Dressyr
4 september 2023 15:22
Ridsportplus

Paradressyrens förbundskapten: ”Målet är lagmedalj”

EM i paradressyrRedan i juni stod det klart vilka svenskar som skulle få rida EM i paradressyr. Nu är de på plats i Riesenbeck och spelen kan börja. "Vi har stora förhoppningar", säger paradressyrens förbundskapten Mette Ubbesen.

Paradressyrens förbundskapten: ”Målet är lagmedalj”
Lena Malmström och Fabulous Fidelie från VM i paradressyr i fjol. Foto: Karl Nilsson/Sveriges Paralympiska Kommitté

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Det är fyra ekipage som tävlar för Sverige i EM i paradressyr och konkurrensen om platserna var inte så stor – tyvärr, säger förbundskapten Mette Ubbesen.
  − Vi har inte så många ryttare på den här nivån, men jag hoppas att vi ska få fler att välja mellan på lite sikt. Det kommer så smått flera ryttare, även på de lägre graderna, säger Mette som uppmanar flera att slipa på formen för att ta en plats i landslaget.

  − Allt handlar om poäng, så det är bara att jobba på med rytmen och vägarna.

  Nytillskott med fin inställning

  Ett välkommet nytillskott i landslaget är Lotta Wallin, som tidigare tävlat dressyr på landslagsnivå och som efter en skada är pararyttare.

  − Det är så mycket värt att hon har ridit Grand Prix, och dessutom har hon en så fin inställning, hon är flitig, tränar och sätter mål. Det är en inställning som får henne att ligga på topp, säger Mette.

  Vid årets större tävlingar, NM i somras och nyligen en lagtävling i danska Vallensbaek, har alla ryttarna höjt sina procent.
  − Jag tänker att vi har jättebra möjligheter i Riesenbeck. Om allt faller på plats, och om hästarna inte är för spända, då kan det bli medaljer.

  Realistiskt kanske vi är topp 4, men mitt mål är topp 1

  Mette Ubbesen

  Om det till och med kan bli guld vågar Mette Ubbesen inte säga.
  − Det finns många andra som är med i den matchen, men mitt mål är lagmedalj. Realistiskt kanske vi är topp 4, men mitt mål är topp 1. Vi har de kvalitetsmässiga förutsättningarna för det.

  Tungviktarna i paradressyren är Nederländerna, Danmark och England, men lagom till EM i paradressyr har två av de svenska ryttarna klättrat uppåt i rankningen. Louise Etzner Jakobsson kliver från plats 30 till plats 21, och Lena Malmström avancerar från plats 29 till plats 27.

  Upplägget på EM i paradressyr

  Under måndagen gick de svenska parahästarna igenom besiktningen utan problem, och under tisdagen börjar tävlingen. Anita Johnsson blir första svenska ryttaren ut. Hon tävlar i grad I med start klockan 11 tisdag förmiddag.

  På onsdagen startar de andra ryttarna, då de individuella starterna i grad IV och V görs. På torsdagen och fredagen avgörs lag-EM och under lördagen rider pararyttarna sin kür.

  Grad I innebär att ryttarna rider ett program i skritt och därefter ökar antalet gångarter och programmets svårighet upp till grad V, då Grand Prix rids i alla gångarter, i program med bland annat byten och travslutor.

  De svenska paraekipagen

  Anita Johnsson/Currant LA (SWB val f-14 e Durrant, u Jemone, e Landlord, uppf Carina Börjesson, Latorps Gård & Bygg AB, äg Anita Johnsson, Helena Ager)
  Rider grad I

  Louise Etzner Jakobsson/Goldstrike B.J (KWPN val f-11 e Dreamcatcher, u Pamberley, e Jazz, uppf B Jelgersma, äg Louise Etzner Jakobsson)
  Tävlar i grad IV

  Lena Malmström/Fabulous Fidelie (SWB sto f-12 e Floricello, u Flingan (34) e Don Romantic, upppf/äg Lena Malmström)
  Tävlar i grad V

  Lotta Wallin/Enebro SB (val f -13 e Judio VII, u Regata III, e Nervio II, uppf Santa Barbara y la Serna, äg Lotta Wallin)
  Tävlar i grad V

  Ridsport bevakar tävlingarna på plats i Riesenbeck.

  Mer information här

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 98 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden