Veterinärt
2 november 2023 18:56
Ridsportplus

Piphas – mer fult än skadligt

5 faktaEn del hästar har en tjock bulle längst ut på hasspetsen, så kallad piphas. Här får du veta mer om vad det kan vara och vad det beror på.

Piphas – mer fult än skadligt
Piphas på båda bak. Foto: Arnd Bronkhorst

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    1. Utgjutning i hasen

    En piphas syns som en utbuktning på hasspetsen och beror på en utgjutning i bursan under huden. I regel är det mer ett skönhetsfel än något som har betydelse för funktionen. Oftast är den dubbelsidig, på hasspetsarna båda bak. Storleken och utformningen av en piphas kan ändra sig över tid. Piphas ska nämnas i besiktningsprotokollet för hästbesiktning inför köp/försäljning.

    2. Tryck och nötning

    En piphas uppkommer oftast av att hästen står och slår i boxväggen eller lutar sig bakåt och trycker hasspetsarna mot inredningen i stallet eller under resor i transport. Det handlar alltså om tryck och nötning. 

    ”Jag har inte varit med om att det kommer av ansträngning eller arbete,” säger veterinär Ingela Liwång. ”Jag tycker också det var vanligare förr, jag ser det inte lika ofta numera.”

    3. Ger sällan hälta

    Det är sällan en häst blir halt av piphas. Men om det blir en sårskada in i piphasbursan uppstår ett helt annat läge. Då blir det i stort sett alltid en besvärlig infektion; hästen blir mycket halt och det krävs snabb behandling. 

    Sår i detta område kan till exempel uppstå om hästen skadar sig på något i inredningen. Alla infektioner i slemsäckar, senskidor och leder ska behandlas akut, de är mycket känsliga för infektion.

    4. Förebygg

    Det viktigaste med en vanlig piphas utan sårskada är att försöka avlägsna grundorsaken så snart som möjligt. Byt boxgranne om hästen står och slår mot den nuvarande, hitta en madrass att polstra väggen med om hästen trycker mot den. Samma sak med baklämmen i transporter. 

    5. Behandling

    Ingela-liwang-300x300
    Ingela Liwång tog sin veterinärexamen 1976 och är specialist i hästens sjukdomar. Förknippas av många med ATG:s hästklinik på Täby, där hon var klinikchef under många år. Sedan 2017 arbetar hon deltid på Brunmåla Hästklinik i Täby. Foto: Brunmåla hästklinik

    Det pågår ingen direkt forskning kring piphas, men det finns fallbeskrivningar om behandlingar. Huvudbudskapet är att mindre svullnader, som inte ömmar eller verkar besvärande, inte behandlas alls. Om svullnaden är mer aktiv, om den kommer och går och ömmar samt ger hälta, behövs veterinär behandling, vilken avgörs från fall till fall. 

    Denna artikel publicerades först i Ridsport nr 17/2023.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 102 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden