Sverige
13 november 2023 08:32

Peter Glimberg: ”Regler för skoning skulle underlätta vid tävling”

StafettpinnenDet skulle behövas regler i TR för hur hästar ska vara skodda vid tävling, så att alla vet vad som gäller och vi slipper personligt tyckande. Det menar hovslagaren Peter Glimberg.

Peter Glimberg: ”Regler för skoning skulle underlätta vid tävling”
Hovslagaren Peter Glimberg svarar på aktuella frågor. Foto: Lottapictures

I Ridsports serie ”Stafettpinnen” skickade hoppryttaren Jörgen Larsson pinnen vidare till hovslagaren Peter Glimberg. Hans fråga löd: 

Inom ridsporten kan en häst vara hur öm i fötterna som helst och ingen bryr sig. Vad tycker du om att vi på tävling har regelverk för nosgrimmor, bett och benskydd, men inga regler om skoning?

– Ja, det är ju lite konstigt om man jämför med andra discipliner. För islandshästar är det väldigt rigoröst när det gäller vikt och dimensioner, inom galopp handlar kontrollerna mycket om säkerhet, där det ska vara ett anpassat fäste för banan. Travet är ganska öppet men de får inte lov att tävla barfota på vinterhalvåret eftersom underlaget blir för aggressivt och sliter för mycket. 

– Hästvälfärd är inte bara nosgrimmor och mungipor.

Så du tycker att ett regelverk behövs?

– Ja, det skulle vara ett verktyg för att kunna bedöma lättare, så att det inte blir personligt tyckande som avgör. Det vore också lättare för ryttare om de visste vad som gäller. 

Men det finns ju regeln om att en häst ska vara i tävlingsmässigt skick och inte får halta?

– Jo, men man ser ibland nuförtiden hur de backar släpen till gräs så att den oskodda hästen inte ska bli ömfotad på den hårdgjorda parkeringen. 

– Om hästen inte kan gå på något annat underlag än fibersand och gräs är det kanske på gränsen. Och hur ska veterinären kunna stryka hästen utan att ha regelverk som verktyg? 

Peter Glimberg skickar pinnen till Svenska Ridsportförbundet

Fakta

Om pinnhållaren: Peter Glimberg

Namn: Peter Glimberg 

Gör: Klinikhovslagare på Löberöds hästklinik. Har rest med landslaget i fälttävlan. Peder Fredricsons hovslagare när han testade barfota. 

Bor: På en gård utanför Löberöd i mellersta Skåne.

Den här artikeln publicerades först i Ridsport nr 18/2023.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden