Hoppning
23 november 2020 18:07
Ridsportplus

”Plötsligt fick jag bettet i näven”

OlyckaMitt under galopparbetet på ängen gick bettet av på mitten. Den annars så lugna hästen fick panik och Magnus Österlund fick kasta sig av i fullt sken. "Det var en overklig upplevelse", säger den mörbultade ryttaren.

”Plötsligt fick jag bettet i näven”
Magnus Österlund har bland annat matchat ett antal dyrgripar åt det holländska toppstuteriet VDL Stud. Här sitter han på Capriolo VDL. Det olycksaliga bettet syns till höger. Foto: Roland Thunholm/Privat

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Magnus Österlund driver Stall Österlund utanför Falköping och har matchat en rad bruksprovshingstar och lovande unga hopphästar genom åren. Han har varit med om mycket på hästryggen, men att bettet går av har aldrig hänt förut. Något som slutade med att hästen gick omkull och fick sys medan ryttaren blev blåslagen från topp till tå.

    – Jag låg och cantrade på en stor äng som vi klipper och rider på, och helt plötsligt fick jag bettet i näven. Hästen är egentligen jättesnäll, men blev nog rädd när kontakten försvann och jag tippade bakåt. Jag försökte få tag i nackstycket, men då blev han bara ännu mer rädd, berättar Magnus.

    Lite längre fram på den nära 500 meter långa ängen väntade både en stenmur och en nivåskillnad till nästa äng. Och den stackars snälla 5-åringen var snart uppe i fullt sken.
    – Efter 80, 90 meter var han uppe i maxfart och då insåg jag att det kommer att gå åt helsike hur jag än gör. Så jag bestämde mig helt enkelt för att kasta mig av och hoppas på det bästa.

    – Jag kalkylerade med att slå sönder mig helt, men det var ändå ett bättre alternativ än att sitta kvar. Han var panikslagen och annars hade vi rumplat längre fram och slagit oss ännu värre, fortsätter Magnus.

    Han hade lite hjälp av att det lutade just där han slängde sig av, men så här några dagar efter incidenten har han ont i hela kroppen. Han är uppe i sadeln igen men upptäcker hela tiden nya ställen på kroppen, bland annat ena foten och delar av buken, som gör ont.

    Skakade av chock

    Hästen fortsatte springa i full fart hem mot stallet. På vägen passerade den över en asfaltsväg där den halkade omkull och skrapade upp sig. Väl hemma på stallplan ställde den sig i stalldörren och skakade av chock, berättar Magnus.

    – Han var väldigt tagen och stressad. Det tog ganska lång tid innan han kom ner i en lugn andning igen.

    Idag är hästen sydd på ena frambenet och har brännsår från asfalten, men tycks i övrigt må förhållandevis bra, säger Magnus.
    – Med tanke på vad som hände känns det som att vi hade lite änglavakt båda två.

    Både hästens ägare och Magnus är tacksamma att hästen verkar ha klarat sig med några rejäla skråmor.
    – Vi är mer än glada att det har gått bra. Men det är klart att alla är lite upprörda och förbannade över att något sådant här kan hända när man bara sitter rätt upp och ner och rider.

    Img_2848
    Hästen är sydd på ena frambenet efter vurpan på asfalten. Foto: Privat
    Img_2849
    Även bakknäet fick sig en rejäl törn. Foto: Privat

    Flera som varit med om samma sak

    Själv har Magnus som sagt aldrig varit med om att något bett har gått av under alla de år han har ridit både fälttävlan och hoppning. Strax efter händelsen lade han ut bilder på bettet och hästens skador på Facebook med uppmaningen ”köp inte Nathe-bett”. Och han fick ett rungande gensvar från flera andra toppryttare som varit med om liknande incidenter.

    Bland annat skriver Jennifer Fogh Pedersen, som bland annat varit testryttare på bruksprovet, att hon haft två sådana bett som gått av. ”Livsfarligt”, skriver hon och tillägger att hon numera aldrig rider med den typen av bett.

    Magnus Österlunds elev Patrik Elmersson skriver: ”Fy så otäckt, mitt Nathe gick av på Falsterbos stora bana. Dock stannade min häst snällt vilket va skönt, nej tack till sådana bett.”

    – Jag har själv aldrig varit med om det innan, men nu har jag förstått att det tydligen har hänt en hel del gånger tidigare. Det var ändå ett nytt bett som jag har haft i max två månader, och det gick helt av, säger Magnus.

    Han beskriver det som att den ”säkerhetstråd” som löper igenom bettet helt enkelt har släppt från sin förankring. Tråden har inte gått av utan släppt från sitt fäste. Hästen har alltså inte tuggat av bettet.

    – Hästen har känslig mun så jag har provat lite olika gummiklädda bett. Jag tyckte det här verkade bra.

    Nathe är ett välkänt tyskt bettmärke som funnits i decennier, men som sedan ett år tillbaka sorterar under bettgiganten Sprenger. Ett namn som förpliktigar.
    – Sprenger är ett av de mest kvalitetsklingande namnen i branschen och man tänker att de ska ha kollat upp det här. Det ska ju vara ett kvalitetsbett, som dessutom är dyrt vid inköp.

    ”Väldigt obehaglig känsla”

    Att Magnus kommer vara extra noga med vilka bett han använder från och med nu är ingen överdrift. Något mer Nathe-bett av liknande karaktär faller bort direkt.
    – Det lär jag inte rida med. Jag kommer dock att fortsätta använda gummibett, det behövs ju på vissa hästar. Men jag kommer verkligen dubbelchecka det jag använder.

    – Problemet är bara att det inte hjälper vad du har för kärna i bettet, inte ens om du har en stålvajer, om bettet inte är korrekt konstruerat. Och det är ju svårt att kolla upp.

    Magnus hoppas i alla fall att han aldrig behöver uppleva något liknande igen.
    – Jag brukar inte vara så lättpåverkad, men jag var lite i chock efteråt. Det var en overklig och väldigt obehaglig känsla när det hände och jag valde att kasta mig av. Att det gick så pass bra ändå är lite osannolikt. Både hur jag landade och hur det gick för hästen.

    Ridsport har även varit i kontakt med Sprengers agent i Sverige, Titti Strindemark, som är angelägen om att ta reda på vad som har gått snett. Men innan det finns några tydliga svar måste bettet först analyseras hos Sprenger och Nathe, förklarar hon.
    – Nu väntar vi in bettet för att se när det är tillverkat och analysera vad som har hänt. Innan dess går det inte att säga så mycket mer.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden