Dressyr
27 augusti 14:28
Ridsportplus

Patrik Kittel: ”Hästar och människor är inte maskiner”

DubbelsegerNyligen debuterade Patrik Kittel med Cathrine Laudrup-Dufours tidigare OS-bronshäst Bohemian och den för honom nygamla hingsten Bonamour. Det blev två minst sagt spännande ritter – omedelbart följt av två segrar. Vi talar med Patrik om dubbelsegern med två nya hästar

Patrik Kittel: ”Hästar och människor är inte maskiner”
Patrik Kittel tävlar nu Bohemian (f-10 e Bordeaux-Samarant-Foxiland xx) – men valacken är till salu. Foto: Photoslesgarennes

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Det blev en berg- och dalbana med Bohemian, när en dam började flaxa med sitt paraply. Och Bonamour tog mig lite på sängen, sa ”jag är hingst och macho och nu ska jag visa dig att jag är inte med på noterna”, säger Patrik Kittel efter helgen i franska Crozet.

På nätet skrevs det om ”disaster”, hur reagerar du på det?
– Vill man skriva disaster får man göra det, men herregud, det är inte disaster. Ibland gör jag fel och då får jag bli bättre, göra om. Hästarna är inte maskiner och vi människor är inte maskiner. Vi måste lära oss hur de fungerar. Varje häst jag rider måste jag lära känna, varje dag börjar vi på ny kula.
– Jag läser inte sociala medier. Jag gör hundra procent output och ingen input. Är någon dum i mina sociala kanaler blockar jag dem. Men man får gärna ta upp och diskutera och ifrågasätta saker, jag är alltid öppen för diskussion.

Men du har kanske ändå sett sommarens debatt om nosgrimmor?
– Ja, men en del av dem som protesterar har inte ens varit där, på tävlingarna. Folk hoppar på tåget och är missnöjda.
– Nosgrimman ska absolut inte sitta för hårt, den ska vara mjuk men också ge ett bra stöd. Självklart får den inte sitta så att hästen tar skada.
– Jag tycker att kontrollen är bra. Internationellt är stewardena väldigt tuffa, de säger till och släpper ibland upp nosgrimmor. På SM kollades vi vid två upptravningar och efter varje start med munkoll, det blev fyra kontroller. Vad kan de göra mer, kontrollera när jag vaknar på morgonen?

I förra numret av Ridsport sa Andreas Helgstrand att efter Paris 2024 är han nöjd, då behöver han inte tävla mer. Vad säger du?
– Om du frågar mig efter 2032 i Brisbane kan vi börja diskutera pensionering. Jag vill ta medalj i OS! OS är OS är OS.

Du hoppade över finalen i Omaha, men hur ser du på att åka till en världscupfinal i saudiarabiska Riyadh?
– Jag hoppade över finalen för att det var för mycket resande och karantän i två dagar. Det kändes inte värt det, det blev för krångligt med hela den processen.
– Jag har inte tagit ställning till att rida i Riyadh. Jag rider kvalen och när det närmar sig får jag och landslagsledningen ta beslut tillsammans.
– Jag har också åkt i tio år till Doha i Qatar, som folk kritiserar. Det är ingen som har sagt något om det tidigare, då har det varit okej för mig att åka. Men förbundet ska vara med på det, jag frågar alltid innan.

Att sälja hästar är det enda som ger finansiell säkerhet. Om du vinner en klass får du kanske 20 000 kronor.

I år gjorde din OS-häst från Tokyo, Well Done de la Roche, comeback. Hur ser hennes framtid ut?
– Även om hon mår bra får hon ta det lugnt. Vi behöver inte göra så många armhävningar för att vara på en hög nivå. Blir hon mamma så blir hon mamma, vi gör det som känns rätt.

Hur länge får du behålla de två nya stjärnorna?
– Både Bohemian och Bonamour är till salu. Det är ju också business och även om jag avskyr att sälja hästar så hade jag inte byggt upp en miljonverksamhet om jag inte hade sålt. Att sälja hästar är det enda som ger finansiell säkerhet – om du vinner en klass får du kanske 20 000 kronor, då blir det tufft om du inte har något annat att stå på.
– Hästar kommer och hästar går. Jag försöker utbilda så gott jag kan efter min egen förmåga och har gjort det i trettio år nu. Kommer det rätt pengar så är alla hästar till salu, det är verkligheten.
– Sedan kan det bli som med Touchdown, att plötsligt kommer det en hästägare som köper hästen och satsar.

Hur går det för de övriga ryttarna i familjen?
– Emilia (Patriks 5-åriga dotter, reds anm) rider lite när hon känner för det, ibland två dagar i veckan, ibland fem dagar, ibland vill hon bara borsta.
– Min fru Lyndal har en jättefin 9-åring efter Dante Weltino, Dantes Hertzchen. Den är väldigt, väldigt fin – och då menar vi OS-fin.

Fakta

Patrik Kittel

Patrik-kittel-em-brons
Patrik Kittel
  • Ålder: 47 år.
  • Familj: Frun Lyndal Oatley, landslagsryttare i dressyr för Australien, dottern Emilia, 5 år.
  • Bor: Outstanding Stables, Nottuln, Tyskland.
  • Meriter i urval:  EM-brons individuellt 2011 och i lag 2017, ridit fyra OS, tagit tio SM-guld.
  • Aktuell: Vann nyligen två internationella Grand Prix Special med nya hästarna Bohemian och Bonamour. Ankare i det svenska EM-laget i Riesenbeck den 4-10 september, där han rider Touchdown eller Forever Young HRH

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 14/2023.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden