Blogg
29 november 2014 09:37

Planen hjälper dig nå drömmen

Vill du göra allt du kan för att nå dina drömmar? Har du ofta en ungefärlig plan i ditt huvud? Om du får ner den på papper så blir den tydligare, lättare att kommunicera och jag är övertygad om att du har större chans att komma dit du vill. Men hur formulerar man då en plan?

”Planer är de förståndigas drömmar.”  Ernst von Feuchtersleben

Mitt andra tidigare yrke innefattade en del analyserande och planerande.  Det är ju kanske inte lika roligt som att rida men i slutänden kan det ju faktiskt göra oss till bättre ryttare.  Många gånger är det själva tankeprocessen som gör mest nytta, inte bara den faktiska planen.  Så här kan man tänka:

 1. Vad är målet? 
 2. Vad är tidsramen?
 3. Analysen, risker & möjligheter, svagheter & styrkor.
 4. Slutsatser
 5. Handlingsplan

PLANEN

 1. Målet: Ström ska visas på Bruksprovet, helst med mig som visare i alla delar, alternativt med professionell visare.
 2. Bruksproven börjar 9de Mars, 2015, så 2 veckor innan behöver han vara helt klar med förberedelserna, så att han kan spendera 2 veckor bara med att bygga självförtroende och ta de ganska lugnt.  Deadline: 150223
 3. Analysen

Tänker du att företagskonsulter gör ett svårt jobb med sitt analyserande?  Alltså med tanke på att de tar så mycket betalt?  Då kan jag ge dig lite tips här på modeller att använda när du konsultar dig själv.

GAP analysis (engelskt namn för att förvirra kunden.  Det är så komplicerat att man inte ens kan översätta det till svenska.):

Present state (nuvarande tillstånd): Jag kan inte på ett optimalt sätt rida min häst.

Desired state (önskat tillstånd):  Jag vill kunna rida min häst på ett optimalt sätt.

The GAP or Difference (skillanden):  Ryttar och hästutbildning.

Så, nu sparade du 20 konsulttimmar på ca 1100:- / timme = 22000:- + moms.  Ok, de gör väl kanske då analysen lite större än så, men sunt förnuft kommer vi rätt långt med!

Ryttar- och häst-analys

Ryttar- och häst-analys med påverkan av yttre omständigheter med tanke på framtida bruksprov (även kallad TOWS):

 

 

 1. Slutsatser

Leta rätt på de lokala experter som kan hjälpa mig vid behov.  Analysera bruksprovsveckan senare i detalj för vidare träningsbehov, tex visning vid hand, löshoppning, testryttare etc.  Ridning till att börja med i samråd med en expert.  Använd blogg och internet för att dela med mig.  Rida så mycket som möjligt för att maximera ryttarkänslan.  Se till att varje ridpass räknas.

 1. Handlingsplan

Ström ska vara redo att visas på Bruksprov senast 150223.

 • Närmast, jag kör till Falkenberg och rider 4-5 dagar i veckan, om det blir problem tar en Eamon vid. 
 • ”När det känns säkert” så flyttar jag Ström närmare hem.  Jag har pratat med Olof och Josefin, ojsporthorses.com., de har en plats till Ström och mycket kunskaper om just Bruksprov.  Dock funderar jag på hur jag för mig själv ska definiera tidpunkten  ”när det känns säkert”, det är ungefär som frågan ”när är det rätt i tid att skaffa barn”, eller för vissa ”när ska vi gifta oss?”.  Den rätta tidpunkten har en tendens att magiskt röra sig framåt i ungefär samma takt som man själv åldras.  Vi jobbar för att det blir snart och hoppas det finns plats även om det drar ut lite på tiden. 
 • Olof har sagt att han kan coacha i förbereldelserna/provet och jag visar Ström.  Han sa även att han är flexibel med att eventuellt visa Ström på delar av momenten, eller helt om det skulle visa säga att jag vill det.  Den flexibiliteten tror jag mer än denna kunden uppskattar!  Som han la till i diskussionen ”i slutänden tror jag nog Ström kommer göra avgörandet” ( angående om jag, han eller ingen visar Ström på provet).  Japp, jag kan bara hålla med.
 • När hästen har flyttat planera resten av träningsupplägget.

Så kära läsare, det är här jag behöver er assistans.  Jag har beslutat att jag behöver utöka teamet med en kentaurer, en som verkligen förstår hästar och mäniskor.  Enligt den Grekiska mytologin är kentaurerna hälften människa och hälften häst , de är vilda varelser som bor i skogen och de är kända för sitt intag av rusdrycker.  Jag har funderat länge och väl om Eamon är en sådan, kentaurer alltså, eftersom han verkar vara till hälften häst när han rider.  Men han är inte speciellt vild av sig och jag har aldrig sett honom i berusat tillstånd, så jag tror inte det föreligger så.  

Det är kanske någon av er som har en kentaurer i er bekantskapskrets, så att ni kan tipsa mig?

Sist en kort video av Ström i sin hage som 1-åring.

 / Malin

Malin.Koch@equitailor.com, 105 dagar kvar

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden