Dressyr
25 juli 2021 10:00

Kvalet till OS-finalerna är klart – så här gick det

OS i TokyoGrand Prix-klassen på OS i Tokyo är klar. Det står klart att både Juliette Ramel och Therese Nilshagen rider den individuella finalen och att Sverige är klart för tisdagens lagfinal.

Kvalet till OS-finalerna är klart – så här gick det
Storbritanniens Charlotte Fry och Everdale under lördagens Grand Prix. Foto: FEI/Christophe Taniere

Ekipagen startade i sex olika grupper i Grand Prix-klassen och de två bästa i varje grupp gick vidare till onsdagens kürfinal. Dessutom ansluter de sex med högst procent utöver dessa.

Therese Nilshagen tillhörde dem som direktkvalade på lördagen. Juliette Ramel gjorde om bedriften, trots en miss, och såg till att det blir två svenska ekipage i den individuella finalen.

Sverige är dessutom klart för lagfinalen på tisdag efter att ha kommit sexa i kvalet. De åtta bästa nationerna fick en finalplats.

Danmarksbaserade spanjoren Severo Jurado Lopez var först ut på söndagen med maffige Fendi. Ekipaget gjorde en uppvisning med varierande kvalitet. Många moment var riktigt fina, men det blev också en miss i ett galoppombyte och en blek avslutande piaff på meddellinjen. Ekipaget slutade på 68,370 procent och kommer inte att ses i den individuella finalen.

Spaniens lag låg på gränsen att ta sig vidare till lagfinal när alla tre lagryttare gjort sitt i kvalklassen.

Singapores första deltagare någonsin i ridsportens OS, Londonbaserade Caroline Chew, började godkänt. Sedan snubblade hästen Tribiani och blev därefter väldigt spänd och het. Efter en kort stund ringde huvuddomaren i klockan och stannade ekipaget. Vid en kontroll visade det sig att hästen hade lite blod i munnen och det blev därmed uteslutet.

Irlands Heike Holstein tävlar individuellt trots att Irland hade ett lag kvalat, men landet tackade nej till lagplatsen, vilket ledde till en dominoeffekt.

Positiv irländare

Den rutinerade 49-åringen, som är flerfaldig irländsk mästare, lotsade käcke Sambuca genom programmet som präglades av jämnhet, harmoni och fint samarbete mellan häst och ryttare, dock med lite minus för saxen. Det blev 68,432 procent och en andra plats i gruppen när fem ekipage gjort sitt. Österrikes lagryttare Christian Schumach/Te Quiero Sf toppade gruppen med 70,9 procent efter att bland annat visat fin piaff och övergångar mellan piaff och passage.

Det var Belgien som fick en lagplats när Irland backade ur. Näst sist ut för det belgiska laget var Laurence Roos och positive Fil Rouge som bland annat visade en fin lätthet i piaff och passage. Det var dock lite trassel i den inledande halten, men ryttaren såg glad och nöjd ut när hon vinkade mot de publiklösa läktarna efter sin start. Det blev 70,699 procent och en andra plats i gruppen när fyra ekipage återstod i gruppen.

Kanadas andra lagekipage Lindsay Kellock/Sebastien satte inte ena travslutan och inte heller alla ettor, men visade också fin passage. Det blev 65,404 procent.

Australiens Simone Pearce och magnifike Destano såg ut att ha något riktig, riktigt bra på gång. Ekipaget visade jättefin ökad trav och skritt. Men sedan började det trassla till sig, först i en igångsättning från skritt till passage och sedan även med galoppombytena och i en piruett. Ekipaget slutade på 68,494 procent och en tredje plats i gruppen när två ekipage återstod.

Dansk kanonritt

Danmarks sista lagryttare Carina Cassoe Kruth och Heiline´s Dancier levererade ett program som såg enkelt och okomplicerat ut. Allt satt där det skulle med extra plus för passagen. Det blev 76.677 procent och solklar ledning i gruppen, vilket innebar att hon är direktkvalad till den individuella finalen.

USA:s Adrienne Lyle och Salvino var sist ut i grupp D. Ekipaget gjorde ett stabilt och felfritt program, i passagen kunde det ibland bli lite väl kvicka rörelser. Första halten var jättefin. Det blev 74,876 procent, en andra plats i gruppen och direkt till kürfinal tillsammans med Carina Cassoe Kruth från grupp D.

Danmark hade en överlägsen ledning i lagtävlingen i detta skede av tävlingen.

I grupp E ingick Sveriges Juliette Ramel.

– Juliette har mognat i sin ridning sedan OS i Rio. Jag blir förvånad om hon inte tar sig direkt till final från gruppen, sa Sveriges förbundskapten Bo Jenå till Discovery innan Juliette Ramels start i grupp E.

Edwardgal_os
Hollands lagryttare rider i oranget. Här är landets Edward Gal i torsdagens tävling. Foto: FEI/Christophe Taniere

Marlies van Baalen och energiske Go Legend var sist ut i Hollands lag. Ekipaget, som bitvis såg lite överladdat ut, visade riktigt fin piaff och avslutande halt. Däremot blev det en miss i ettorna. Resultatet blev 71,615 procent.

När Hollands alla tre lagryttare gjort sitt ligger landet trea i lagtävlingen. Marlies van Baalen ledde gruppen när tre ekipage hade gjort sitt.

Belgiens Domien Michiels såg nöjd och glad ut efter sin jämna ritt på Intermezzo van het Meerda som bland annat visade fin skritt. Det blev 70,202 procent och Belgien låg nia i lagtävlingen efter att deras tre ekipage gjort sitt.

Kelly Layne
Australiens Kelly Layne och Samhitas var inte riktigt överens i första piaffen. Foto: Kim C Lundin

Australiens Kelly Layne hade problem i piafferna med Samhitas. I den första piaffen reste sig hästen på bakbenen och ryttaren var därefter lite försiktig i övriga piaffer. Ettorna var rena men utan engagemang och i ena piruetten var bakdelen inte riktigt där den skulle. Det blev 58,354 procent och ett bakslag i lagtävlingen för Australien. Med alla tre lagryttare i mål låg Australien sexa.

Luxemburgs Nicolas Wagner Ehlinger, som missade VM i Tryon 2018 på grund av kolik hos sin Quater Back Junior FRH, tävlar enbart individuellt och gjorde en mjuk ritt. Det blev lite taktning i skritten, men ett stabilt test utan några riktiga höjdpunkter. Det blev 70,512 procent.

Frankrikes Morgan Barbancon, som red för Spanien på OS i London 2012, och långbente Sir Donnerhall II OLD visade en kort skritt och blek piaff. I galoppdelen blev det ett jämfotahopp med bakbenen i ena bytesserien. Det blev 70,543 procent.

Juliette Ramel och Buriel fick en smakstart med fin inridning, härliga travökningar och en bra ryggning.

Sin vana trogen var Buriel stark i piaff och passage. I skritten visade hästen fint övertramp och avspändhet. Övergången mellan skritt och passage var som tagen ur skolboken. I galoppdelen var rörelserna inte lika imponerande, men höll ändå hög kvalitet. Buriel fortsatte med härliga  piruetter, men hade en miss i en bytesserie. Det blev 73,369 procent, ledning i gruppen och en plats i den individuella finalen.
– Han kändes bra. Det är jättekul, sa Juliette Ramel till Discovery efter sin ritt.
– När man åker till ett OS tar man de två första dagarna med lagklasserna först, sedan får jag ladda om.

Juliette Ramels prestation lyfte svenska laget till en tredje plats.

Tysklands Dorothee Schneider och Showtime var favoriter i gruppen och ekipaget höll nästan för trycket hela vägen efter en näst intill perfekt inridning. Det blev ett litet missöde i ena piruetten, men ekipaget fick 78,820 procent och en rättvis seger i gruppen. Schneider gör alltså Juliette Ramel sällskap till den individuella finalen på onsdag.

Storbritanniens Charlotte Dujardin gjorde ingen besviken med Gio. Ekipaget glänste bland annat i inridningen, passagen och piruetterna. Det var en bytesserie som inte höll riktigt lika hög klass som övriga programmet. Det blev 80,963 procent och ledning i grupp F när fem ekipage gjort sitt.

Det blev en riktigt högklassig avslutning på Grand Prix-dressyren. USA:s veteran Steffen Peters och store Suppenkasper visade fint samarbete och levererade ett säkert program som gav 76, 196 procent.

Världsettan Isabell Werth och Bella Rose gjorde ingen besviken och visade bland annat fantastiska piaffer som fick domarna att trycka på 10-poängsknappen om och om igen. 17-åriga Bella Rose visade en härlig lätthet och spänst genom programmet som gav 82,500 procent, seger i gruppen och direktkval till individuella finalen från gruppen tillsammans med Charlotte Dujardin.

Liveresultat

Resultatlista med domarpoäng

Startlistor

Discovery+ sänder klassen

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat Återupplev OS-dressyren (17)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden