FodertipsDet är pälsfällningstider och den som söker på nätet hittar tips om B-vitamin, foderjäst, extra protein och mycket annat som ska hjälpa hästen att må bra. Men enligt Sara Ringmark, forskare på SLU, är tillskotten att kasta pengarna i sjön.
Pälsfällning: ”Acceptera att hästen är lite känsligare”
Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.
Redan prenumerant?
Aldrig skapat ett digitalt konto?
Behöver man tänka på fodret när hästen fäller päls? Ja, lika mycket som under resten av året, är svaret från Sara Ringmark som är agronomie doktor och forskar vid SLU.
– Det ska vara en balanserad foderstat som täcker behovet av energi, protein, vitaminer och mineralämnen, säger Sara Ringmark.
Hon slår hål på myten att hästen behöver de tillskott som många ger när hästen ska sätta eller fälla päls.
– Du behöver inte ge B-vitamin. Friska hästar som får sitt behov av grovfoder tillgodosett behöver inte tillskott under pälsfällning heller.
Det finns inga studier som visar att B-vitamin underlättar pälsfällning.
– Man ger ett överskott som hästen kissar ut. En grovfoderanalys och en foderstatsberäkning är bättre spenderade pengar, säger Sara Ringmark.
När det däremot gäller extra protein finns det faktiskt nackdelar med att hästen kissar ut överskottet.
– Överskottet av kväve ger mer ammoniak som ger sämre stallmiljö. Vi får också miljöproblem när vi släpper ut kväve till markerna. Det finns heller inga studier som visar att extra protein hjälper när hästens proteinbehov redan är tillgodosett.
Fler fördelar med protein
Men när det gäller protein har Sara Ringmark lättare att se varför man skulle kunna tänka sig fördelar.
– Man kan tänka sig bakgrunden att hårstråna till stor del är uppbyggda av protein, men då är det främst före pälsfällningen som proteinet behövs, för det är då håret byggs upp. Men det är samma sak här — om hästen har en bra foderstat hjälper det inte att ge mer protein.
Inte heller foderjäst rekommenderas.
– Det innehåller B-vitamin och protein, så svaret blir som för de tillskotten, säger Sara Ringmark.
Hästen är inte en motorcykel, kanske kan vi låta bli att borsta eller vad det nu är i några dagar.
Hon vill rekommendera ett nytt sätt att tänka i stället för att ge tillskott.
– Du kan uppleva olika problem i samband med pälsfällning men du bör ha i bakhuvudet att hästen är en biologisk varelse.
Acceptera om hästen inte vill bli borstad
Som biologisk varelse reagerar hästen på årstider, menar Sara Ringmark.
– Om du som hästägare upplever din häst lite tröttare eller känslig vid beröring eller att den inte vill bli borstad under en period kanske du bara bör acceptera det. Hästen är inte en motorcykel, kanske kan vi låta bli att borsta eller vad det nu är i några dagar. Det är naturligt för hästen att byta päls på våren – det behöver inte rättas till med tillskott.
Vissa hästägare upplever förbättringar av tillskott som B-vitamin. Hur tänker du där?
– De vet inte hur snabbt hästen hade upplevts fungera bättre om de inte hade gett tillskott. Det finns inga kontrollerade studier som visat effekter.
– Men placebo ska man inte förringa, ägaren kan uppleva sin häst på ett annat sätt när den fått produkter, precis som människor som fått placebo kan uppleva sin kropp på ett annat sätt. Det är hjärnan som styr.
Fakta
Ljuset styr pälsen
Antalet timmar dagsljus per dygn styr när hästen sätter och fäller sin päls. Processen startas och avslutas med hjälp av hormoner.
Ljusreceptorer i hästens ögon uppfattar förändringar i dagslängden och skickar signaler till tallkottkörteln (epifysen) som producerar hormonet melatonin. På hösten, när antalet ljusa timmar blir färre, ökar produktionen av melatonin som sätter i gång hårtillväxten, även om det fortfarande är varmt. Det motsatta sker under vintern, när hästen börjar fälla redan i januari och februari, även om det är kallt och snö.
Under vårmånaderna ökar produktionen av hormonet prolaktin när dagarna blir längre. Detta bromsar produktionen av melatonin, så att vinterpälsen kan fällas och sommarpäls börjar växa ut.
Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 5/2020.
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på