Dressyr
10 augusti 2022 07:27
Ridsportplus

Paraveteranerna startklara i Herning: ”Går in i min bubbla”

Herning 2022Förra året representerade de Sverige på Paralympics. Nu utgör de halva stommen i Sveriges lag på VM i paradressyr. Lena Malmström och Louise Etzner Jakobsson är redo för start i Herning. "Jag ser mig inte som medaljfavorit," säger trefaldiga paralympicsmedaljören Louise Etzner Jakobsson.

Paraveteranerna startklara i Herning: ”Går in i min bubbla”
Lena Malmström och Louise Etzner Jakobsson var inne och kände på VM-arenan under tisdagen. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Det är två rutinerade pararyttare som tar emot svenska pressen i området utanför stallarna efter att hela svenska lagets hästar har gått igenom besiktningen på tisdagen.

  Jag kan bli så laddad och spänd att jag nästan börjar gråta. Lena Malmström.

  62-åriga Louise Etzner Jakobsson och 54-åriga Lena Malmström har varit med ett tag och gjorde bland annat den långa resan till Paralympics i Tokyo tillsammans förra året.
  – Det ska bli jättekul, säger Lena Malmström som har gjort ett Paralympics och två EM och hittills är utan mästerskapsmedaljer.

  Louise Etzner Jakobsson har desto fler, bland annat ett silver och två brons från Paralympics. Hon har dessutom fyra EM-medaljer och har totalt ridit tre EM, ett VM och två Paralympics.
  – Men jag ser mig inte som medaljfavorit, jag tänker inte så. Jag går in i min bubbla och gör mitt bästa oavsett. Jag har ändå så höga krav på mig själv alltid så jag behöver inte lägga till det där med medaljhopp, säger hon.

  Sin egen häst

  Louise Etzner Jakobsson rider sin egen medaljhäst från Tokyo, Goldstrike BJ (KWPN val f 2011 e Dreamcatcher-Jazz, uppf B. Jelgersma). De har varit ett ekipage i två år.
  – Han är en mysig individ som älskar att bli kliad, han tycker det är spännande med nya miljöer. Vi ska rida så bra vi bara kan här, säger Louise Etzner Jakobsson som har haft lite bättre förberedelser inför VM än inför Tokyo förra året då hon bröt benet på sommaren.

  HerningLouis Etzner Jakobsson. Photo: Roland Thunholm Code: 718 35
  Louise Etzner Jakobsson är den mest meriterade ryttaren i det svenska paralaget på VM med bland annat tre paralympicsmedaljer på meritlistan. Foto: Roland Thunholm
  Lena Malmström-fabulous Fidelie 2 220809 Rt
  Lena Malmström och hennes egen uppfödning Fabulous Fidelie. Foto: Roland Thunholm

  Lena Malmström är både ägare och uppfödare till sin VM-häst Fabulous Fidelie (SWB sto f 2012 e Floricello OLD-Don Romantic).
  – Det är skönt med en egen uppfödning för man känner ju till all historik. Och så är jag extra stolt över henne. Vi passar bra för varandra, hon är lätt att få fram och går på små hjälper. Det är viktigt för oss med funktionshinder samtidigt som vi inte vill att de ska vara explosiva.

   

  – Hon är en fantastiskt bra häst som både kan komma i rätt anspänning och sedan chilla. I stallet är hon lite divig och tycker att hon ska bli ompysslad av alla hela tiden.

  ”Riktig diva”

  Stoet gick EM redan som 7-åring och gick även Paralympics förra året.
  – Hon klarade resan till Tokyo jättebra.

  Lena Malmström kämpar lite med att inte bli överladdad innan start.
  – Jag kan bli så laddad och spänd att jag nästan börjar gråta. Men nu har jag en speciell andningsteknik som hjälper mig att lugna ner systemet, säger hon.

  Sverige startar också i lagtävlingen och det svenska laget ingår Sandra Karlsson, Louise Etzner Jakobsson, Lena Malmström och Amalia Josbo.

  Start- och resultatlistor

   

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 102 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden