Träningstips
19 juni 2017 13:00
Ridsportplus

ÖVNING: Landa i rätt galopp och spara tid

Att landa i rätt galopp efter hindret sparar sekunder och kan utgöra skillnaden mellan vinst och förlust.
Mathilda Karlsson – GCT-ryttare, beridare och chef vid tyska Grönwohldhof – tipsar om sin favoritövning.

ÖVNING: Landa i rätt galopp och spara tid
Mathilda förklarar att det är en fin balansgång mellan att veta vad hästen klarar av och att känna av när den blir rädd. Fotograf Natalie Lindholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Trots att Mathilda Karlsson tävlar svår klass i hoppning är det sällan hon hoppar högt hemma. I stället fokuserar hon på markarbete med cavaletti och låga hinder i olika kombinationer.
    – Att hitta tekniken och självförtroendet är något av det viktigaste som finns. Både ryttare och hästar måste ha självförtroendet på topp, förklarar hon och påpekar att man som ryttare alltid måste tro att det går.

    Rider du självsäkert så lyckas du oftare, helt enkelt.

    Bygg självförtroende
    Att bygga självförtroende hos både häst och ryttare handlar om att lyckas gång på gång och att aldrig pressa hästen till något den inte är redo för. Mathilda förklarar att det är en fin balansgång mellan att veta vad hästen klarar av och att känna av när den blir rädd.

    – Inför tävling tränar jag till exempel alltid på något lätt. Både jag och hästen ska få en superkänsla av att allt fungerar och att tävlingen kommer att gå bra. Sen, efteråt, kan jag bygga på med lite svårare övningar men aldrig före.

    Oavsett nivå tycker Mathilda att de allra flesta mår bra av att jobba på grunderna, framför allt att hästen går fram för skänkeln. Själv rider hon oftast utan sporrar, bara för att checka av och se att hästarna fortfarande är känsliga för tryck.
    – Det är jätteviktigt att hästarna går fram, mycket viktigare än att de kan bromsa, för när hindren blir större så bromsar de allra flesta ändå upp av sig själva.

    Slarva inte med unghästen
    Med ett hundratal hästar hemma i stallet och tävlingar halva veckorna ser Mathilda både bra och mindre bra ridning, och hon varnar för att slarva med unghästen.
    – Det är ganska vanligt att ryttare slarvar lite bara för att de sitter på en unghäst. Men ju bättre du gör ditt jobb med unghästen, desto lättare blir det sedan när hindren blir högre.
    – Är hästen van att landa i rätt galopp sparar du en viktig halv sekund på att slippa göra ett byte. Så, träna din unghäst ordentligt från början, det vinner du på.

    Lär känna galoppen
    Mathilda slår också ett slag för att lära känna hästens galopp.
    – Det är väldigt viktigt att du vet hur stor galopp din häst har. Jag tror att många tänker att huvud-saken är att de kommer över, framför allt på unghästar, och visst spelar det ingen roll om hästen inte kan korta eller länga sig första gången, men senare blir det viktigt, säger hon och fortsätter:
    – Du måste kunna reglera din häst. Kan du inte det, kan du inte hitta rätt distans och det kommer att göra din häst osäker. 

    Fakta: Övningen
    Att hoppa på volt hjälper hästen att hitta rätt på hindret och att landa i rätt -galopp, dessutom övar du på att lära dig känna galoppen.


    • Ställ upp fyra hinder med jämna mellanrum på volten. Gör volten relativt stor till en början, räkna med fem, eller till och med sex, galoppsprång mellan hindren. På så sätt har du mer plats för att hålla hästen rak och kan minska efterhand.

    • Med yngre eller oerfarna hästar tipsar Mathilda om att alltid hoppa mitt på hindret, medan det går att variera mer med erfarna hästar.

    • Vill du öva på att länga galoppsprången gör du volten större genom att hoppa längre ut på hindret – behöver du arbeta med korta språng rider du en mindre volt.

    • Håll hästen rak över hindret och se till att den hoppar för innerskänkel och landar i rätt galopp.

    • Planera din ridning, det är lättare att gå nolla på tävling om du gjort läxan hemma.

    Denna text publicerades första gången den 8 juni, i Ridpsorts papeprsutgåva nummer 11-2017.

     

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 102 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden