Dressyr
13 december 2017 23:02

Patrik Kittel och Dude tog London med storm

London callingDet blev en spännande duell på Olympia Horse Show. Patrik Kittel tog hem segern och passerade drömgränsen på 80 procent för tredje gången före Emile Faurie på Delatio och Edward Gal på Glock's Zonik.

Patrik Kittel och Dude tog London med storm
Patrik Kittel och Delaunay OLD vinner London International Horse Show Olympia 2017. Foto: FEI/Kit Houghton

Det var 15 ekipage till start i världscupkvalet i London på den stämningsfulla arenan Olympia. Det blev bara en svensk deltagare i küren då  Charlotte Haid-Bondergaard och Roberto des Frettes tyvärr hamnade utanför de 15 som går vidare till küren. Patrik Kittel med Delaunay OLD startade näst sist. Klassen dömdes av Susan Hoevenaars, Susanne Baarup, Jean-Michel Roudier, Stephen Clarke och Andrew Ralph Gardner där britten Clarke var huvuddomare. Det var en härlig afton för de brittiska ekipagen i första startgrupp. Carl Hesters elev Hayley Watson-Greaves rider Rubins Nite (BHHS f -04 e Rubin Royal-Limbo). Hennes kürprogram fick domarna att dela ut höga betyg och det gav en delvis tekniskt svag ritt en verklig boost till 76,685 procent, en tangering av hennes personbästa från Olympia 2016.

Rubins Nite
Hayley Watson-Grieves på 13-årige Rubins Nite, från Olympia 2016. Foto: Kim C Lundin

Den 29-åriga Lara Butler arbetar för familjen Bechtolsheimer och rider deras häst  Rubin al Asad (Hann f -02 e Rubin Royal-Wanderbursch II). Hon levererade sitt livs bästa ritt och satte personbästa med en tekniskt sett bättre ritt sånär som på något taktfel och missförstånd, totalt 76,985 procent. Richard Davison rider sin egen uppfödning Bubblingh efter Lingh, 11 år gammal, till bland annat ”Gangstas Paradise”. De får en del tekniska missöden men svårighetsgraden är hög. Totalt 75,65 procent gav britterna en temporär komplett prispall.

Danska ekipaget Anders Dahl och Selten HW (Hann f -04 e Sandro Hit-Hohenstein) missade uttagningen till danska landslaget i somras efter en svag insats i Aachen. Här i sin kür visade de med besked vad de egentligen kan, visserligen till kulissmusik utan takt, men härlig teknisk nivå. Selten gör verkligt fina serier och har en härligt elegant silhuett, passage och piaff har utvecklats mycket. Kanske Dahl bad om för mycket när han gjorde sin sista piaffpiruett för Selten tog av i en kombination av leva och courbette. Dahl var ändå verkligt cool, klappade lite och fortsatte med piaffen och Selten gjorde avslutande halt och skrittade avspänt ut. ”Just a little temper tantrum” som britterna säger. Totalt 73,745 procent, utan de extra övningarna hade de fått ett verkligt bra resultat. Skulle han ta det igen?

Edward Gal och klassens yngsta Glock’s Zonik (DWB f -08 e Blue Hors Zack-Romanov) fick bära favoritskapet efter sin starka världscupdebut i Grand Prix-klassen. Zonik frälste redan som 3-årigt hingstämne i Herning när han lös och utan ryttare visade upp en härlig mekanik. Det är smått fantastiskt att se att den gångartskvalitén finns kvar upp i svår klass, högre nivå tenderar att devalvera gångarterna alternativt förbättra för individer med svagare utgångspunkt.

Zonik klarar dessutom att skritta avspänt och tar miljön med upphöjt lugn. Edward Gal har klokt nog valt att inte ladda på med ett otroligt svårt program utan det är enklare linjer men med hög teknisk precision. Det är fortfarande lite svårt i piruetterna och en vändning i piaff är på gränsen men oboy vilken ökad trav de avslutar med. Totalt 79,34 procent är bra nära drömgränsen på 80 procent men ett härligt personbästa död den nya superduon i världscupdebuten.

Zonik
Edward Gal och Glock’s Zonik är på god väg mot högre höjder i dressyren. Här från Amsterdam 2016. Foto: Kim C Lundin

Hans holländska landslagskamrat Madeleine Witte-Vrees med Cennin (KWPN f -07 e Vivaldi-Donnerhall) behöver bättra på sina resultat. De har förvisso åstadkommit mycket med både världscupfinal och EM men de behöver jobba på form och lösgjordhet, Madeleine håller hårt i Cennin som ser evigt positiv ut.  Deras program levererar hög svårighetsgrad och i de artistiska poängen hämtar de hem vad som saknas i det tekniska. Totalt 77,645 procent. Så var det då Patrik Kittel med Delaunay OLD (Old f – 06 e Dr Doolittle-Feinbrand). Dude som han kallas fick hederstiteln OLD vid en ceremoni med Oldenburgförbundet i Vechta tidigare i höst för sin fina insats på sommarens EM och andra fina tävlingsframgångar.

Ridsport,
Patrik och Delaunay OLD i Göteborg tidigare i år. Foto: Roland Thunholm

Patrik och Delaunay startar till Gun’s n Roses medley med ”Sweet child of mine” och lite ”Jet” med Wings. Det börjar otroligt bra med härlig piaff och passage, hög svårighetsgrad och många övergångar. De går från piaff rakt ner till samlad skritt och sen ökad skritt på diagonalen till guitarsolo och Axl Roses röst. De är spik på takten i bytesserierna, något som borde ha ett eget betyg i programmet, taktmässighet. Svårighetsgraden har krupit upp närmare 90 procent och över, den stannar på 94 procent mot slutet av programmet, ingen har svårare program än Patrik Kittel enligt DoD-bedömningen. Totalt 80,56 procent och seger, det är deras tredje resultat över de 80 procenten i år. Segerritten – Det var en så elektrisk atmosfär, förra gången jag var här kom jag sist och nu är jag i ledningen, det känns helt otroligt. Dude var så bra idag, han vill inget annat än jobba med mig, en härlig tävlingspartner, sa Patrik Kittel till intervjuande Imke Schellekens-Bartels. Sista startande var Emile Faurie med världscupdebuterande Delatio (Hann f -04 e De Niro-Rubinstein) som inte haft ett resultat över 70 procent men var högt placerad i kvalet. Hans slutresultat på 80,405 procent är en av årets absolut största sensationer då han i Grand Prix klassen fick 72,86 procent för motsvarande tekniska insats. Idag slog Olympias magi till med besked, ingen arena har varit värd för fler rekord än den här. Resultat Segern och starten i London innebär att Patrik Kittel återtar täten i världscupen med 20 nya friska poäng. Under prisutdelningen var Kittel märkbart rörd när ”Du gamla du fria” ljöd i arenan.

Under ärevarvet delade Patrik ut sin rosett till en liten dressyrfantast i publiken och red förbi och gjorde high-five med flera andra – så nära sitter man på Olympia Horse Show, inte så konstigt det blir en speciell atmosfär.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden