Hoppning
4 augusti 2021 12:04

Världsklass av Sverige i OS-finalen – silver till Peder Fredricson

OS i Tokyo Tre svenska ekipage fanns med bland de sex som gjorde upp om OS-medaljerna i en omhoppning. Efter en rafflande omhoppning stod det klart att Peder Fredricson och All In återigen tog ett individuellt silver, precis som i Rio.

Världsklass av Sverige i OS-finalen – silver till Peder Fredricson
Henrik von Eckermann och King Edward var först ut av de tre svenska finalekipagen. Foto: Kim C Lundin

Finalen började klockan 12 svensk tid. I finalen startade alla om på 0 fel och vid lika antal fel blir det omhoppning om guldet. De 30 finalekipagen kvalificerade sig genom tisdagens kval.

Det blev precis så spännande som en kan önska av en OS-final och avslutades med att Peder Fredricson och All In tog sitt andra OS-silver.

De 30 finalekipagen hade en bana med 14 hinder och 18 språng att ta sig an. Spanske banbyggaren Santiago Varela hade slagit till med två tvåkombinationer och en trekombination. Han hade också tänjt på maxhöjden, med två rättuppstående hinder på 166 cm – nummer 10 och sista hindret.

Många knepigheter

Det fanns också en del knepigheter när det gäller distanserna mellan hinder. Flera hinder hade också ett ganska spektakulärt utseende.

Först ut var Daniel Meech/Cinca 3, Nya Zeeland. Skimmeln gav ett lite spänt intryck. Det blev en del nedslag samt tidsfel, totalt 14 fel.

Det blev många fel för de första ekipagen, och de första hästarna såg trötta ut på slutet av banan. Även tiden såg svår ut att prata. Norges Geir Gulliksen och Quatro avbröt efter att ha fått en del problem.

Irlands Cian O´Connors 9-årige Kilkenny började att blöda näsblod mitt i banan, men stoppades inte. Ekipaget var felfritt på hinder och fick ett resultat, 1 tidsfel.

 

USA-baserade Nayel Nassar, Egypten, lotsade en spänstig och spänstig Igor van de Wittemoere runt på 13 fel.

Hollands Marc Houtzager/Dante blandade och gav med en del fina språng men hade inte lösningen på alla svårigheter. Det blev tre nedslag och ett tidsfel.

Världsklass av von Eckermann

Första svenska finalekipaget, Henrik von Eckermann och King Edward visade samma spänst och sampel i hoppningen som i kvalet. Ekipaget satte det knepiga partiet med kombinationerna i mitten strålande och blev finalens första felfria ekipage efter en runda i absolut världsklass.

Lettlands Kristaps Neretnieks och Valour slutade på 13 fel.

Japans tredje ryttare i finalen, 43-årige Tysklandsbaserade Daisuke Fukushima/Chanyon, hade fin höjd i sprången och löste också svårigheterna. Han fick den lilla samlingen på läktaren att jubla och höjde näven i en segergest när han ridit i mål. Det blev finalens andra felfria ekipage och en omhoppning säkrades.

Indiana gjorde allt rätt

Sveriges Malin Baryard Johnsson och energiska, storhoppande Indiana började med fina språng och stoet såg lite mer hanterbart ut än i kvalet. Ryttaren hördes lugna hästen i andridningen mot första kombinationen och genom trekombinationen. Indiana satte inte en hov fel och det blev klassens tredje felfria ekipage och till omhoppning.

King Edward
Henrik von Eckermann och King Edward var först ut av de tre svenska finalekipagen. Foto: Kim C Lundin
Indiana
Malin Baryard Johnsson och Indiana i flygande OS-form. Foto: Kim C Lundin

När 17 ekipage gjort sitt var tre felfria.

Peder Fredricson och All In började med fin hoppning i en jämn rytm. Det blev någon lite touch på en bom och liten marginal på vattengraven. När ekipaget gick över mållinjen stod det klart att Sverige hade ett tredje felfritt ekipage.

Storbritanniens Scott Brash och Jefferson levererade en stilrunda, men tog lite för mycket tid på sig. Det blev ett tidsfel för ekipaget.

Irlands Bertram Allen och Pacino Amiro kämpade på men inte riktigt till över ett par av hindren och slutade på 8 fel.

Kanadas Mario Deslauriers och Bardolina, som konsekvent drog mycket åt höger över hindren, slutade på 13 fel efter tre nedslag och ett tidsfel.

Holländare till omhoppning

Hollands Maikel van der Vleuten och Beauville Z stod för en väl avvägd runda i kraftfull galopp. Han sparade ingen tid och lät hästen galoppera på ordentligt mot vattengraven. Det blev en liten darr på ribban på sista hindret – men bommen låg kvar och holländaren blev det femte ekipaget till omhoppning.

51355626374_ae1eaa6fed_k
Ben Maher och Explosion W, snabbast i den första hoppningen. Foto: FEI/Christophe Taniére

Storbritanniens medaljhopp Ben Maher och Explosion W defilerade i kvalet och fortsatte med det i finalen. Valacken gjorde allt rätt och ekipaget tog sig säkert vidare till omhoppning. Sex ekipage gör upp i omhoppningen.

Japans Daisuke Fukushima/Chanyon såg inte ut att satsa allt på tiden, utan mer på att vara felfri. Och felfritt blev det.

Snabb Indiana

Malin Baryard Johnsson var nästa ekipage ut och hon satte lite fart på Indiana som dock flöt ut i någon sväng. Det blev felfritt och hon putsade japanens tid med tre sekunder. Ett resultat som satte press på de som kommer efter.

Peder Fredricson tog bort ett galoppsprång här och där och var snett över flera hinder i sin jakt på tiondelar. Det blev felfritt och han kapade Malin Baryard Johnsson tid med nästan två och en halv sekund. Det blir en oerhörd press på de som kommer efter.

Ben Maher hittade ännu kortare vägar och var felfri, 17 hundradelar snabbare än Fredricson. Nu stod det klart att det blir svensk medalj.

Henrik von Eckermann fick inte till vägarna riktigt, han var felfri men inte med en medaljtid.

Silver till Peder Fredricson

Hollands Maikel van der Vleuten och Beauville Z var sist ut och satsade allt. Det höll hela vägen till en felfri ritt på en tid som räckte till brons. Ben Maher tog hand om guldet och Peder Fredricson om silvermedaljen.

Live-resultat

Startlista

Banskiss

Regler

Discovery+ sänder

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden