Veterinärt
5 mars 2019 14:04
Ridsportplus

Fysioterapi och rätt träning istället för operation

ReportageEn röntgenbild som visar kissing spines kan vara missvisande. Oftast sitter problemen någon annanstans, enligt veterinär och hästkiropraktor Katja Gustavsen.
– Enligt min uppfattning är kissing spines på röntgen sekundärt till något annat. 70 procent av dessa hästar har något annat problem, säger Katja Gustavsen och berättar mer om arbetet med fysioterapi och rätt träning snarare än operation.

Fysioterapi och rätt träning istället för operation
"Jag kan känna mig ledsen över att det är så lätt att felaktigt fokusera på en röntgenbild som visar en förändring i ryggen, när det fortfarande är så grundläggande saker som träning, sadel, ryttarens sits, för långa hovar och obalanserade hästar som är roten till så många problem", säger Katja Gustavsen. Foto: SLU och Marielle Andersson Gueye

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    – Kissing spines är inte en diagnos som jag är rädd för, säger Katja Gustavsen, veterinär, specialiserad på hältdiagnostik.

    Hon är i huvudsak verksam på sin egen klinik utanför Helsingborg, samt en dag i veckan på Flyinge veterinärklinik. Ovanpå det är hon certifierad hästkiropraktor.
    – Jag upplever det inte som ett problem, utan löser det med kiropraktik, rätt träning och rätt sadel. Det är mycket få hästar som behöver operation, säger hon.

    Den uppfattningen har hon blivit stärkt i på internationella kongresser och utbildningar. Där tycker föreläsarna likadant, berättar Katja Gustavsen.

    – Enligt min uppfattning är kissing spines på röntgen sekundärt till något annat, 70 procent av dessa hästar har något annat problem. I många fall, där man opererat bort en bit av tornutskotten, tar man bort ett ”besvär” som faktiskt har en funktion i hästens kropp och det straffar sig förr eller senare.

    Fakta

    Kissing Spines

    • Hästen har normalt 18 ryggkotor, där de tio till tolv första bildar manken. Dessa kotor har större tornutskott än de bakre ryggkotorna.
    • Tornutskotten på den sextonde ryggkotan står rakt upp som en vågbrytare, medan de framförvarande lutar bakåt och de bakomvarande lutar framåt.
    • Förändringar på rygg-kotornas tornutskott, så att de trycker mot varandra, kallas överridande tornutskott eller kissing spines. Detta kan ge urkalkningar eller pålagringar.

    Källor: Ridehesten; Ultrasonographic evaluation of the supraspinous ligament in a series of ridden and unridden horses and horses with unrelated back pathology.FM Henso et al. BMC Vet Res(2007);

    • Tidigare har man trott att det var ryttarens vikt på hästens rygg som orsakar kissing spines, men en undersökning av urhästar visar på andra fakta. Vid röntgen av skelett från den utdöda urhästen Equus occidentalis, som levde 40 000 till 20 000 före Kristus, har man funnit täta tornutskott. Denna art levde långt innan hästen blev domesticerad omkring 2000 före Kristus, så dess kissing spines berodde varken på att den burit ryttare eller varit utsatt för andra stressande faktorer från människan.

     

    Färre opereras

    Mads Kristoffersen är chefsveterinär i kirurgi på Evidensia Specialisthästsjukhus Helsingborg. Så här säger han om kissing spines:
    – De röntgenförändringar som populärt kallas kissing spines är mycket vanliga. Upp mot 30 procent av ”normala” hästar har någon form av röntgenfynd på ryggen, säger han och fortsätter:

    – Operation för kissing spines var vanligare förut, i dag opererar vi maximalt en handfull om året. Vi har insett att röntgenförändringar inte alls är detsamma som ryggsmärtor och de allra flesta hästarna behandlas framgångsrikt med andra metoder.

    Han hänvisar bland annat till åtgärder som träningsprogram, fysioterapi, sadelinpassning och korrekt ridning som stöttar överlinjen.

    Får tillbaka rörlighet

    Det är precis sådant som Katja Gustavsen sysslar med och till hennes egen klinik på Pålsjögård utanför Helsingborg kommer många hästar med ryggproblem, både dressyr- och hopphästar. Flera har tydligt visat att de har problem i ryggen genom att bocka ovanligt mycket, öppnar inte upp över hinder eller går mestadels på bakbenen.

    – De har ofta varit runt på många behandlingar och på en del av dem har man på röntgen sett kissing spines. Men problemen är oftast muskulära, där träningssättet och sadeln har varit orsaken. Min behandling består av kiropraktik, annorlunda träningsupplägg, stretching, rätt anpassad sadel och träning av ryttaren, säger hon.

    När Katja Gustavsen beskriver hästarnas konvalescens handlar det förvånansvärt nog inte om en lång tid, förutsatt att övningarna är rätt.
    – Hästarna behöver inte vila utan kan träna direkt, det går snabbt att få tillbaka deras rörlighet, säger hon.

    Faktakatja

    Veterinär Katja Gustavssonv
    Att hästen får ”kuta och svanka” är ett enkelt sätt att träna upp rörlighet och rätt muskler.
    Känslan i händerna säger Katja var problemen sitter. Foto: Marielle Andersson Gueye

    Veterinär Katja Gustavssonv

    Veterinär Katja Gustavssonv
    Katja Gustavsen letar efter låsningar och känner efter i vilken riktning de går. Här och på bilden nedan trycks musklerna till sitt ytterläge genom handkraft. Foto: Marielle Andersson Gueye

    Veterinär Katja Gustavssonv

    Larssons fick hjälp

    En av de hästägare som har tagit till sig Katja Gustavsens förebyggande system är Magdalena Larsson, från Helsingborg. Hennes dotter Janelle tävlar på EM-nivå för juniorer och en av deras hopphästar hade tendens till karprygg. Han kunde ibland slänga sig på hindren med lite rak och stel rygg när han köptes in.

    – Trots att han hade gått på hyfsat hög nivå och hade många positiva sidor, var jag lite tveksam inför köpet, för han rörde sig väldigt annorlunda, berättar Magdalena.

    Men Janelle hade redan vid provridningen bestämt sig för att hon ville ha honom. Med stöd av Katja och den veterinär som besiktigade honom, vågade jag ändå genomföra köpet och det har gått över förväntan, säger hon.

    Rygglinjen ser mycket bättre ut och han har öppnat upp sig och hoppar felfritt i 1,50-hoppning.

    Magdalena Larsson berättar om det förebyggande arbetet som de har gjort:
    – Genom kiropraktik och stretching, och helt utan några sprutor, har han förvandlats helt. Rygglinjen ser mycket bättre ut och han har öppnat upp sig och hoppar felfritt i 1,50-hoppning. Nu gläds både vi och de förra ägarna över hur mycket bättre han ser ut.

    Veterinär Katja Gustavssonv
    Magdalena Larsson (till höger) tog hjälp av Katja Gustavsen för att förebygga ryggproblem på en av sina nyinköpta hopphästar. Foto: Marielle Andersson Gueye

    Magdalena och Janelle stretchar själva hästarna och försöker göra det dagligen.
    – Det räcker med fem minuter om dagen och man ser resultat redan efter en vecka. Fastän vi har en rad tävlingshästar på hög nivå, kan vi nu förebygga så många problem att vi har kunnat gå ner till hälften så många veterinärbesök som tidigare, säger Magdalena Larsson.

    Bli PT för hästen

    Hästägaren ska bli som en personlig tränare för sin häst, tycker Katja Gustavsen. Det innebär att hjälpa den att aktivera de svaga musklerna, så att både antagonisterna och agonisterna tränas lika mycket (där agonisten är muskeln som utför rörelsen och antagonisten motverkar den, till exempel där den ena böjer och den andra sträcker, vilket behövs för en kontrollerad rörelse).

    Vid monoton träning är det enbart vissa muskler som arbetar.
    – Det uppkommer obalans mellan de muskler som styr leden, och därmed fixeras leden i ett läge och det uppstår en mekanisk begränsning. Följden blir en nervinklämning i den sidan och hästen upplever smärta. Det blir en ond cirkel, som jag hjälper hästen att komma ur.

    Det blir en ond cirkel, som jag hjälper hästen att komma ur.

    En vanlig orsak till problem är enligt Katja Gustavsen monoton ridning, som ger en överbelastad muskel eller att hästen går med hög nacke och svankar i ryggen. Hästen arbetar i extension, i sträckt läge. Det ger en sammanpressad muskulatur som minskar rörligheten i ryggen och det uppstår spänningar som i sin tur trycker på nerver i området.

    – Samma sak kan ske på den moderna dressyrhästen som gärna drar in hals och huvud direkt när ryttaren börjar rida. Hästen verkar som om den går på tygeln, men den luras om inte hela kroppen hänger med. Den får sämre rörlighet när den inte kan flexa ryggen och det bäddar för problem framöver, säger hon.

    Se till hela hästen

    Behandlingen består oftast av kiropraktik, i regel av facettleden (ledutskott som utgör ledytor mellan kotorna), stretching samt genomgång av sadel, hovar och träningsupplägg.

    – Det är viktigt att se till hela hästen, sedan gör jag upp en plan efter det och får ryttaren med på det. När ryttaren har börjat träna hästen annorlunda och bygger upp rätt muskulatur, kan man redan efter några veckor se en stor förändring – med stark rygg- och bukmuskulatur fungerar hästen utan smärta.

    Rehabschemat i samband med behandling ser ut så här:
    • Aktiv skritt för hand två till tre dagar, det tränar upp de långa muskelfibrerna.
    • Longering två till tre dagar. Hästen ska vara lång och låg över bommar, aktiv bak-ifrån och framåt.

    ”Basic riding” som innebär att hästen går i en öppen form vid hals och ganasch och arbetar bakifrån, gärna under lättridning. Det stabiliserar hästen i dess nya form och får aldrig hoppas över, det är väldigt viktigt. Öva mycket övergångar, sedan kan hästen efter hand börja samlas.

    Faktasadel– När hästen longeras efter behandling ska den inte ha pessoasele, bara en lätt gummisnodd. Om den spänns in hårt låser den sig igen och effekten uteblir. Jag brukar fråga ryttarna om de själva går in i en avancerad yogaposition direkt. Det hade gjort ont och orsakat spänningar, det hade definitivt inte blivit något avspänt av det, varnar Katja Gustavsen och fortsätter:

    – Samma sak händer om man sätter pessoasele på hästen i detta läge – det går inte att ta genvägar. Hästen måste ges tillfälle att få rotation i ryggen och i halsens leder.

    Regelbunden stretching efter ridpasset är nödvändig för att musklerna ska behålla sin smidighet och rörlighet. Det är individuellt vilka muskler varje häst behöver stretcha.

    Det finns en studie som visar att den lilla övningen att skjuta rygg gav ökad rörlighet hos hästar som stod två månader i box samt i liten hage. Detta stretchade buk, hals och rygg och gav ökad rörlighet hos hästarna, trots att de inte gjorde något annat.

    – Så det arbete som läggs ner på stretchingövningarna har man igen tio gånger om, säger hon.

    Värma ryggen

    Andra tips från Katja är att värma hästens rygg före ridning, till exempel genom värmefilt eller värmekuddar under tio till femton minuter före arbete.
    – På vintern är ett solarium bra, det kan enkelt ordnas hemma genom att man monterar upp några grislampor. Även efter ridpasset mår ryggmuskulaturen bra av en stunds värme.

    – När coremusklerna har stärkts kan hästen sätta benen bättre inunder sig och får ett helt annat rörelseuttag. Den blir rörlig i kroppen, får förbättrad näringsförsörjning till inre organ och överlinjen har förbättrats. Det blir en helt ny häst, säger Katja Gustavsen entusiastiskt.

    Samtidigt reflekterar hon över att många hästar drabbas av allvarliga problem som misstas för att bottna i ”kissing spines”:
    – Jag kan känna mig ledsen över att det är så lätt att felaktigt fokusera på en röntgenbild som visar en förändring i ryggen, när det fortfarande är så grundläggande saker som träning, sadel, ryttarens sits, för långa hovar och obalanserade hästar som är roten till så många problem. Vi borde ha kommit längre.

    Emma Emanuelssons

    häst fick hjälp

    Emma Emanuelsson syns mycket ute på de svenska tävlingsbanorna.Foto: Roland Thunholm

    ”Kändes som ett ryggskott”

    Det var för två år sedan som hoppryttaren Emma Emanuelsson först fick kontakt med Katja Gustavsen, detta sedan en av hennes hopphästar plötsligt ändrade sig i hoppningen.

    – Han kändes som om han hade fått ryggskott, allt bara låste sig, säger Emma Emanuelsson.
    – Jag var egentligen lite skeptisk till kiropraktik på häst, men hade hört talas om Katja och vad hon kan åstadkomma. Det kändes tryggt att hon är både veterinär och hästkiropraktor, så hon fick behandla honom.

    Hästen hade mycket riktigt en kraftig låsning i länd och kors, men redan efter två behandlingar av Katja  Gustavsen började han röra sig som vanligt.
    – Det är en stor och kort häst, närmare 175 cm hög. Efter kort tid ändrade han sig i muskulaturen och började bygga muskler, vilket han haft svårt för tidigare. Han blev friare i bogen, fick bättre steg och hoppade bättre.

    – Jag blev så nöjd med hans förbättring att vi har fortsatt att använda Katja tillsammans med stallets ordinarie veterinär Rasmus Westgren.

    Emma har numera blivit mer uppmärksam på de tecken hästarna kan ge på att något inte står rätt till. En annan av stallets hästar som började hoppa snålt bak och ofta slog bakut, har också fått åka till Katja för behandling.

    – Vi har jobbat mycket med den, men den har också ändrat sig väldigt mycket. Han äter bättre och har utvecklat längre travsteg och hoppar med annan teknik.

    – Hästarna kan hållas i gång hela tiden, de behöver ingen boxvila eller sådant, utan vi kan fortsätta träna så snart de blivit av med spänningarna.

    – Vi bildar ett bra team kring hästarna, ser till helheten hos dem och jag är mer uppmärksam på att känna av dem nu. Jag försöker att se problemen tidigt, innan de utvecklas till något allvarligt.

    Artikeln publicerades första gången i Ridsport nr 4 /2019. Senare i veckan publiceras en tillhörande artikel med titeln Operation innebär lång rehab. Håll utkik här på webben!

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden