Ridsport Play, Träningstips
6 mars 2021 17:09
Ridsportplus

Pether Markne: ”Ge hästen och träningen tid”

Hoppning med Markne, del 12I sista delen i hoppserien påminner Pether Markne om att låta träningen ta tid. ”Skippa sociala medier ibland och stäng in dig med hästen i er egen träningsbubbla”, säger han i den här artikeln som även innehåller ett längre filmklipp.

Pether Markne: ”Ge hästen och träningen tid”
Tålamod och tid är grundläggande i all träning. Slipa på detaljerna och ha ett system för din ridning – inget ska göras av ren slump. Foto: Erik Rundelius

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Pether Marknes hoppserie handlat om det mesta, från lösgjordhet till kluriga kombinationer och hur hästen bäst förbereds inför ett träningspass. Flera gånger om har han uppmanat att metodiskt arbeta med övningarna och förfina dem över tid, snarare än att hasta igenom dem.

    – Det låter som ett väldigt ospännande tips, men man måste ge hästen och träningen tid. Tid är som bekant en bristvara i livet i allmänhet och det gäller även i ridningen. Många vill ha snabba svar, men fortsätt att öva även om du inte får det snabba svaret. Försök att vara okej med att inte få snabba resultat. Ridning är trots allt en konstform och som ryttare måste man ha förståelse för konsten man ägnar sig åt.

    Ta tid på dig

    Ett typexempel som Pether Markne ofta ser är under den där viktiga stunden innan hoppningen tar vid på träningen. En häst som är spänd den första kvarten kan bli en helt annan häst som kan tillgodogöra sig träningen på ett mer positivt sätt, om den bara får en kvart till på sig. I stället försöker vissa ryttare med allehanda tricks få hästen avspänd. Hästen, som egentligen bara hade behövt lite mer tid, blir i stället ännu mer spänd av ryttarens grejande. Pether Markne konstaterar att det är en dålig spiral som inte är rolig eller bra för någon.

    Hur ska man då försöka tänka för att få mer tålamod?

    – Om du håller dig till ett bra system och har god hjälp kommer resultaten att komma. Att ha ett bra system och en tro på det du gör hjälper dig att vänta ut resultaten. Även i tider av frustration är det viktigt att luta sig mot systemet – det gör att hästen vet vad som förväntas och känner igen signalerna.

    Fakta

    Pether Markne

    Equestrian Sport
    Pether Markne. Foto: Roland Thunholm

    Pether Markne har många projekt i gång i sina olika roller inom ridsporten. Han är A-tränare i såväl hoppning som dressyr, författare och driver Markne Academy. Bland eleverna märks landslagsryttarna Malin Baryard Johnsson och Helena Persson. Under sin aktiva karriär tävlade han svår hoppning och deltog i OS i dressyr i Sydney 2000 tillsammans med Amiral.

    Pether Markne konstaterar att alla förstås gör misstag och att det också är okej, allra helst om man lär sig av misstagen. Efter många år i branschen vet han att de flesta lär sig den hårda vägen och att misstagen ovillkorligen händer. Därför är det bra att ha ett system att luta sig mot.

    – Då behöver du inte chansa på samma vis och så att säga inte leta efter misstagen.

    Skippa sociala medier

    Utöver att låta allt ta sin tid tipsar Pether Markne om att fokusera på dig och din häst i stället för på vad andra tycker.

    – Jag tror på att ha perioder när man i princip stänger in sig i ridhuset i stället för att hela tiden rapportera om hur träningen går. Många ryttare är flitiga på sociala medier och är snabba som tusan med att berätta hur bra de har varit i helgen. Allt ska gå snabbt numera: snabba återkopplingar, snabba resultat, snabba uppdateringar. Jag rekommenderar hellre alla att ibland skippa sociala medier. Stäng in dig med hästen i er egen träningsbubbla i stället.

    Pether Markne vill gärna se fler ambitiösa ryttare som lägger många timmar på de små, viktiga detaljerna.

    – Jag tror att vi alla måste bli mer nördiga och vara okej med att nörda in sig på en övergång eller någon annan liten men viktig sak. Det här med att ha fin kontakt och lugna händer är något man nästan inte kan arbeta för mycket på. Skulle det vara VM i att ha bäst kontakt och lugnast händer ska man vara den som vinner mästerskapet. Tänk så om de viktiga och basala bitarna i ridningen. När väl pusslet är lagt med alla detaljer är det bara hästens förmåga och vilja som sätter begränsningarna för er.

    P: 2016-24
    Känn in hästen när du sätter i gång, och ge dig inte på hindren förrän hästen är avspänd och lyssnar bra. Foto: Erik Rundelius

     

    Markne:
    ”Kontakta sadeln innan du kontaktar munnen”

     

    Hur skulle du själv sammanfatta serien med de övningar som du har delat med dig av?

    – Vi har hållit det till övningar som är till synes enkla och använt oss av relativt få övningar. Som jag sa redan i början av året handlar det om att vara noggrann med de enkla sakerna och att komma tillbaka till grunderna gång på gång. Jag har påmint ofta om att det inte bara handlar om att rida igenom övningarna snabbt och sedan vara nöjd med det, utan att gå tillbaka till övningarna och förfina dem. Poängen är att göra det enkla väldigt bra och befästa det.

    Varför är det så viktigt att få fram det här, tycker du?

    – Jag har märkt under mina år som tränare att många inte greppar hur viktigt grunderna och det enkla är. Jag önskar att alla ska förstå budskapet. Särskilt de som har en häst som kan hoppa högre och har en ambition, har otroligt mycket att vinna på genom att få sin egen ridning i fas med ambitionerna. Speciellt många unga ryttare tenderar att vilja göra allt svårare och större, innan detaljerna är på plats. De här detaljerna måste man kunna skriva ”check” på innan man går vidare, och jag hoppas att många kan inse hur mycket stjärnorna jobbar på detaljerna. Ju förr fler arbetar med grunderna och detaljerna, desto snabbare får vi se mer bättre ridning och bättre utbildade hästar. Det är vad jag önskar få se.

    Har du något sista tips att dela med dig av så här i avslutningen av serien?

    – Lägg gärna mer fokus på sits och position. Det är vanligt att ryttare lägger sig för mycket framåt med överlivet över hindret och då släpper bålstabiliteten och vikten i stigbyglarna. Försök bli kvar i position och balans och arbeta på att hitta ett lugn i positionen med mindre variationer. Över lag är det jätteviktigt att ha ett lugnt kroppsspråk på hästen i stället för att ingripa för snabbt och stort med sina hjälper. Ett spänt kroppsspråk gör hästen spänd och en spänd häst fungerar som bekant inte som önskat.

    Något annat du gärna vill påminna om?

    – Arbeta vidare på närheten till hästen i sadeln. Kom ner i hästen. Det betyder inte att du ska sitta tungt ner och rumprida, men att du ska komma nära hästen samtidigt som du har lugna, mjuka händer. Kroppskontroll och balans är vad som gäller. Ha brallorna i sadeln och ha som regel att kontakta sadeln innan du kontaktar munnen.

    Den här serien har tidigare publicerats i Ridsport under 2016, och är något modifierad för dagens förutsättningar.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden