Ridsport Play, Träningstips
23 februari 2021 18:55
Ridsportplus

Pether Markne: Så rider du rätt i kluriga kombinationer

Hoppning med Markne, del 9Kombinationer är en klurighet för många ekipage. De dyker upp redan i de lägre klasserna och i takt med att ekipaget klättrar uppåt blir kombinationerna allt tuffare. Rätt träning är nyckeln till framgång, och det hjälper Pether Markne gärna till med i både artikeln och i ett längre filmklipp!

Pether Markne: Så rider du rätt i kluriga kombinationer
Träningen ska vara positiv. Pressa inte hästen, låt den känna förtroende att klara uppgiften; att vilja hoppa till andra sidan. Foto: Erik Rundelius

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Klurigheten i kombinationerna ligger många gånger i att hästen backar av eller står emot och då måste ryttaren rida starkare än vanligt. Om det är en trekombination, eller kanske bara en vanlig linje med tre hinder, är det alltid på mitten problemen uppstår. Det leder ofta till att hästen springer för nära inpå sista hindret, säger Pether Markne om lite av svårigheterna med att hoppa kombination.

    Som vanligt finns det ett bra sätt att ta tag i problemet: backa några steg och förbättra utförande bit för bit.

    – Har du hoppat serier, som dem som jag har visat tidigare här i Ridsport, ska hästen vara väl förberedd och då är kombinationer inget konstigt. Se annars till att träna mer serier innan du ger dig i kast med kombinationer och börja som vanligt alltid på låg höjd.

    För att Pether Marknes elever ska vara väl tränade för kommande utmaningar får de hoppa olika kombinationer som ofta varieras med olika steg in och ut.

    – Jag ser exempelvis ofta hästar på tävling som uppenbarligen tänker ett steg när de är inne i kombinationen som kräver två steg och får det väldigt svårt. Då är de inte tillräckligt tränade för två steg.

    Lösgjordhet viktigast

    Hur börjar man då ett kombinationsträningspass på bästa sätt? Precis som Pether Markne har berättat i sin serie är både mental och fysisk lösgjordhet ett önskemål för att träningen ska ge bästa möjliga resultat. Därpå mjukstartar han gärna sina elever med lite bomövningar, särskilt om det är en häst som är osäker och försiktig.

    – Solfjädern är en bra förberedelse. Två bommar med 8,5 meter emellan och två språng, som kan vara på både böjt och rakt spår. Kör även gärna tre cavaletti på rad med ett språng mellan.

    – Det handlar om prototyper, i det här fallet prototyper av kombinationer. I de förberedande prototyperna ska du passa på att ställa dina kontrollfrågor om kontakten är bra, om halsen är rätt och om hindren skulle kunna ligga på den höjd som du tävlar på. Kom ihåg att det inte ska bli två sorters ridande: ett för såna här bomövningar och ett annat för större kombinationer.

    Fakta

    Pether Markne

    Equestrian Sport
    Pether Markne. Foto: Roland Thunholm

    Pether Markne har många projekt i gång i sina olika roller inom ridsporten. Han är A-tränare i såväl hoppning som dressyr, författare och driver Markne Academy. Bland eleverna märks landslagsryttarna Malin Baryard Johnsson och Helena Persson. Under sin aktiva karriär tävlade han svår hoppning och deltog i OS i dressyr i Sydney 2000 tillsammans med Amiral.

    När du kan hoppa mindre, förberedande hinder med bra kontakt och känner att du har koll på såväl språnget som landningen, är det dags för de regelrätta kombinationerna. Pether Markne påminner, som ofta förr, om att träningen ska vara något positivt. Hästen ska inte pressas igenom en kombination till varje pris. Tvärtom ska den i stället känna förtroende när den utför uppgiften.

    – Det är viktigt att komma ihåg att vi har god hjälp av att hästen själv vill till andra sidan kombinationen när hindren blir riktigt stora. ”By the end of the day” vill vi ha en häst som både har kapacitet och vilja att klara uppgifterna.

    Gör det enkelt

    Om träningen går fel kan hästens förtroende försvinna för såväl ryttaren som kombinationen i sig. En av Pether Marknes gyllene regler för att säkerställa en positiv och lyckad träning är att hålla nere på onödigt komplicerade distanser eller andra trixigheter i kombinationerna. Vidare rekommenderar han att börja på låg höjd med två hinder i taget och att vara försiktig med att höja och bredda mycket mer än vad hästen faktiskt ska hoppa på tävling, särskilt då det gäller unga eller gröna hästar.

    – Visst kan man lägga på skänkeln extra på tävling om hästen tittar till eller något händer, men
    hemma ska man jobba på förtroendet – både mellan häst och ryttare och hästens självförtroende i kombinationerna. Det är positiv träning och förtroendet mellan er som ekipage som ger dig pay off, både vid slutet av dagen och i det långa loppet.

     

    Skiss

    Övning.

    Tre olika kombinationer

    Förberedelse och att tänka på:
    Sätt upp kombinationer enligt skisserna. Starta med två hinder, även i trekombinationerna, för att kontrollera att det stämmer över de två första hindren innan du bygger på med ett tredje.
    Börja träningen på låg höjd och helst med inbjudande A-hinder i form av koppelräck eller ett snällt stigsprång. Använd prototyptänket och rid som att hindren lika gärna skulle kunna ligga på tävlingshöjd.

    Många hästar fokuserar för mycket på B-hindret, så ha inte det högre än A-hindret i början.
    Ha alltid tydliga marklinjer, särskilt på B- och C-hindren, för att supporta hästen. Placera gärna ett relaterat hinder före kombinationen, förslagsvis ett lågt hinder 20–21 meter och fem galoppsprång innan. Sätt inte kombinationerna för nära väggen då det kan upplevas som för massivt för den osäkra hästen.

    Önskat utförande:
    De här kombinationerna har bra distanser mellan hindren, så du behöver inte hoppa in på ett specifikt sätt. Det är lätt att förivra sig och fokusera för mycket på A-hindret, men hoppa helt enkelt första hindret för vad det är. Vid ett bra utförande ska det räcka med att understödja hästen genom kombinationen utan att bli helt passiv – var där men låt den sköta sitt jobb.
    I kombinationerna med ett galoppsprång ska du inte behöva göra mer än att understödja med kontakt och skänkel alternativt vara något mer passiv – beroende på hur just din häst hanterar kombinationen. När det är två galoppsprång mellan hindren måste du kunna inverka i första galoppsprånget så att det andra och sista steget blir som du planerar. Vid trekombinationer är tumregeln att upprätthålla rytm, balans och kontakt genom hela linjen. Ha bra tramp i stigbygeln över hinder två, kontrollera ditt överliv och landa i kontroll för att få jämna galoppsprång till sista hindret.

    P: 2016-18 Pether Markne övningar
    En mjuk hjälpbom i landningen kan ge önskat resultat. Foto: Erik Rundelius

    Vanliga fel. 
    1. Hästen får inte plats:
    Backa ett steg, tänk som vanligt krypa-gå-springa. Ta bort B-hindret och lägg i stället en bom 16,5 meter efter A-hindret. Hoppa A-hindret och bryt mjukt av till skritt ”med glada ögon” efter landningen. Se till att få kontakt med hästen. Kontrollera att du kan hoppa bommen efter A-hindret på fyra långa eller fem korta. När det fungerar kan du sätta tillbaka B-hindret och försöka på nytt.

    2. Hästen slänger sig ut ur kombinationen:
    Ta ner B-hindret till cavalettihöjd. Känn att hästen hoppar A-hindret och sedan väntar över cavalettin. Hästen ska uppfatta att du ger orange ljus och förstå att det är dags att vänta. Om hästen verkligen flyr, av olydnad eller rädsla, gäller det att styra upp situationen innan den förvärras. Bryt av till skritt och backa tillbaka till tidigare bomövningar innan ni tränar mer kombinationer. Om hästen snarare bara är vinglig är inramande bommar som bildar en gata en bra hjälp. Då kan ryttaren fokusera på en mjuk kontakt i stället för att styra med händerna.

    3. Hästen är osäker och/eller står emot:
    Ägna lite tid åt att hoppa små kombinationer titt som tätt. Det får aldrig vara högre än att hästen kan hoppa bekymmersfritt. Om hästen är spooky är det extra viktigt – den får absolut inte slå sig i kombinationen. Se till att bakbommarna på oxrarna är lättrivna av säkerhetsskäl och lägg dem gärna på kanten av hållaren. Var beredd att understödja hästen om den behöver det. Kom ihåg att du inte ska behöva ta i med hela kroppen. Står hästen emot ska ett litet smackljud räcka för att väcka den. Träna på snabba reaktioner till vardags för att kunna använda det i exempelvis kombinationerna.

    4. Hästen landar för långt bakom hindret:
    En hjälpbom, helst en mjuk, i landningen brukar ge önskat resultat. En långsam häst kan gärna få trampa över bommar och lyfta extra på hovarna, men undvik att ha för mycket bommar på heta hästar som då ofta blir ännu kvickare. Ha eventuellt en bom i landningen på den heta hästen som landar för långt bakom hindret, men låt hästen få ett lugnt steg innan den ska hoppa av på nästa hinder.

    5. Andra halvan av trekombinationen stämmer inte:
    Det är alltid där, kring mitten, det händer mindre bra saker i trekombinationen. Fokusera på att upprätthålla rytm, balans och kontakt för att minimera risken för problem. Träna lågt och oftare på trekombinationerna – det är bra träning för din position och kroppskontroll.

    Den här serien har tidigare publicerats i Ridsport under 2016, och är något modifierad för dagens förutsättningar.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden