Sverige
25 juni 2015 07:26

Osäkert för hästsporten utan avtal

Det blev inget nytt avtal mellan hästsporten och staten om ATG-pengarna. I stället förlängs det gamla avtalet fram till oktober. "Vi måste vänta på spelutredningens direktiv", säger Johan Lindberg på Svensk Travsport.

Överskottet från spel på hästar via ATG är den ekonomiska grundstenen i HNS, Hästnäringens Nationella Stiftelse. En stor del av de 47 miljonerna till HNS går vidare till utbildningarna på de tre riksanläggningarna Flyinge, Strömsholm och Wången. 

Den sista juni går nuvarande avtal ut, men något nytt avtal är inte på gång. Svensk Travsport och Svensk Galopp som sköter förhandlingarna med staten gick inte med på att ingå ett nytt avtal i nuläget.
Detta eftersom framtiden för spel på hästar är oklar. ATG förlorar mark till utländska spelbolag, och hästnäringen vill göra om systemet så att andra bolag lagligt kan etablera sig på den svenska spelmarknaden, och då också lyda under samma villkor som ATG. En statlig utredning om spelande är på gång, och hästnäringen vill försäkra sig om att deras förslag finns med bland det som ska utredas.
– Det beskedet har vi ännu inte fått, och då kan vi inte heller skriva på ett långt avtal, säger Johan Lindberg, generalsekreterare för Svensk Travsport.

För HNS och riksanläggningarna betyder detta att beskeden om budget och ekonomi för 2016 kommer att dröja tills i oktober.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden