Sverige
3 augusti 2018 18:40
Ridsportplus

Perfektion och passion på Lövsta

Sport och avelEtt hem för flera familjer och deras hästar – samtidigt sinnebilden av målmedveten elitsatsning med estetisk fulländning. På Lövsta i Upplands Väsby har Antonia Ax:son Johnson gett Tinne Vilhelmson Silfvén och hennes team möjlighet att förverkliga sina drömmar.

Perfektion och passion på Lövsta
Antonia Ax:son Johnson har byggt upp en högklassig anläggning för sport och avel på Lövsta. Foto: Kim C Lundin

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Stoltheten är påtaglig när Tinne Vilhelmson Silfvén visar runt i stallet på Lövsta, hennes hem sedan flera år.
– Att få vara med och utforma stallet här på Lövsta var som att få en dröm förverkligad. När vi utformade stallet på Stjärnborg (Lövstas seminstation, red anm) hade vi inte en så klar bild över vad vi skulle göra som nu med några års mer erfarenhet, förklarar hon.

Vi har alla en bakgrund med hårt arbete. Vi vet hur mycket som krävs. Det gör att alla uppskattar ännu mer när man får möjligheten att ta hand om hästarna på ett optimalt sätt. Tinne Vilhelmson-Silfvén.

Stallhalvorna på Lövsta är så gott som identiska. Boxarna ligger runt en skötsel-ö i mitten. Varje box har sitt eget skåp, och skåpen har värme för torkning på vintern. I stallets mitt finns uppställningsplatser, sadelkammare, personalrum och mot baksidan finns plats för lastbil där det i nödfall går att lasta hästarna vintertid; fodersilos, förråd och serviceytor, allt funktionellt utformat.

Personalens arbetsmiljö är förbättrad genom att gödselcontainern är nedsänkt. När hästarna kommer in från hagen går det att spola benen direkt innanför dörren. Varje box har öppningsbara fönster och luften dras ut genom tornet högt upp i taket.
– Vi kan ha öppet året runt och ha bra luft utan att det blir tvärdrag. Det känns riktigt bra. Luftkvalitet är A och O för hästars hälsa, säger Tinne.

Många ögonstenar
I den högra halvan står ögonstenarna Don Auriello, (”Anton”), Benetton Dream FRH, Paridon Magi och de blivande stjärnorna Esperance och Etoine. Här finns även de yngre hingstarna som matchas av Caroline Darcourt: Van Vivaldi och Sankt Erik II.
– Caroline rider och tävlar de yngre hingstarna. Jag är med på resan, men det är hennes huvudansvar och hon gör det utmärkt, säger Tinne.

Majoriteten av hästarna är unga talanger på väg upp i klasserna, men de är ganska välbevarade hemligheter. Lövsta deltar inte i någon större utsträckning i unghästtävlingar.
– Vi låter hästarna styra mer än vad kalendern säger att en häst i viss ålder ska göra, förklarar Florian Darcourt som arbetar med hingstarna.

”Trevlig och lovande”
Ett exempel är Benefit, som var på Lövsta i två månader för inridning och vila innan han åkte till Tyskland för prov i det tyska systemet och säsong på kontinenten.
Unghingsten Liberace for U (SWB f 2015 e Dante Weltino OLD-Under Action xx, uppf Ugglarps Gård AB, Carin Strand) går under arbetsnamnet Linus.
– Han är så trevlig och lovande, vi tror kanske att han och Benefit skulle kunna vara så bra att de är kandidater till unghäst-VM om två år. Långsiktig plan, men de känns rätt, säger Tinne.

Lövsta säljer en del utbildade hästar men har möjlighet att behålla och vänta ut både växtfaser och perioder när hästarna inte är i fas. Det gäller även de många unghingstar som stuteriet har på väg upp.
Är planen att de tre unghingstar som finns i lämplig ålder ska visas på till exempel bruksprov?
– De får visa upp sig och så får vi se om de är bra nog. Vi är ganska kräsna, men ger dem å andra sidan tid, säger Malin Cohlin, stationschef på Stjärnborg.
Tinne Vilhelmson Silfvén hakar på:
– Vi ställer krav på alla våra hingstar att de ska gå i sporten och visa upp sig för stoägarna – men utan stress. Där får vi tacka Antonia som ger oss möjligheten att ha tålamod och ta det i hästarnas takt.

Tinnelovstakcl_img_8173
Tinne Vilhelmson Silfvén och Caroline Darcourt med stallets kung, flerfaldige mästerskapshästen Don Auriello. Foto: Kim C Lundin
Lovstasadelkammare_kcl
Den välutrustade sadelkammaren. Foto: Kim C Lundin
Lovstasadelkammare_kcl_img_7968
Det är ordning och reda på Lövsta och här tas utrustningen om hand i sadelkammaren. Foto: Kim C Lundin
Tinnelovsta_kcl
Tinne Vilhelmson Silfvén trivs på Lövsta som har varit hennes hem i många år. Foto: Kim C Lundin

Sankt Erik II är redo för högre nivå, men Caroline Darcourt skyndar långsamt med den 9-årige hingsten som har representerat SWB i unghäst-VM flera gånger.
– Jag tävlade inte honom så mycket under 2017 på grund av min graviditet (dottern Céline föddes i september 2017, red anm) så nu tänkte vi att han kan få gå lilla rundan lite och sedan kanske starta Intermediaire II till hösten, säger Caroline.

Det är så stimulerande att bara vara runt Antonia. Hon får mig ofta att tänka i nya banor genom små saker som hon flikar in. Hon är en stor inspiration för mig. Varje dag. Caroline Darcourt.
För Tinne väntar starter med de 9-åriga KWPN-hästarna Etoine och Esperance så snart det känns rätt. Ingen brådska.
– Esperance ligger närmast till att komma ut. Etoine behöver mer styrka och för det krävs tid, förklarar Tinne.
– Till nästa år hoppas jag att just min lilla bruna ”ponny” Esperance ska kunna kliva fram. I år matchar vi Paridon Magi och – peppar, peppar ta i trä – Don Auriello.
Esperance är inte så liten egentligen, men jämfört med Benetton Dream FRH tycker Tinne att han känns liten och nätt. På tillväxt finns ännu en begåvning i Bon Coeur, som även går in i hingstprogrammet.

Håller träningar
Innan Tinne började på Lövsta höll hon mycket träningar. Det har hon fortsatt med. Beroende på tävlingar och resor har hon mellan tre till fyra elever som kommer med sina hästar varje eftermiddag. Under ridpassen på förmiddagarna får teamet hjälp – på Lövsta får all personal rida.

Tillsammans med Louise ”Lussan” Nathhorst har Tinne hållit landslagsträningar det senaste året, till många sydsvenska ekipages stora förtjusning.
– Det har varit riktigt kul. Jag och Lussan har lätt för att samarbeta och dela på uppdraget. Det är utvecklande även för mig att se olika ekipage och jobba med dem, säger Tinne.

Bilden av Lövsta är ett ställe med perfektion, precision och en omsorg om hästarna. Mottot säger en del om att ambitionen är större än så. De fem ledorden som ska prägla verksamheten är: ekologi, empati, ekonomi, estetik och etik. I teorin en stor kostym att fylla – i verkliga livet genomsyrar det hela andan, till synes utan ansträngning.
Med optimala förutsättningar, blir det någon press på personalen?
– Vi har alla en bakgrund med hårt arbete. Vi vet hur mycket som krävs. Det gör att alla uppskattar ännu mer när man får möjligheten att ta hand om hästarna på ett optimalt sätt, säger Tinne och fortsätter:
– Det viktigaste vi har skapat här på Lövsta är gänget som arbetar bra ihop, trivs och utvecklas tillsammans. Alla har drivkraften att göra det bästa möjliga av de fantastiska förutsättningar vi har.

Började som praktikant
Caroline Darcourt kom till Lövsta utan att ha haft uppbackning av en hästfamilj. Hon hoppades på en praktikplats i stallet med mockning och i bästa fall lite ridning.
– Jag fick direkt veta att alla gör allt här och jag fick sitta upp på Weltman (Tinnes tidigare GP-hingst, reds anm). Det gick inte jättebra, men det var en otrolig känsla, säger hon.
– Här hittar alla en plats, en del specialiserar sig på olika saker.

Lovsta_kcl_img_8118
Ekologi, empati, ekonomi, estetik och etik genomsyrar Lövsta.
Lovsta_kcl_img_8053
Boxarna i stallen ligger runt en skötsel-ö i mitten. Varje box har sitt eget skåp, och skåpen har värme för torkning på vintern. Foto: Kim C Lundin
_ Kim C Lundin_kcl_img_8104
Det finns gott om genomtänkta detaljer och lösningar på Lövsta. Foto: Kim C Lundin

Lövsta är drivet med ekonomiskt ansvar även om resurserna finns. Tinne berättar om kraven på prestation:
– De kommer framför allt från oss själva. Vi vill alla göra vårt allra bästa, bli bättre. Det är ingen press ovanifrån. Varje persons egen ambition skapar den, säger hon, och får medhåll av kollegorna.

Uppföljning, budget och plan
– Vi gör allt med uppföljning av budget och plan. Min tävlingsverksamhet går inte riktigt att räkna hem, men stuteriet går bra och det får vi också positiv feedback på, säger Tinne.
– Det som vi ständigt uppmanas till är att vara öppna, utvärdera och dagligen värdera om vi gör på bästa möjliga sätt, det är den stora pressen vi har.
Caroline Darcourt hakar på:
– För mig är det så stimulerande att bara vara runt Antonia. Hon får mig ofta att tänka i nya banor genom små saker som hon flikar in. Hon är en stor inspiration för mig. Varje dag.

Text och foto: Kim C Lundin

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden