Sverige
6 juni 2018 18:32
Ridsportplus

Plånbok och miljö skonas av solpaneler på ridhustak

SoligtI ett kallt och mörkt land är elräkningen ofta en betungande utgift. Därför är det inte förvånande att allt fler söker efter miljövänliga och kostnadseffektiva lösningar. För den som har ett ridhus med ett stort plåttak kan solpaneler vara ett alternativ.

Plånbok och miljö skonas av solpaneler på ridhustak
Sissi Liljas dotter och kompanjon Nina (t h) i solskenet tillsammans med Ronja Johansson och Emelie Gedahl. Det är lika stora yta med solpaneler på motsatta sidan av ridhuset. Foto: Mateusz Dziurla

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    En som har valt att montera solpaneler på ridhustaket är tränaren Sissi Lilja i Mantorp.
    – För oss handlar det både om miljö och ekonomi, säger Sissi Lilja. Vi ville förstås sänka våra kostnader, men att ha en miljömässigt ansvarsfull elförsörjning var också viktigt.

    Sissi Liljas anläggning har varit i gång ett drygt halvår. Även om det inte har varit en överdrivet solig period är hon nöjd.
    – Den har till och med producerat lite mer än vad vi räknade med.

    180606sissi Lilja1 131103 Rt
    Sissi Lilja är nöjd med sin solcellsanläggning. ”Den har till och med producerat lite mer än vad vi räknade med.” Arkivbild: Roland Thunholm

    Sök stöd

    Erik Wallnér skrev sitt examensarbete på Chalmers om barriärer för den svenska solcellsmarknaden. Efter det grundade han Solcellskollen, där han ger råd om solcellsinstallationer och förmedlar kontakt mellan aktörer på marknaden och kunder.

    Han rekommenderar den som funderar på att installera paneler att allra först söka solcellsstöd. Det är ett statligt investeringsstöd som du kan få för installationen. På vissa ställen i landet är kön ganska lång, därför bör den som är det minsta intresserad genast ta en köplats. Det är sedan helt okej att du bygger din anläggning innan du fått besked om du får stöd, men det är en ekonomisk chansning.

    – För privatpersoner går det även att få ROT-avdrag för installationen, det är då på nio procent. Det går dock inte att kombinera med solcellsstöd, men det går att göra ROT-avdrag vid monteringen och sedan betala tillbaka det om du får solcellsstöd.

    Nästa steg i processen är att göra kalkyler och ta in offerter. Priset för paneler och montering kan variera en hel del, så det är klokt att ta in ett antal offerter.

    I detalj:

    Tänk på det här

    Det finns fyra faktorer att ta hänsyn till när du planerar din anläggning:

    1. Den tillgängliga ytan. Med ett ridhus är den sällan en begränsande faktor, ridhustak är stora och brukar dessutom vara enkla att sätta upp solcellerna på eftersom det är stora, rena ytor. Däremot är det viktigt att säkerställa att taket klarar tyngden.

    Fundera även på vilket väderstreck taken vetter åt. Har du en sydsida är det förstås jättebra. Om taken vätter åt öst-väst kan man sätta på båda sidor. 

    2. Elförbrukningen. Producera inte mer el än du gör av med. Även om elbolagen köper upp överskottsel är det ingen jättebra affär att investera för att producera ett nettoöverskott.

    3. Säkringsstorleken. De kan begränsa hur mycket solceller du kan sätta upp.
    – Det är den som sätter stopp för oss, säger Sissi Lilja. Vi har mycket takyta kvar, men vi har max vad vi kan ha på vår säkring. Dessutom har vi två elabonnemang – ett på gamla ridhuset och stallen, och ett annat på nya ridhuset. Elen vi producerar på nya ridhuset täcker det abonnemanget.

    4. Investeringen. Generellt brukar kalkylen visa att investeringen är återbetalad på tio-tolv år. Allt som produceras efter det är ren vinst.
    Tekniken är relativt ny vilket gör det svårt att förutspå livslängden på panelerna. Många tillverkare har en effektgaranti som garanterar att 80 procent eller mer av effekten finns kvar efter 25 år – det finns dock solceller från 80-talet som fortfarande är i bruk. Växelriktaren kan behöva bytas efter tio-femton år.
    Att sätta upp panelerna på taket är ett enkelt jobb. Själva arbetet brukar ta mindre än en vecka för två personer. 

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden