Veterinärt
25 oktober 2023 20:00
Ridsportplus

Överben – så funkar det

HästhälsaEtt överben är en påbyggnad av skelettet där det fått ett slag eller utsatts för extra påfrestning. Det kan förekomma både på unghästar och vuxna hästar.

Överben – så funkar det
Nystande rörelser kan vara en av orsakerna till att hästen för överben. Foto: Arnd Bronkhorst

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Ett överben är en hård utbuktning, som ofta sitter på insidan av skenbenet, strax nedanför karpus (framknäet), mellan skenben och griffelben. Det är en förstärkning av skelettet där det av någon anledning blivit utsatt för extra påfrestning. Det blir en kompensation av ett försvagat område.

    Ofta är det en spricka eller inflammation i benhinnan som behöver kompenseras. Benhinnan är en nerv- och blodkärlsrik hinna runt ben och leder och när någon störning inträffar, uppstår en blödning i den. Efter en tid sker en mineralisering och det bildas fast ben.

    Istock-1035108564
    Vissa överben kan bli lite mindre i omfång med tiden, efter något år. Detta beror på var överbenet är beläget och grundorsaken. Foto: iStockphoto

    Nystande rörelser kan ge islag

    Parallellforskjuten
    Överben förekommer mest fram

    Ett hårt och färdigförbenat överben kan slås upp om hästen har ett sådant rörelsemönster att den nystar eller biljarderar. Benen behöver då skyddas med lindor eller andra benskydd under träning.

    Överben är vanligast på frambenen. På hästar som har en felaktig benställning eller skevhet i karpus, kan det eventuellt behövas en korrigering av hovformen, utöver att överbenet kompenserar skelettet.

    I början är hästen varm och svullen. Den akuta svullnaden kan kylas för att begränsa skadans omfattning. Därefter får hästen vila under fem till sex veckor medan benhinnan läker. Oftast behövs ingen annan behandling. Överben som irriterar eller trycker mot gaffelband eller senor kan dock behöva åtgärdas.

    Sex veckors skritt vid hand är det som gäller för överben som uppkommit på grund av överansträngning.

    Overben_under_carpus-(2)
    Ett överben ger sällan bestående men. Foto: Anki Lundberg

    Ger sällan bestående men

    Ett färdigmineraliserat och utläkt överben ger sällan några problem som påverkar hästens användning. Det är mer att betrakta som ett skönhetsfel.

    Istock-992011832
    Mellan 1,2:1 och 1,8:1 är lämplig kvot mellan kalk och fosfor för god skelettuppbyggnad. Även magnesium och spårämnen behövs. Foto: iStockphoto

    Medan nytt ben bildas, säger man att överbenet är aktivt. Det kan växa och ändra form eller kännas varmt i olika perioder och då bör hästen ta det lugnt. Så snart mineraliseringen – förkalkningen – är klar, ska överbenet varken vara ömt eller varmt, utan kännas hårt och vara utan reaktion vid palpering.

    Ha koll på överbenets läkning. Var observant på eventuella förändringar, om hästen plötsligt blir öm eller om överbenet ändrar utseende. Då kan hästen behöva röntgas för att fastställa orsaken. Om överbenet stör andra vävnader kan det behöva opereras bort.

    Fakta

    Torr sommar kan vara orsak

    Istock-846126952
    En torr sommar kan orsaka överben hos hästen. Foto: iStockphoto

    Överben kan uppstå av flera orsaker:

    • Att den växande unghästen har gått på hårt underlag. Varma, torra somrar är marken hård som cement under en längre tid, vilket kan ge överbelastning.
    • Vissa exteriöra avvikelser, framför allt parallellförskjutning, gör unghästen särskilt utsatt för att få överben på skenbenets insida när den växer och blir tyngre. Då behövs en förstärkning där.
    • Unghästar som tränats upp för snabbt eller belastats för hårt.
    • Hos såväl unghästar som vuxna hästar kan överben uppstå på grund av yttre våld, oftast en spark, mot benet.
    • Överben som beror på spark från andra hästar kan sitta på annan plats än de som kommer av överansträngning, och de ömmar vid beröring.

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 13/2023.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden