TräningsfilosofiHon väljer sina strider och lägger inte alltför stor vikt vid problem. Petronella Andersson tror på att jobba förutsättningslöst med alla nya hästar och tränar gärna markarbete och rakriktning på hinder.
Petronella Andersson:”Du måste vara sträng mot dig själv”
Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.
Redan prenumerant?
Aldrig skapat ett digitalt konto?
Så här börjar Petronella Andersson när hon ska berätta om sin träningsfilosofi.
– Först och främst måste du och hästen respektera varandra. Sedan tror jag på att hålla grunderna så enkla som möjligt. När vi stöter på problem är det lätt hänt att vi gör saker för komplicerade. Det gör bara saken värre eftersom hästen inte förstår vad du menar.
Petronella har ridit väldigt många, inte sällan komplicerade, hästar under sin karriär och menar att så kallade problemhästar inte nödvändigtvis är just problematiska. Därför har hon för vana att aldrig döma en häst innan hon själv suttit upp på den.
– Många gånger handlar det kanske snarare om ett ryttarproblem, så för mig är det viktigt att skaffa mig en egen uppfattning om hästen. Att gå in i vår relation helt förutsättningslöst och utan att tänka på att det finns problem att jobba på.
Det första hon gör när hon sitter upp på en ny häst, framför allt om den har rykte om sig att inte vara den enklaste, är att försöka få hästen att tänka på annat än det som är problematiskt.
– Det gäller att välja sina strider och inte bara jobba på det som är svårt. Visst är jag medveten om att ett och annat kan vara lite jobbigt men jag lägger inte större vikt vid det än så. Det är lätt att man skapar problem genom att överanalysera saker och ting.
Här spelar både ryttarens och hästens attityd in. Petronella fastnar oftast för hästar som har en bra inställning, en häst med mycket blod som verkligen vill ta sig över hindren. Har hästen bara viljan går det mesta att lösa.
– I mitt jobb rider jag så klart alla hästar jag blir tilldelad. Det är en viss skillnad att jobba i försäljningsstall och inte kunna välja hästar själv, men jag gillar faktiskt att få rida hästar med olika karaktär. Man lär sig väldigt mycket av det och det är en del av resan som jag tycker är så rolig, det blir lite av en utmaning. Får jag välja häst helt själv vill jag dock ha en med temperament och tryck i språnget.
Fakta
Fem saker Petronella Andersson gör varje dag
- Sadel. Innan jag hoppar upp kollar jag alltid en extra gång så att sadeln ligger bra.
- Utrustning. Jag är väldigt noga både med hästens utrustning och min egen, och mina stövlar är alltid putsade. Jag torkar av dem varje kväll och putsar dem igen på morgonen.
- Hjälm. Jag rider alltid med hjälm. Det här är något jag var sämre på förr i tiden men nu är jag väldigt noga med säkerheten.
- Uppvärmning. Jag ser till att värma upp hästen tillräckligt länge innan jag ber den om en större kraftansträngning.
- Plan. Jag har alltid en plan innan jag sitter upp i sadeln så jag vet precis hur jag vill lägga upp ridpasset och varför.
Petronellas hästar är alla sex år eller äldre, de flesta har redan hoppat unghästklasser när hon tar över dem. Hon rider mycket på känsla och börjar gärna lite lugnt för att känna in vad hästarna behöver. Sedan händer det så klart att Stephan Conter, hennes chef och sambo, säger att hästen måste gå en viss klass, och då gäller det för Petronella att bita ihop och köra på.
– Men optimalt för mig är ändå att ge hästen lite tid och kanske göra en träningstävling, för att känna av hur den känns innan vi ger oss på något större.
Petronella erkänner att hon ibland har en tendens att reta upp sig när saker och ting inte fungerar och hon får dagligen påminna sig själv om att ha tålamod. Det är alltid bättre att sakta av, skritta en stund på lång tygel och komma igen med ny energi, än att försöka bråka igenom det som inte går.
– Att bli upprörd tjänar ingenting till. Lugna ner dig och kom igen. Ibland måste du bara acceptera att du helt enkelt inte fick till träningspasset som du önskade just i dag. Ingen vinner på att du går in i en fight med din häst.
Alla hästar har sina styrkor och svagheter. För Petronella är det viktigt att ha koll på vilka de är och att så småningom också jobba med det som är svårt.
– Det är skönare att bara njuta av det som går bra, men du måste vara sträng mot dig själv, göra en utvärdering och ha en plan för det som behöver bli bättre.
Hon säger att det kanske viktigaste av allt är att hela tiden ligga steget före.
– Var medveten om både dina och hästens svagheter och gör en långsiktig plan för hur du ska jobba. Var noga med hur du själv beter dig både i sadeln och på marken och försök förutse problem innan de händer.
Det här är något Petronella alltid påminner sin personal om, det gäller inte minst i hanteringen av hästarna. Många olyckor hade kunnat undvikas om vi bara tänkt efter före.
– Det är ändå djur vi arbetar med och inga robotar, men det är lätt att glömma bort det ibland. Ju längre jag jobbar med häst, desto fler olyckor ser jag också, och det gör att jag blir mer vaksam i vardagen.
Det är viktigt att vara lyhörd och tålmodig. Det är också viktigt att veta när man ska ge upp och inse att man inte passar ihop med hästen.
Hur Petronella arbetar hästarna till vardags beror på vilken häst hon sitter på, men gemensamt för alla är att hon gärna arbetar med bommar.
Tävlingshästarna hoppar sällan hemma men när de gör det lägger Petronella stor vikt vid att hästarna hoppar absolut rakt på hindren. Alla hästar har, liksom vi ryttare, en starkare och en svagare sida och att de hoppar lite snett är inte alls ovanligt. I sneda hopp förlorar hästen både kraft och scope.
– Det här är jag noga med från början, det är faktiskt nummer ett för mig. Märker jag att hästen inte hoppar riktigt rakt lägger jag gärna ut en bom, med korta änden mot hindret, både före och efter hindret som hjälp för att få den att hoppa i mitten.
– På marken jobbar jag alltid från innerskänkel till ytter tygel och är noga med att ha kontakt med hästarna och att de är i balans. En häst som rör sig i balans sliter också mindre på sig själv.
Petronella varnar för att den som slarvar med markarbetet riskerar onödigt slitage och skador på hästen.
– Om hästen använder kroppen på fel sätt eller om den är dåligt genomriden belastar den också kroppen fel och då blir den förr eller senare skadad.
Det viktiga markarbetet är grunden till all hoppning. Fungerar det felfritt så fungerar oftast hoppningen också, menar Petronella.
Fakta
Hållbarhetstänket
Petronella Andersson:
”Det är viktigt att ha ett hållbarhetstänk. Jag rider på många olika underlag, gärna ut i skogen och är lyhörd för hur hästen känns för dagen. Var vaksam på om hästen ändrar sitt beteende.
Med unga hästar är det viktigt att inte göra för mycket, men du får heller inte göra för lite och sen plötsligt tro att de ska kunna hoppa 1,40 som 7-åringar. Om du inte ökar svårighetsgraden successivt kommer hästen att gå sönder direkt.”
Den här artikeln publicerades först i Ridsport nr 18/2023.
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på