Hoppning
28 januari 20:52
Ridsportplus

Peder Fredricson om att fylla 50: ”Kan inte förstå att livet rullar så fort”

JubilarHoppningens världsetta fyller 50 år. I en födelsedagsintervju med Ridsport berättar Peder Fredricson hur den stora dagen ska firas, att han har tillåtit sig att njuta och ta det lite lugnare sedan han blev världsetta och varför han åkte till Saudiarabien och tävlade trots kritik från människorättsorganisationer mot offentliga personer som åker dit.

Peder Fredricson om att fylla 50: ”Kan inte förstå att livet rullar så fort”
I övermorgon, söndag, fyller världsettan Peder Fredricson 50 år. Foto: FEI/Christophe Taniere

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Det är några dagar kvar till den stora dagen när Peder Fredricson träffar Ridsport i Oliva, Spanien. Han verkar nästan lite förvånad över att 50-årsdagen snart är här.

Sedan jag blev världsetta har jag tillåtit mig att njuta, att ta det lugnare och känna mig lite nöjd. Peder Fredricson.

Det är på söndag som hoppryttaren fyller jämnt, och det med en höjdpunkt i sin karriär som knappast går att överträffa: regerande världsetta, regerande olympisk mästare i lag, vice olympisk mästare individuellt, utsedd till Årets atlet av Internationella Ridsportförbundet, vinnare av Bragdguldet och Jerringpriset samt mycket mer.

– Det känns riktigt bra att fira 50-årsdagen som världsetta. Det är kul att det har gått så bra som det gjorde förra året, säger Peder Fredricson mellan två starter med sina yngre förmågor i Oliva på Mediterranean Equestrian Tour.

”Mycket kul”

– Fast … Jag kan inte riktigt förstå att livet rullar på så fort. Men jag har ju haft mycket kul på vägen också, fortsätter han.

Han är utan familjen med frun Lisen Bratt Fredricson och de tre barnen i Oliva, men vill åka hem till Grevlundagården i Skåne i god tid inför firandet. Den stora festen sparas till i sommar, men redan i kväll blir det middag.
– Det blir bara för de närmaste, säger Peder Fredricson.

Han ger ett lugnt och avspänt intryck, långt i från den bubbla och stenhårda fokus som brukar prägla honom på mästerskap. För en gångs skull har han inte en massa funderingar på hur han ska kunna bli bättre eller olika detaljer i utrustning och sin egen teknik att skruva på.
– Nej, jag har inte det just nu. Sedan jag blev världsetta har jag tillåtit mig att njuta, att ta det lugnare och känna mig lite nöjd även om det är livsfarligt. Det är också en anledning till att jag är här med några yngre hästar, jag tycker det är roligt med dem. Hade jag legat tvåa på rankningen nu hade jag varit med de äldre hästarna på andra tävlingar och försökt ta mig upp, fortsätter han.

– Det är inte osannolikt att jag får betala priset för att jag har varit lite nöjd ett tag, säger han sedan med ett litet snett leende.
– Men man måste inte hela tiden hålla på, liksom. Livet och karriären kan få ha olika faser.

”Måste bli bättre”

På sikt finns det dock inga planer att trappa ner eller sluta utvecklas.
– Jag tror tyvärr inte att det går att vara nöjd och samtidigt utvecklas och bli bättre. Det går inte att ligga kvar på samma nivå, man måste hela tiden bli bättre, hela tiden jobba på med olika saker.

I framtidsplanerna ingår också att bygga upp de yngre hästarna.
– Jag vill göra det nu parallellt med att de äldre hästarna tävlas, innan de pensioneras. Så nu när jag är i Spanien med de yngre får de äldre vila lite och komma igång senare.

Den senaste tävlingen innan Oliva och julfirande för världsettan var i Riyadh, Saudarabien. Det var vid en tidpunkt då människorättsorganisationer gick ut med hård kritik mot artister som planerade att spela på en festival i landet. I kritiken som framfördes menade organisationerna att medverkan i arrangemang där var ett stöd för regimen och dess brott mot mänskliga rättigheter.

Ville supporta

– Vi funderade absolut på om jag skulle åka dit eller inte. Vi landade i att vi ville supporta att kvinnor äntligen har fått börja tävla i landet. Och bland dem är det inte många som är Europa och tävlar. Jag ville åka dit och visa upp vår hästhållning och hur vi tar hand om våra hästar, som en förebild. Det känns som att jag bidrog med mer positivt genom att åka dit än om jag hade stannat hemma, säger Peder Fredricson.

Han låter ana att han snart kommer börja leta efter detaljer att skruva på och förbättra, att tillståndet av njutande och nöjdhet över allt som uppnåtts 2021 snart är över både för honom och dem runtomkring.

”Rätt folk”

– Det gäller att rätt folk omkring sig, folk som kan hjälpa till att motivera en. Och det har jag. Och jag har bra hjälp från SOK och ett bra team hemma. Så jag har ingen att skylla på om det börjar gå dåligt, bara mig själv, säger världsettan.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden