Avelsnyheter
22 maj 2017 06:05
Ridsportplus

Osäker framtid för PRE-föreningar

De olika föreningarna för PRE i Sverige går på kryckor. Några ordinarie styrelser finns inte och många medlemmar är mycket oroliga för framtiden.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Det finns uppskattningsvis ett par tusen hästar i Sverige av rasen PRE – Pura Rasa Española.
Föreningarna för PRE i Sverige har några röriga år bakom sig, där olika organisationsformer har provats, men ingen har fungerat.
I dag finns en övergripande organisation, Förbundet för Spanska Hästen i Sverige, FSHS. Under den finns en förening för stambokstjänster, ANCCE Suecia.
Men dessa organisationer har inget direktmedlemskap. I stället blir man medlem i en regional förening, som i sin tur är medlem i FSHS.

Syd lägger ner
Problemet är att det bara finns en enda regional förening med någon form av verksamhet.
Brist på demokratiska processer och svårigheter att få medlemmarna att aktivera sig är några orsaker som nämns till att det har blivit på det viset.
– Vi behöver en öppen och demokratisk förening som tillvaratar medlemmarnas och rasens intresse, som främjar olika verksamheter och uppmuntrar till deltagande i föreningen. Detta har de styrande misslyckats med, säger en av dem som Ridsport varit i kontakt med.
– Man kan väl säga att det finns många tappade sugar, sammanfattar Kenneth Bolinder, tidigare aktiv i styrelsen i Region Syd.
– Som mest hade vi 35–40 medlemmar, men nu är föreningen på väg att läggas ned. Om någon är beredd att aktivera sig finns det fortfarande tid, men vi har årsmötesbeslut på att lägga ned föreningen i år annars.

Finns arbetsgrupp
I de andra delarna av PRE-organisationen, Region Mitt, stamboksföreningen ANCCE Suecia och FSHS, finns inga formella styrelser. De ersattes av interimsstyrelser i fjol, samtidigt som organisationen skulle ses över.
Gunilla Astrén och Jane Fredin sitter med i samtliga tre interimsstyrelser. Ridsport har sökt Gunilla Astrén men bara fått svar på frågor via mejl.
Hon skriver att det finns en arbetsgrupp som ser över verksamheten, men inte vilka som ingår i den, bara att flera personer har tillfrågats men avböjt.
Att Gunilla Astrén och Jane Fredin sitter med i alla tre interimsstyrelserna kan utifrån se ut som väldigt mycket makt samlat på två personer. Men Gunilla Astrén förklarar att det är ett resultat av de senaste årens låga medlemsaktivitet.
”Det har inte funnits någon avsikt att fatta beslut i interimsstyrelsen, endast att service för stamboksärenden skulle upprätthållas. Beslut i andra frågor utanför stamboksservice är att hänvisa till kommande årsmöte och därefter ny styrelse. Alla beslut gällande stamboksärenden fattas av stamboken LGPRE (den spanska moderstamboken för PRE, red:s anmärkning).”

Årsmöte väntar
PRE-organisationen i Sverige är inte och kommer troligen aldrig att bli en godkänd avelsförening för PRE, eftersom moderföreningen i Spanien inte vill delegera det ansvaret. Det finns därmed heller inget krav på att vara med i en svensk PRE-förening för att få tillgång till stamboksservicen.
Men utan en svensk förening för PRE finns det heller ingen demokratisk insyn i arbetet och inte heller någon kontroll över hur pengar som betalas in för stambokstjänster används.
Enligt Gunilla Astrén ska medlemmarna kallas till ett årsmöte under andra halvan av april.

 

 

Denna artikel är hämtad från tidningen Ridsports pappersutgåva där den publicerades första gången den 30 mars 2017.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden