Sportnytt
14 september 2021 11:22
Ridsportplus

”På fler och fler tävlingar behöver jag inte ingripa alls”

BestraffningarFelaktig användning av spö inom hoppning fortsätter att toppa listan över skäl till utdelade gula kort på tävling. "Men i stort är ridsporten välstädad", säger Robert Solin på Svenska Ridsportförbundet. Vi talar med Robert om de vanligaste bestraffningsärendena på tävling.

”På fler och fler tävlingar behöver jag inte ingripa alls”
Kontroll av mun och bett. Sår i munnen är ett vanligt bestraffningsärende på svenska tävlingsplatser. Foto: Arnd Bronkhorst

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Sedan 2012 har antalet skriftliga bestraffningar, i dagligt tal kallade gula kort, stadigt ökat inom ridsporten. En ordentlig ökning skedde mellan 2016 och 2017, i samband med att de nya reglerna om att vaccinationer skulle skrivas in i TDB genomfördes, och den som inte gjort det före start fick en skriftlig varning.

Men alltsedan 2012 har felaktig användning av spö inom hoppningen varit det mest frekventa skälet till att en bestraffning utdelas av domare eller överdomare.

Flest bestraffningar för felaktig spöanvädning

Robert-solin1-170504-rt
Robert Solin Foto: Roland Thunholm

2019, det senaste året med full tävlingsverksamhet, delades 74 bestraffningar ut för felaktig spöanvändning. På andra plats kom bestraffningar för att inte ha visat vaccinationsintyg eller för felaktigt ifyllt vaccinationsintyg, med 51 fall. Det berättar Robert Solin, nationell samordnare för hoppning på Svenska Ridsportförbundet och dessutom själv överdomare i hoppning.

Hur ska man se på de här antalen?
− Med tanke på att det görs över 350 000 tävlingsstarter under ett normalår och vi under 2019 utdelade 342 bestraffningar, så har vi en välstädad ridsport.

Kan det inte vara så att överdomare och domare undviker att dela ut skriftliga bestraffningar?
− Jag tror inte det. Min bild är att ryttare i allmänhet sköter sig. När jag varit på tävling som överdomare på senare år, har det varit ett antal tävlingar där jag inte har behövt ingripa eller ens har behövt göra tillsägelser. Så var det inte för ett antal år sedan, så det antyder att det går åt rätt håll.

Hur ser det ut med rapporteringen av blödande hästar och trasiga munnar, som det pratas mycket om?
− Inom hoppningen 2019 kom tio bestraffningsärenden som gällde antingen blödande hästar, sår eller sporrmärken. Inom dressyren gjordes 76 rapporter till förbundet om denna typ av ärenden, så inom dressyren var det den överlägset vanligaste orsaken till bestraffning. Ärendena handlar om allt från mindre förseelser till allvarliga händelser.

Att hästar får startförbud för att de har sår eller är halta, är inte helt ovanligt. Hur ofta sker det?
− Vi har ingen numerisk statistik över det, eftersom startförbud inte är en bestraffning utan en djurskyddsåtgärd.
– Men när ett startförbud delas ut av en veterinär eller överdomare rapporteras det till Svenska Ridsportförbundet centralt och den hästen kan sedan inte startas på tävling inom den föreskrivna tiden. Vi har upparbetade och fungerande rutiner för att se till att det inte händer.

Fakta

Vanligaste bestraffningarna

 • 2012 delades 126 bestraffningar ut via gula kort. Antalet har sedan stadigt ökat fram till 2019, då 342 bestraffningar delades ut på tävlingar runtom i landet. Under 2020 delades 282 bestraffningar ut, men då gjorde betydligt färre starter än 2019.
 • Hoppningen står för absoluta merparten av bestraffningarna.

De sex vanligaste skälen till bestraffning inom hoppning 2019:

 1. Felaktig användning av spö, 74 fall.
 2. Ofullständigt vaccinerad häst/ej visat vaccinationsintyg före start, 51 fall.
 3. Felaktig utrustning eller felaktig klädsel, 26 fall.
 4. Start utan besiktning/för sent genomförd besiktning, 17 fall.
 5. Ej uppfyllt kval, 12 fall
 6. Blödande häst/sår i munnen/sporrmärken, 10 fall.

Dressyr:

 • Det vanligaste skälet till bestraffning/gult kort inom dressyr 2019 är blödande häst/sår i munnen/sporrmärken, 76 fall.
 • I övrigt ett fåtal bestraffningar.

Övriga grenar

 • Endast sporadiska bestraffningar utdelades under 2019, men antalet starter är också betydligt färre.

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 14/2021.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden