Veterinärt
11 oktober 2019 12:28
Ridsportplus

Peter Kallings: ”Behandla inte hästar som människor”

TillskottDet är lätt att tro att behandlingar som får elitidrottare att prestera bättre även fungerar på hästar. Men de kan rentav få motsatt effekt och vara skadliga för hästar. Veterinären och dopningexperten Peter Kallings klargör varför hästar inte fungerar som människor.

Peter Kallings: ”Behandla inte hästar  som människor”
Vitlök är ett typexempel på ett tillskott som är bra och hälsosamt för människor, men inte alls nyttigt för hästar. Det kan till och med ge blodbrist i för stor mängd. Bilden är ett montage. Foto: ROLAND THUNHOLM

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Människan är uppfinningsrik.

    Även när det gäller att hitta nya vägar för att få hästar att nå bättre prestationer och tävlingsresultat är kreativiteten hög. Det är lätt att tänka att behandlingar och preparat som används för människor lika väl kan användas på hästar.

    Men det är en tanke som veterinär Peter Kallings, dopningsexpert och ordförande i

    Peter-kallings-antibiotikaspruta1-171202-rt
    Veterinär Peter Kallings. Foto: Roland Thunholm

    Ridsportförbundets Djurskyddsutskott, höjer ett varnande finger för.

    Varför är det ett problem?

    – Hästar fungerar inte alltid som människor. Preparat och behandlingar som är avsedda för människor kan få oväntade effekter. I vissa fall kan det vara farligt. Det är viktigt att veta att de är utprovade för häst.

    Höghöjdsträning är i ropet till och från, både för idrottare och hästar, för att bilda fler röda blodkroppar och få en ökad uthållighet. Hur fungerar det på hästar?

    – Det är ett tydligt exempel på hur hästar skiljer sig från människor. I egenskap av flyktdjur har hästen en extra depå av blod i mjälten. Behöver de fly, kan de frigöra uppemot 45 procent mer röda blodkroppar till blodomloppet. De bloddopar sig själva, med andra ord. En sådan depå har inte människan. Här är viktigt att veta att för många röda blodkroppar, ”polycytemi”, gör blodet trögflytande och ökar risken för blodproppar. Hästar presterar också sämre. Problemet ses även på övertränade travhästar.

    Fakta

    Fler risker med människomedicin till häst

    Det finns fall där hästar har fått i sig substanser av oaktsamhet.

    Det kan ske genom betsling utan att ha tvättat händerna efter medicinering på sig själv eller annan häst.

    I andra fall har hästar fått smärtlindrande medel för människor. Då låg substansen kvar oväntat länge i hästkroppen.

    Om det finns ”skräpmängder”, låga nivåer utan effekt, kvar av hästpreparat med karens, fälls inte ryttaren vid tävling. Men för preparat som inte är godkända för häst kan ryttaren bli avstängd eller diskad redan vid mycket låga nivåer.

    Expandera

    – Träning på hög höjd med lägre syre-nivåer, liksom i höghöjdskammare, syftar till att få kroppen att bilda fler syrebärande röda blodkroppar för att utnyttja befintligt syre. Idrottare kan sedan tävla med utökad uthållighet, vilket är bloddopning. Men hästens mjältreserv av blod gör att detta inte fungerar som på människa.

    Vad kan du ge för exempel på behandlingar som är farliga för hästar?

    – Här kan användningen av erytropoetin, EPO, nämnas. EPO finns naturligt i kroppen för att bilda röda blodkroppar. Att spruta EPO-medicin på friska idrottare är en form av bloddopning. Likaså att spruta hästar med EPO, som då ger för många röda blodkroppar eller i värsta fall det motsatta.
    – I USA finns några kända fall där hästar höll på att dö. Eftersom det inte finns EPO-medicin för häst användes EPO för människor, varpå hästarna bildade antikroppar mot det mänskliga medlet. Men inte nog med det, de bildade även antikroppar mot sitt eget EPO och drabbades av blodbrist (anemi).

    Hur är det då med kobolt och vitamin B12 (som behövs för att bilda röda blodkroppar) i fodertillskott eller som sprutas i samband med tävling?

    – Friska hästar som får bra foder bildar eget vitamin B12 i grovtarmen. Att ge extra B12 och kobolt (som ingår i B12) är oftast onödigt och kan få negativa effekter. Kobolt är giftigt i högre mängder. Det finns exempel där hästar i dopningssyfte har fått injektioner och tillskott av kobolt. Syftet är att lura kroppen att tro att den har syrebrist och trigga i gång ökad EPO-bildning, alltså ytterligare en variant av bloddoping.

    Vad finns det mer för tillskott som kan vara olämpliga?

    – Vitlök kan i större mängder ge färre röda blodkroppar och anemi hos hästen, som har en annan blodbildning än människan. Likaså går kolhydratladdning, som uthållighetsidrottare använder sig av, inte att överföra till häst. Då finns en ökad risk för korsförlamning.
    – Mitt råd är att inte okritiskt behandla hästar som människor.

    Texten publicerades första gången i Ridsport nummer 17 2019.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden