StafettpinnenFörslaget att kontrollera skoning och hovstatus hos hästarna vid tävling är något som Peter Kallings kommer att ta upp med SvRF:s hästvälfärdsråd.
Peter Kallings: ”Relevant att belysa hovvård och hovstatus”
Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.
Redan prenumerant?
Aldrig skapat ett digitalt konto?
I Ridsports serie ”Stafettpinnen” skickade SvRF:s tävlingssektions Björn Johansson stafettpinnen till förbundsveterinär Peter Kallings. Hans fråga löd:
Vad fanns det för underlag när barfotaskor blev tillåtna på hopptävling?
– Det saknades studier på barfotaskor, men ”Barfotaprojektet” skulle då starta liksom travets utredning, så vi diskuterade att avvakta dessa.
Pratade man med hovslagare innan det blev tillåtet?
–Nej, inte vad jag vet.
Varför är det tillåtet med barfotaskor i hoppning och inte i dressyr?
– Hoppkommittén, som beslutar om TR III, ansåg inte inför TR 2023 att det fanns sakliga skäl att förbjuda barfotaskor. I dressyr är det inte tillåtet med barfotaskor eftersom de kan påverka hur hästen rör sig.
Fakta
Peter Kallings
Gör: Förbundsveterinär i Svenska Ridsportförbundet, ledamot i FEI:s List Expert Group, Nordiska dopingkommittén (NEMAC) och Läkemedelsverkets Vetenskapliga råd.
Bor: I Sigtuna.
Finns det planer för att införa regler om skoning i TR?
– Nej, men inspelet från hovslagarsidan att även hovvård och hovstatus bör belysas mer ur ett hästvälfärdsperspektiv är relevant. Jag kommer att ta upp det i SvRF:s hästvälfärdsråd samt SvRF:s referensgrupp för Djurskydd, Smittskydd och Antidoping (DSA) som jag är ordförande för.
Peter Kallings skickar pinnen till forskaren Lars Roepstorff.
Den här artikeln publicerades först i Ridsport nr 20/2023.
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på