Veterinärt
19 juni 2020 06:46

Patenterat sårskydd för pälsdjur får Vinnovapengar

InnovationNär Sofie Westberg var 16 år klippte hon till en bit flugnät som hon fäste med elastiska bindor för att läka ett sår som hennes häst hade fått på framknäet. Hennes uppfinningsrikedom är idag det patenterade sårskyddet Rheva – som nu beviljats innovationsstöd från Vinnova.

Patenterat sårskydd för pälsdjur får Vinnovapengar
Sofie Westberg kunde inte drömma om att hennes smarta sårlösning skulle slå så stort. Foto: Rheva

Sofie Westberg var bara 16 år när hon uppfann det som idag är ett patenterat sårskydd för pälsdjur. Hennes häst hade fått ett sår på framknäet, veterinären kunde inte sy för det är en kroppsdel som rör sig mycket och det var mitt i värsta sommarhettan. Då klippte Sofie till en bit flugnät och fäste med elastiska bindor. Idén till ”Rheva”, ett slags formsprutat mjukt plastplåser som fäster på pälsdjur, var född. Och nu har det smarta sårskyddet, eller rättare sagt företaget bakom det, beviljats stöd från statliga Vinnova inom satsningen ”Innovativa startups”.

– Jag är väldigt glad att Rheva får stöd från Vinnova. Jag uppfattar det som ett erkännande att vi har en viktig medicinteknisk produkt och att Rheva har potential, inte bara inom hästnäringen, utan även inom andra segment, säger Sofie Westberg, som idag är 21 år, i ett pressmeddelande.

Sårskyddet har en utbuktning över såret för att inte ligga an mot huden. Den delen är även perforerad för att låta såret andas. Rheva sitter i upp till sju dagar och står även emot väta. Den stora fördelen, enligt företaget bakom Rheva, är att det ger såret möjlighet att låta såret läka naturligt. Och att detta i sin tur ger stora hållbarhetsvinster i och med att det kan minska användningen av antibiotika.

Topprheva-framben
Just att plåstret fäster på päls är unikt med produkten. Foto: Rheva Sårskydd

Både veterinärer och hästföretag har redan fått upp ögonen för sårskyddet och arbetet går nu ut på att förfina det ytterligare.

Trodde du detta när du kom på idén med flugnätet?
– Jag trodde aldrig att detta skulle bli så stort och var inte ens säker på att jag skulle klara att göra det till en produkt, men med ambition och bra människor runt omkring går det mesta, berättar Sofie Westberg för Ridsport.

Vad är din roll i företaget bakom Rheva?
– Min roll i Rheva idag är innovatör. Jag ser en stor framtid för uppfinningen, vi har många idéer i vårt team för att driva detta framåt och Vinnovastödet är en bit på vägen mot det. Ambitionen har alltid varit att kunna minimera användningen av antibiotika och det kommer fortsätta att vara en drivkraft. Vi fortsätter att jobba vidare mot det målet och fler produkter är att vänta.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 90 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden