Sverige
17 oktober 2012 13:33

OS-ryttare i köttskandal

Ņke Hultberg, som har representerat Sverige som hoppryttare i OS, är en av de inblandade i den senaste svenska slakteriskandalen. Han säger sig har blivit lurad att köpa fläskfilé i tron att det var oxfilé.

De senaste dagarna har nyheten om att tonvis med falskmärkt fryst oxfilé kan ha sålts på den svenska marknaden. Nu skriver Kvällsposten att det är förre OS-ryttaren Åke Hultbergs företag Heat AB som ligger bakom importen av köttet – men själv slår han ifrån sig alla anklagelser.
– Jag har blivit fullständigt grundlurad. Det här är en katastrof, säger han till Kvällsposten.

Heat AB anklagas för att ha importerat fläskfilé från Ungern och sålt det vidare som oxfilé till svenska grossister. Totalt handlar det om fem ton kött som livsmedelsverket misstänker har märkts om och färgats för att ge sken av att vara oxfilé. 

– När vi tinade köttet såg vi först och främst att det var en injicerad produkt. Den släppte mycket vätska och luktade gris. Det fanns även märken efter sticknålar och när den tillagades var färgen konstig, säger Tomas Narving på Svensk Cater som är ett av företagen som har köpt köttet från Heat AB.

Livsmedelsverkets kontroll visar att det var fläskfilé.

– Jag har handlat av företaget Filetto i Ungern i tron att det var oxfilé. Det är en katastrof för mig, säger Åke Hultberg som nu befinner sig i en tvist med Filetto och säger sig ha betalat motsvarande en halv miljon kronor för köttet som nu är beslag­taget.

Åke Hultberg är dessutom polisanmäld för bedrägeri och han riskerar åtal för att ha bedrivit livsmedelsverksamhet utan att vara registrerad. Han registrerade sig först den 1 oktober i år.

Hingstar Online

Just nu 131 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar