Debatt
2 januari 19:00

Peter Härnstam: ”Tävlingssystemet måste ses över”

Kräver förändringDressyrryttaren och A-tränaren i dressyr Peter Härnstam vill se ett nytt tävlingssystem och föreslår ett tillfälligt tävlingsstopp i Sverige tills det arbetet är klart. Dressage Powers grundare efterlyser ett samlat krafttag efter de senaste veckornas avslöjanden om tortyrliknande träningsmetoder i flera svenska utbildningsstall.

Peter Härnstam: ”Tävlingssystemet måste ses över”
Peter Härnstam, dressyrtränare och tävlingsarrangör, anser att jakten på en finalplats inte får göras på bekostnad av hästarnas hälsa (hästen på bilden har ingen koppling till artikeln). Foto: Privat & IstockPhoto

Jag har funderat länge på om jag ska ge mig in i den pågående debatten kring hästvälfärd och ridsport eller inte. Men är nu klar med mina tankar kring detta och känner att jag inte har något val och att det är mitt ansvar att dela mina åsikter.

Vi står inför en stor utmaning för våra älskade hästar och vår underbara ridsport. Vi har alla ett oerhört stort ansvar som utövare om vi i framtiden skall kunna bedriva sporten.

Och med alla menar jag ALLA.

Nedan listar jag ett antal punkter som jag anser är oerhört viktiga att fokusera på i det fortsatta arbetet.

  • Vi aktiva ryttare och tränare måste varje dag fråga oss vad vi gör. Om det finns andra lösningar på problem som kommer upp. Vi måste alltid ha hästen och hästvälfärd i fokus. Alltid.
  • Vi måste alltid säga ifrån om något inte är ok, oavsett person och handling. ALL ridning på uppvärmning som inte är ok måste omedelbart avbrytas, oavsett vem som är utövaren.
  • Försäkringsbolag, veterinärer och regler kring tävlande efter behandling måste skärpas. Skador som uppkommit på grand av överträning eller för hård träning måste regleras. Det ska inte vara möjligt att starta tre veckor efter en ledbehandling, det kanske snarare ska vara karens på 3-6 månader.
  • Vi måste alltid utbilda med långsiktigt tänk och med fokus på hållbarhet och god ridning, hästarna ska hålla länge. Göra om göra rätt om vi stöter på problem.
  • Tävlingssystemet måste ses över, kanske pausa allt tävlande under perioden detta arbete pågår. Är program och unghästklasser verkligen baserat på den hästvälfärd vi vill se?
  • Reglera hur mycket unga hästar får tävlas och reglera antal starter för övriga hästar per år och månad.
  • Utbilda alla funktionärer med fokus på frågor kring hästen och sportens bästa för framtiden.

Domare måste sätta ner foten

Vidare anser jag att domare måste våga sätta ner foten över hård ridning eller hästar som rids i en icke ändamålsenlig form. Hästar som är överutbildade för sin ålder får under inga omständigheter främjas i bedömningen, vilket tyvärr sker idag.

Spänst och spänning ligger mycket nära varandra, är man det minsta osäker om det är spänst eller spänning ska det bedömas som spänning.

Rannsakningen gäller även uppfödare som behöver fundera kring sin avel. Är de hästar man föder upp hästar som är bra i sporten med tanke på framtiden?

Att skicka ohanterade eller felhanterade unghästar, på 600 till 700 kilo, till unghästutbildare är direkt farligt för alla inblandade.

Det leder till sin tur till hårda och tuffa tag när dessa hästar skall utbildas och tämjas- ofta inom en redan bestämd tidsram som har med unghästklasser att göra. Uppfödare får inte pressa unghästutbildare till snabba resultat för tävling eller försäljning.

Det finns inga quickfix i vår sport och beridare och unghästutbildare måste finna mod att våga säga ifrån till hästägare och uppfödare som vill se snabba resultat.

Inridning och utbildning av hästar tar tid och det måste få ta tid. Allt annat riskerar hästvälfärden och vår sports existensberättigande.

Vi alla måste ta detta på allvar OM vi i framtiden skall kunna hålla på med vår älskade ridsport.

ALLA!

Peter Härnstam

GP-ryttare, A-tränare, ridlärare III, grundare och ägare Dressage Power.

Fotnot: I denna intervju kommenterar SvRF:s generalsekreterare Härnstams förslag.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden