Avel
6 oktober 2016 21:00

Dragon Welt bästa 4-åring i kvalet

De tio lyckliga finalisterna som får chansen att testridas av Charlotte Dujardin är klara efter några timmars granskande i Stora Ridhuset på Flyinge. Fina råämnen, en del bättre presenterade än andra, totalt sett en härlig årgång.

Dragon Welt bästa 4-åring i kvalet
Dragon Welt och Ida-Linn Lundholm fick godkänt inte bara av domarna utan även av läktarexpertisen. Kim C Lundin, Kim@witnet.se

De 4-åriga gångartshästarnas kval dömdes av Johan Ekenberg och Jan-Ove Olsson men det var gästdomaren från Holland Mariette Sanders van Gansewinkel som skötte kommentarerna på engelska. 


Hästarna visades i grupp, tre och tre med två grupper med bara två ekipage.

Grupp 1 bestod av fölstoet Ruth La Belle, valacken Jaquino och stoet Simmebros Donna Frapin. Anna Svanberg hade lite problem med en miljöpåverkad dam medan Ulrika Bynanders uppfödning Simmebros Donna Frapin riden av Yvonne Österlund fick bäst betyg med 78 procent.

Grupp 2 blev hingstdominerad av Gammelenggårds Zappa, Amplitud SD och sedan valacken McGordon. Tänk om McGordons uppfödare Håkan Pettersson, tyvärr avliden, hade kunnat se sin vackra uppfödning från Highlander-stoet Miss Hillery och Trakehnerhingsten Connery, idag i Grand Prix med Hubertus Schmidt efter framgångar i unghäst-VM.
Zappa fick ett blandat omdöme och holländska domaren Mariette Sanders van Gansewinkel bad ryttaren Jacob Nørby Sørensenatt vara vaksam på skritten. Samma råd fick Ida-Linn Lundholm om Amplitud SD. Bäst betyg fick McGordon, 78,4 procent, fint visad i enlighet med utbildningsskalan av Maria Eriksson.

Grupp 3 bestod av Caravaggio, fuxen Queen of Diamond och gulfärgade Windruva med Bernstein påbrå. Windruva var rejält spänd jämfört med sitt kval några veckor tidigare och ville inte riktigt visa skritt idag medan de andra gångarterna gick bättre. Queen of Diamond hade lite problem med sin trav idag men fick fina omdömen för skritt och galopp.

Grupp 4 innehöll den svarte Tullstorp-uppfödningen Avicii, fuxen Al Quartone och mörkbruna Dacapo T. Det var en sansad samling, ingen verkade påverkad av omgivningen. Aviciis galopp imponerade inte fullt så mycket som hans fina trav medan galoppen hos Al Quartone var fin även om han ännu är ganska valpig.
– En verkligt imponerande häst Avicii, vi har gett traven 9, kommenterade Sanders Gansewinkel.


Avicii gick upp i ledning med totalt 83,4 procent.

Grupp 5 bestod av Zumba, Korona och Design EZ, tre döttrar till Zuidenwind. Det var otroligt intressant att se de sinsemellan ganska olika halvsyskonen. Zumba är från uppfödaren Wilburt Paulsson som ryttaren och ägaren Mia von Essen ridit flera hästar ifrån.
– Design EZ, rör sig smidigt men behöver variera sig i tempo och takt, tänk på det här framåt, kommenterade domaren.
– Zumba har fin mekanik men behöver bli mer i uppförsbacke, skritten är bäst idag.
– Korona behöver visa mer bogfrihet, självbärighet och bakbensaktivitet.

Grupp 6 innehöll godkände hingsten Touchdown, Hilus MHB och Florican av Ekeby. Tre herrar med mycket energi och geist framåt. Just Touchdown godkändes på prestation vid vårens bruksprov efter att ha gjort flerdagarsprov i Tyskland 2015.
– Hilus har en fin trav men lite problem med kontakten men det tar vi på lösgjordhetsbetyget, och det kan förbättras, kommenterade Sanders Gansewinkel.
– Touchdown har en fin mjuk rygg i traven, en skritt med bra övertramp, galoppen är bäst, 8,4 får du idag.
– Florican är ofta bakom lod och han behöver hjälp av ryttarens sits för att komma fram.

Grupp 7 innehöll två ston, Allegra och Florence ridna av Anna Svanberg och Victoria Logård.
Omdömena blev blandade, Florence behövde mer aktivitet och Allegra mjukare kontakt men totalt ett fint omdöme med 79,2 procent och en finalplats.

Grupp 8 innehöll fjolårsplacerade Sir Donovan, en fyllig Starstruck och valpiga Millie Ampere som första trio efter pausen. Sir Donovan har fått Ida-Linn Lundholm som pilot efter Jeanna Högbergs graviditet. Det fungerar riktigt bra men Mariette Sanders van Gansewinkel gav mycket tips om hur hela silhuetten kunde bli ännu bättre, totalt 81,2 procent och en finalplats.

Grupp 9 bestod av Diorissima Vena, My wonderboy C.R och den rundnätte Casablanca af Ekeby. Diorissima Vena visade mycket spänning jämfört med sitt fina kval och kom inte till sin rätt men har en mäktig stor galopp som behöver bli hjälpt av lite mer styrka. My Wonderboy var en verkligt vacker häst med fin silhuett mesta delen av tiden, gruppens bästa betyg med över 77 procent.

Grupp 10 hade stoet Diod, valacken Sir Uphill och en liten rundnätt Mimi SW som var mycket avspänd. Per-Arne Perssons uppfödning Diod rids Av Yvonne Österholm och det eleganta stoet är lätt att förälska sig i. Den store Sir Uphill fick omdömet att han behövde mer elasticitet och mindre tempoökning.
– Diod har en gigantisk skritt, vi vill se en mer aktiv skritt som är kvickare bak. Galoppen är korrekt men inte tillräcklig uppförsbacke, vi ser kvalitéer men inte fullt ut, förklarade Sanders Gansewinkel och gav 78 procent vilket kom att räcka till final.

Grupp 11 bestod av godkände hingsten Klifton, en av få individer som fått 10 i galopp på bruksprovet, och valackerna Bravour och After Dark. De båda valackerna var mycket samarbetsvilliga och arbetade jämnt i båda varv.
– Kliftons trav är korrekt men saknar lite kraft bak, galoppen är fin men han är ganska olydig men får 7,7, lösgjordhetsbetyget går ner för han var verkligen en hingst idag, kommenterade domaren.
– Bravour har ett ”tråkigt” protokoll, skojade domaren. Bara 7,9 och 8 rakt igenom, totalt 78,8 procent.
After Dark hade nästan lika ”tråkigt” protokoll och slutade på 79,4, en temporär femte plats, nästan säkert lika med en finalplats

Grupp 12 innehöll tre fina ston med Cupcake, Buskhagas Termina och den faktiskt helt underbara lilla Astoria. Hon rids av Maria Eriksson som redan är på finalplats med McGordon.
– En mjuk och fin test för Astoria, skritt för 9 poäng, galoppen är fin 8, lösgjorde 8,3 och 8,5 för det här fina stoet i framtidspotential, 83,2 procent.
– Mattias rider ännu en fin häst, lite ostadig i kontakten men fin bogfri trav, galoppen behöver utvecklas och bära mer men är på god väg, konstaterade Sanders Gansewinkel.

Astoria riden av Maria Eriksson

Sista och trettonde grupp innehöll vinnaren från 2015 godkände hingsten Dragon Welt, registrerad i Hannover men direktkvalad både som segrare och nygodkänd hingst, en av skånska Pernilla Svenssons uppfödningar från stuteri PWR. Hingsten är alltså både född i Sverige  och ägd här men dessvärre inte SWB-registrerad, Schade. K-Sir Metallic såldes på elitfölauktionem 2012 till Hannell Dressage och visades nu av Johan Svensson. Dragon Welt ger illusionen av att vem som helst skulle kunna rida nallehingsten med drömgalopp. Johan Svensson visar upp Metallic fint, med galoppen som höjdpunkt totalt 77,6 procent.
– Ida du har en fantastisk häst, i trav vill vi se mer framåtgripande arbete annars hade du fått nior rakt igenom. Vilken underbar galopp, 9,5, vilken häst, begåvad, lättarbetad och underbar, totalt 87,2 procent.

Dragon Welt och Ida-Linn Lundholm

Maria Eriksson och Ida-Linn Lundholm lyckades ta två av två visade hästar till final, starkt jobbat. Speciellt roligt kanske för Maria som äger Mc Gordon själv men båda får nu nöjet att se sina hästar testridas av Charlotte Dujardin på lördag.

En uppfödare som nog firar lite ikväll är Christina Olsson som har två 4-åringar uttagna till final genom After Dark och Astoria. Det är AVN:s ordförande Christina Ohlsson som i både ord och praktisk handling bevisar att hon är en riktig avelsexpert. 

Bildspel på samtliga finalister kommer här på vår webb innan lördag.

Resultat

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden