Dressyr
26 november 2021 14:19
Ridsportplus

Patrik Kittel: ”Hästen ska inte dra, utan ta”

SIHS 2021Med två rutinerade dressyrryttare, Tinne Vilhelmson Silfvén och Cecilia Bergåkra, som elever drillade Patrik Kittel detaljer och grundarbete inför publik under en clinic i Friends Arena.

Patrik Kittel: ”Hästen ska inte dra, utan ta”
Patrik Kittel gav tips till sina kollegor under clinicen i Friends. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Det var två hetlevrade hästar som äntrade arenan under Sweden International Horse Show. Tinne Vilhelmson Silfvéns senaste stjärna Devanto (HOLST val f -09, e De Chirico 3-Lorentin I, uppf Holger Wesselmann, äg Lövsta stuteri AB) har energi för flera och Tinne hade händerna fulla under framridningen.

    Med hjälp av tips från landslagskollegan Patrik Kittel, som i januari drar ut på turné i Sverige med sin dressyrclinic, fick hon efter hand valacken att slappna av och ta sig an uppgifterna på ett trevligt sätt.

    Även Cecilia Bergåkra satt på en energisk Izack (SWB val f -09, e Blue Hors Zack-Donnerfly, uppf P & A Development AB, äg  Emilia Bergåkra, Cecilia Bergåkra, Olivia Bergåkra, P & A Development), och Patrik Kittel återkom hela tiden till grunderna.
    – Det handlar om övergångar, övergångar och övergångar. Det kan man göra väldigt, väldigt mycket av. Toppryttare använder övergångar till allt, konstaterade han.

    ”Låt det ta tid”

    Ett vanligt problem – kanske det vanligaste – är att hästen antingen inte går fram, eller att den springer ifrån hjälperna och blir spänd.
    – Då gäller det att hitta tillbaka till ett bra läge. Som ryttare måste vi komma ihåg att andas och slappna av – när vi gör det gör även hästen det. Jag försöker alltid ställa hästen lite inåt om den är spänd, så att den tittar lite mer mot tryggheten i mitten, inte utåt på det som kanske är läskigt. Att rida hästen i öppna brukar fungera bra.

    För en häst som inte tar skänkeln tipsar Patrik om att använda sig av en enkel övning som skänkelvikning.
    – Det hjälper en het häst att acceptera benen och skänkeln, den måste kunna ta skänkeln och vänta på dig utan att dra iväg, säger han och fortsätter:

    – Hästen får inte dra, utan den ska ta. Som ryttare måste man kunna släppa efter utan att hästen sticker iväg.

    Använd alla gångarter

    Det är lätt att fastna i en gångart och jobba mycket med den, och kanske inte ägna till exempel skritten lika mycket tid.
    – Tänk på att försöka rida lika mycket i alla gångarter, menar Patrik.

    Cecilia-bergåkra-3-211126-rt
    Cecilia Bergåkra och Izack. Foto: Roland Thunholm

    Cecilia fick uppgiften att försöka få Izack mer avslappnad i traven i inledningen, även om det kanske innebär att traven ser lite mindre spektakulär ut.
    – Det blir så när vi försöker få dem avslappnade, men det är där vi måste börja. Det spektakulära kan vi sätta i dem senare.

    Volten bra till mycket

    Att bara rida rakt fram på en het häst är inget Patrik rekommenderar.
    – När man vänder så går det långsammare – rider jag rakt fram går det fortare, det är rätt logiskt. Det är även en superövning när du övar på byten, att rida på volten och byta mellan att rida i förvänd galopp och rätt galopp.

    Tinne-vilhelmson-silfvén-2-211126-rt
    Tinne Vilhelmson Silfvén och Devanto. Foto: Roland Thunholm

    Tinne trimmade piruetter och Patrik ville se dem ”som om det var på tävling”.
    – Det tar tid att hitta knapparna på en ny häst, men det gäller också att våga utsätta sig för tävlingssituationen så att man vet hur man ligger till i träningen.

    – Det är viktigt med ryttarens känsla, att det man gör känns bra, och att man som tränare känner av att man är på samma plan – att det som jag tycker ser bra ut även känns bra för ryttaren, avslutade Kittel.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden