Hoppning
24 februari 2023 17:05

Peder Fredricson: ”Är på en hållplats där jag kan blicka tillbaka”

GHS 2023Det nya företaget, yngre förmågor i stallet och när det är dags för egen pensionering. Det är bara lite av det som Peder Fredricson pratar om i den här intervjun.

Peder Fredricson: ”Är på en hållplats där jag kan blicka tillbaka”
I torsdags gjorde Peder Fredricson och H&M All In ett sista besök i en stor tävlingsarena. Foto: Anna Nyberg

På torsdagen avtackades H&M All In (SBS val f 2006 e Kashmir van Shuttershof-Andiamo Z, uppf Bas Huybregts, äg Stuteri Arch) efter tio makalösa år.

Jag ser ingen anledning till att man inte skulle kunna hålla på med hästar, men man måste se hur man gör.

Peder Fredricson om debatten om hästvälfärd.

Peder Fredricson gör en tillbakablick över åren med den fantastiske lille hästen som har burit honom till guld på EM, VM och OS.

Du kommer att ha ett lugnare år nu?
– Ja, det kommer jag att ha, i alla fall på tävlingsfronten. Det är väl aldrig lugnt! Det finns alltid kul saker man kan göra, alltid saker att fylla dagarna med. 

Vad händer i ditt företag Bhoof?
– Det är jättemycket saker på gång, jag kollar på olika produkter, testar produkter. Det finns ingenting vi är redo att gå ut och sälja ännu, men vi har många samarbeten på gång. Både inom hovsidan och när det gäller utrustning. 
– Framförallt är det produkter som jag vill använda själv och som jag saknar. Det är det som är drivkraften, att skapa saker som är bekväma för häst och ryttare.

I förra numret av Ridsport var temat hästvälfärd och flera av dem vi intervjuade ville nämna dig som en förebild när det gäller just hästvälfärd. Hur känns det?
– Det är fantastiskt roligt, det är ju den finaste utmärkelse man kan få.

Vad tror du om ridsportvärldens oro för att vi – av djurskyddsskäl – kanske inte kan fortsätta att tävla med hästar?
– Jag ser ingen anledning till att man inte skulle kunna hålla på med hästar, men man måste se hur man gör. Man måste granska sig själv och försöka se på det man gör genom hästens ögon och känslor. Det är vårt ansvar att skapa en situation där hästarna trivs och mår bra.

Vad tycker du om nivån på hästvälfärden i sporten idag
– Så som vi ser på det nu är det bra. Mycket av de problem som finns handlar om okunskap. Sedan finns det såklart saker som man kan utveckla på sikt. 
– Med det sagt ska man vara försiktig med att vända upp och ner på allt. Man ska göra små förändringar och utvärdera. Men oavsett vilken nivå vi är på ska vi bli bättre, hela tiden.

Yngre förmågor

Det här ”mellanåret” har Peder sina lite äldre hästar och framförallt två nya förmågor som han tror på.
– Jag har två nya hästar. Raadebjergs Bahia som är nio år och ägs av en dansk uppfödare. Nu har jag en grupp med hästägare som går in och köper den i andelar så att den blir kvar hos mig och det är jag väldigt glad för. 
– Touch of Diamond är åtta år och den köpte jag från Robin Ingvarsson och hans mamma Anna, som är uppfödare. Den hästen köpte jag själv. 

Är de blivande OS-guldmedaljörer?
– Det är helt omöjligt att säga, det är en lång väg att gå. Det ska bli så kul att jobba med dem och så får man se var man landar.

Du har ju berättat att du läste en Navy Sealsbok för att bygga upp mental styrka. Passar du på att hitta någon ny inspiration på den fronten nu om du har det lite lugnare?
– Jag brukar läsa böcker när jag behöver förbättra mig på ett område, se om jag kan plocka upp litegrann och utveckla mig. Men just nu läser jag bara en vanlig roman, Åsa Larssons deckare ”Fädernas missgärningar”.

Kanske är det dags att skriva en ny bok, Peder Fredricsons bibel?
– Jag har ju nyss gjort en nyutgåva av min första bok. Men det vore kul att skriva en bok tillsammans med Jens och pappa (pappa Ingvar och storebror Jens Fredricson/reds anm)!

Tycker du jag borde fråga dig något mer? 
– Ska du inte fråga när jag ska pensionera mig? Det frågar alla!

Vet du det?
– Nej. Men det är ganska skönt nu med All In, att få pensionera honom. Just nu är det härligt. Det känns så kul att se tillbaka på de tio åren vi har haft. 
– Nu känner jag att jag är på en hållplats, där det är fint för mig att få vara och blicka tillbaka. 

Tårar föll

Peder säger att när han ringde All Ins ägare Charlotte Söderström och när han berättade för hästskötaren Alva Svensson att han skulle pensioneras, då grät båda. 
– Men jag har inte gråtit. Jag känner bara en stor glädje. Jag är så otroligt tacksam att jag har fått ha en sådan häst och att jag kan få ge honom ett bra fortsatt liv nu.

Man ska inte glömma att under de här tio åren har Peder även varit världens mest framgångsrika ekipage 2018 tillsammans med Hansson WL, vunnit otaliga Grand Prixsegrar och EM-brons med Catch Me Not S och haft världens vinstrikaste häst 2019 i H&M Christian K. Men det är ”Allan” som betytt mest. Peder menar att den karriär han har haft de här åren, den har han att tacka All In för.
– Utan honom hade jag inte fått den här resan.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat Höjdpunkterna från Göteborg (39)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden