever finns Grand Prix-ryttarna Ebba och Mia von Essen, Mattias Jansson och Pernilla André Hokfelt.
    • Kerstin André utsågs till Årets dressyrtränare såväl 2010 som 2019 av Svenska Dressyrtränarklubben.
    • 2020 utsågs Kerstin André till Mastertränare, hon är därmed en av 16 svenska tränare med utnämningen på sitt cv.
    Expandera

    Inner tygel visar vägen

    När du rider öppna är det inner tygel som visar vägen och var du vill ha framdelen, medan ytter tygel reglerar böjningen. Inre skänkel aktiverar inre bakben och ytterskänkeln reglerar att bakdelen inte faller ut utan håller sig på linjen. Ryttaren behöver sitta lite mer på det inre sittbenet och titta i rörelseriktningen för att hålla linjen. En lätt kontakt på inner tygel och lite mer stöd på ytter tygel visar en ärlig eftergift och böjning.

    Ofta är det lättare att böja sig åt ena hållet och många hästar har svårare att sidböja sig runt höger skänkel. Då blir hästen starkare i höger tygel och vill inte riktigt ta vänster. Därför kan du inte kräva lika mycket böjning i det stela varvet i början. Om hästen blir stark på inner tygel måste du aktivera inner skänkel mer för att få stöd på ytter tygel. Faller hästens
    ytterbog ut och hästen är förböjd behöver du reglera ytter tygel och aktivera ytter skänkel för att minska böjningen.

    Tävlingsmässig öppna ska helst vara på tre spår där inre bak och yttre fram går på samma spår. Ju mer hästen trampar under sig med det inre bakbenet, desto mer lyft kan du få i yttre framben och desto mer uttryck i rörelsen får du.

    Kerstina-ka_6 Oppna_lg-4
    Öppna på stor volt. Framdelen innanför. Foto: Lottapictures

    Tips. Övningar

    Mjukstarta på böjt spår
    Börja gärna med att leka lite med framdelens placering i förhållande till bakdelen på en 20-metersvolt, där hästen redan är eftergiven i insidan och böjd runt inre skänkeln. Du kan bara placera framdelen något innanför det böjda spåret några steg och sedan återgå till voltspåret.

    Raka linjer
    När det fungerar bra på volten kan du börja rida öppna längs långsidan. Börja med en 10-metersvolt i hörnet för att direkt gå in i öppna längs långsidan. Om hästen tappar bjudning, takt eller lösgjordhet kan du lägga in en volt och börja om i öppna. Du ska känna dig nöjd och avsluta rörelsen med en bra känsla.

    Kerstina-ka_6 Oppna_lg
    Öppna längs långsidan.

    Den högsta svårighetsgraden i öppna får du när du rider på fria linjer utan hjälp av en vägg för att hålla linjen. Då får du lita helt till dina hjälper för att få och hålla linjen.

    – Så fort du kan frigöra dig från väggen – gör det, uppmanar Kerstin.

    Kerstina-ka_6 Oppna_lg-5
    Öppna på medellinjen; observera att hästen går på tre spår. Foto: Lottapictures

     

    Kvalitetschecka med övergångar
    Övergångar i bibehållen öppna kan du göra mellan trav och skritt där skritten blir ett kvitto på rörelsen. För att förbättra kvaliteten i öppnan kan du träna på att göra tvärtemot det som du känner i skritten. Om hästen är lite sömnig och brister i bjudning blir skritten långsam och vinglig, då behöver du göra den kvickare. Är hästen för het får den svårt att vänta i skritten; då låter du den skritta lite längre sträcka med långsam skritt. Får du för hög nacke kan du träna på att ha en lägre form, har du för snabb takt tränar du på att få den lugnare.

    – Ju mer självbärig hästen är, desto mindre störs den av att du skiftar gångart. En självbärig häst är en glad häst, sammanfattar Kerstin.

    På en självbärig häst kan ryttaren göra så lite som möjligt och låta hästen göra jobbet.

    Fakta

    Kontrollpunkter

    • Du ska uppleva att hästens hals inte böjer sig mer än hästens bål. Be din tränare att titta eller kontrollera i spegeln.
    • För att känna att hästen har bakdelen på rätt ställe kan du gå från skuldran in till en skänkelvikning på samma linje. Då får du en känsla för hur mycket hästen är böjd och hur den spårar.
    • Skulle hästen tappa rytm eller steglängd i öppnan kan du gå över i skänkelvikning eller rida rakt ut i samma riktning som hästens huvud och aktivera traven.
    Expandera

    Denna text publicerades första gången i Ridsport 2016.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden