Sverige
18 augusti 16:16
Ridsportplus

Par döms för brott mot djurskyddslagen efter bristande vård av häst

DjurskyddDen äldre hästen var väldigt tunn – utan att ägaren hade låtit veterinärundersöka den. Nu döms ett par i Småland till dagsböter för brott mot djurskyddslagen.

Par döms för brott mot djurskyddslagen efter bristande vård av häst
Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: IStock/LuckyBusiness

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Det handlar om en man och en kvinna som lever tillsammans i Småland.

Paret hamnade under länsstyrelsens radar i augusti 2021. Då gjorde djurskyddshandläggare en kontroll hos makarna efter att flera anmälningar med fotografier gällande en mager häst hade kommit in till myndigheten.

Vid kontrollen kunde det konstateras att hästen var ”mycket mager trots att den hade tillgång till bete samt kraftfoder. Hästen saknade underhudsfett och musklerna var helt förtvinade. Ryggraden, höftbenen och revbenen syntes väldigt
tydligt”.

Länsstyrelsens bedömning var att hästen var så mager att den skulle ha undersökts av veterinär för att säkerställa att det inte fanns någon annan orsak än hög ålder med tillhörande problem till det dåliga hullet.

Följdes upp med veterinärbesök

Kontrollen följdes upp med veterinärbesök och avlivning av den närmare 30 år gamla hästen bara några dagar senare.

Fallet anmäldes också som brott mot djurskyddslagen till åklagare, och nu har alltså domen där både mannen och kvinnan fastställs som skyldiga kommit.

Tingsrätten menar att paret har underlåtit att ge hästen nödvändig veterinärvård och/eller avlivning. I förundersökningen framgår det bland annat att hästen hade problem med tänderna i samband med en veterinärundersökning redan 2018 och att den året därefter tappade mycket i vikt.

”Lidande”

Paret ”borde ha insett att hästens kraftiga avmagring kunde bero på sjukdom och innebära lidande. Detta inte minst mot bakgrund av rekommendationen att hästens tänder skulle undersökas årligen,” skriver tingsrätten i domen. Rätten anser att paret genom att inte kontakta veterinär har brutit mot djurskyddslagen.

Det var mannen som ägde hästen, men kvinnan hjälpte till med skötseln. Mannen har sagt till tingsrätten att det var besvärligt att undersöka och behandla hästen i munnen som en del av förklaringen att detta inte blev gjort efter 2018. Han menar också att det inte var tydligt för honom hur ofta hästens tänder skulle undersökas efter 2018 och har också uppgett att planen var att låta avliva hästen efter betessäsongen 2021.

Mannen och kvinnan döms till 60 dagsböter vardera.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden