Tränarmålet− Vi måste våga stå upp för vår värdegrund, och agera utifrån våra värderingar. Därför väljer vi att överklaga domen.
Så säger Svenska Ridsportförbundets ordförande Ulf Brömster som en förklaring till att förbundet överklagar för att tränaren inte ska få tillbaka sin diplomering.
”Överklagandet handlar om att försvara vår värdegrund”
Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.
Redan prenumerant?
Aldrig skapat ett digitalt konto?
Det dröjde till sista dagen innan Svenska Ridsportförbundet bestämde sig för att överklaga domen från Västmanlands tingsrätt som innebar att tränaren skulle få tillbaka sin diplomering, eftersom det fanns formella fel när diplomeringen drogs in. Förbundet följde inte sitt eget regelverk, enligt tingsrätten.
Gjorde inget fel
Svenska Ridsportförbundet håller inte med om att det gjordes formella fel, sade ordförande Ulf Brömster vid en pressträff på tisdagseftermiddagen.
− Det har också getts en bild i media av att tränaren vann, och människor har gratulerat tränaren, som att han skulle ha friats från det han anklagats för. Den bilden är felaktig och vi vill inte leva med den bilden, sade Ulf Brömster.
Tränaren må ha vunnit slaget, men han har inte vunnit kriget
− Vi har de senaste åren arbetat mycket med trygghet och ridsportens värdegrund, och nu måste vi stå upp för vad vi tycker. Tränaren må ha vunnit slaget, men han har inte vunnit kriget.
Målet blir dyrare
Tränartvisten har redan kostat SvRF 1 160 000 kronor. En överklagan till hovrätten betyder att tvisten kommer att kosta ännu mer pengar, och det är det värt, enligt Brömster.
− Att våra unga ska vara trygga i stallet är värt mycket. Vi har också bedömt att det inte blir så stora kostnader ytterligare, eftersom det stora arbetet redan är gjort med research och förberedelser. Hovrätten kommer att gå igenom alla inspelade förhör från tingsrätten, så det blir inte heller några nya kallelser av vittnena.
Kan inte gå vidare
För vittnena innebär det ändå att allt gås igenom en gång till, i stället för att de kan lägga målet bakom sg.
− Vi är så tacksamma för alla vittnen som står upp för sin sak, och jag hoppas att de ser det långsiktiga värdet i en överklagan, sade Ulf Brömster.
Diskussioner har också förts med Riksidrottsförbundet inför överklagan.
− Därifrån har vi inte fått något entydigt svar om det finns något principiellt intressant i detta, utan det är upp till varje organisation inom Riksidrottsförbundet att driva sina frågor.
Vill vara tydliga
Första steget är att överhuvudtaget få ett prövningstillstånd hos hovrätten, och varken Ulf Brömster eller generalsekreterare Annika Tjernström ville säga något om hur de bedömde möjligheterna att få ett sådant.
− Men om vi inte hade trott att det skulle vara möjligt att få ett prövningstillstånd, då hade vi inte överklagat, sade Annika Tjernström.
Och när allt vägs samman handlar det om Svenska Ridsportförbundets värdegrund, och hur det inåt och utåt uppfattas att förbundet arbetar med trygghetsfrågor i stallet.
− Vi måste visa att vi är tydliga i vårt ställningstagande, sade Ulf Brömster.
Tränaren har inte överklagat domen.
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på