Sport
28 augusti 2017 13:37

Peder dagen efter guldsuccén: ”Nu ska jag njuta”

"Nu känns det bra. Direkt efter att jag förstod att hade tagit guld var det en blandning av tomhet, glädje, trötthet och eufori". Det säger Peder Fredricson till Ridsport i bilen på väg hem till Grevlunda på måndagen.

Peder dagen efter guldsuccén: ”Nu ska jag njuta”
Peder Fredricson har ägnat måndagen åt att sova, hämta sonen Bill på dagis och gå runt hemma på gården och njuta. Foto: Roland Thunholm

Efter att Peder Fredricson och H&M All In tog EM-guld i hoppning i ett kokande Ullevi på söndagen följde prisutdelning, ärevarv, presskonferens, otaliga intervjuer och till sist firande på en restaurang på kvällen. Och på måndagens morgon var han uppe tidigt och gav några intervjuer. Sedan blev det några timmars sömn innan Ridsport når honom i telefon när han är på väg hem till Grevlunda från Göteborg. 

– Shit, jag kan inte riktigt det fatta det. Men nu känns det bra efter att jag har fått sova lite, det här smält in lite grann. Direkt efter att jag förstod att hade tagit guld var det en blandning av tomhet, glädje, trötthet och eufori, säger Peder Fredricson. 

– Jag har varit inne i en sådan koncentrationsfas i flera dagar och så växlar det om på några minuter att man faktiskt har gjort det. 

Var det någon gång du kände att du var lite illa ute under mästerskapet?
– Egentligen inte. Jag vet att förutsättningarna ändras under ett mästerskap, att det inte känns som en vanlig Grand Prix. Det är många dagar och hindren blir större på slutet. Jag var beredd på att det inte skulle kännas perfekt de sista rundorna och att vi skulle vara i en del bommar. Det viktiga då är att inte oroa sig, utan lita på sig själv och sin häst. 

Firade på restaurang
EM-guldet firades på restaurang tillsammans med familjen, sponsorer, hästägare, vänner och inte minst H&M All Ins skötare Malin Henlöv på söndagskvällen och resten av måndagen ska Peder Fredricson ägna åt att njuta av sin titel.
– Sedan blir det väl som vanligt igen, haha. I morgon ska jag åka och titta på en ny häst. 

Nästa tävling för den tvåbenta Europamästaren blir Global Champions Tour i Rom om några veckor. När den fybente mästaren syns på tävlingsbanorna igen är däremot oklart.
– Han är fräsch och så, men vi får se hur han känns och mår efter det här innan vi gör en tävlingsplan för honom, säger Peder Fredricson.

Som en saga
Han håller med om de liknelser som har cirkulerat om att hans EM-guld på hemmaplan är som en saga. 
– Det finns många anledningar till att det är lite som en saga. Att vinna ett EM på hemmaplan inför hemmapubliken och med alla vänner och så på plats är ju superstort. Och att kunna bjuda på den dramtiken som det blev på slutet och ändå få till det är en fantastisk känsla.  
– Jag hade ju faktiskt kunnat riva ett hinder eller två till. Det är så mycket som kan gå fel, det räcker ju att man tar en halvhalt för mycket. 

– Och det känns så bra att kunna ge All In den här segern, han är ju en riktig kändis själv. Folk skickar teckningar på honom och så. 

Vad ska du göra när du kommer hem i eftermiddag?
– Jag ska hämta Bill på dagis, sedan ska vi åka och äta lunch. Och så ska jag gå en runda på gården och njuta av mina hästar och av dagen. 

Peder Fredricson skickar också med ett tack till arrangören av EM. 
– Det har varit ett fantastiskt väl genomfört EM som vi ska vara stolta över i Sverige. Att få hjälpa till att avsluta på det här sättet känns riktigt bra. 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden