Ponny
2 november 2015 13:29

”Det har varit jättebra här”

Efter många turer blev det till slut ett ponny-SM i Sundsvall, och oron över att sörlänningarna inte skulle orka ta sig till Norrland visade sig vara fel. Runt 250 ryttare gjorde upp i över 800 starter under helgen, och flera regerande svenska mästare fanns på plats för att försvara sina titlar.

”Det har varit jättebra här”
Ellen Wijkmark kom tvåa på SM i kategori C, grupp 2.

På plats fanns även den helt nya landslagsledaren Thomas Fasteus, som gjorde sina första observationstävling. Även Jens Fredricson fanns på plats under lördagen, och man samlade alla ponnyryttare på lördagen för ett uppskattat informationsmöte.

Sundsvalls Ridklubb fyller 70 år i år, och SM-tävlingarna blev själva kronan på verket av födelsedagsfirandet. Tillsammans har man jobbat stenhårt under ett år för att allt skulle bli så bra som möjligt under tävlingarna. En totalt uppfräschad hinderpark och ett underlag som skulle vara tip-top stod högst på agendan. Och just underlaget fick mycket beröm av alla ryttare.

Tävlingarna mjukstartade under torsdagen, under fredagen hölls bland annat en warm-up för alla SM-ekipage, och första SM-omgången hölls på lördagen. I kategori B fanns 28 ekipage i startlistan – däribland alla medaljörer från årets utomhus-SM. De små ponnyerna hade inga större problem att ta sig över Leif Halls bana, som gick på LA-nivå. 17 ekipage tog sig runt felfritt, och de övriga stannade inom ramen av godkända fel för att ta sig till A-finalen. Flera av ryttarna fick nu det delikata problemet att välja vilken av sina kvalade ponnyer de skulle starta med i SM-finalen, där det blev totalt 23 ryttare som gjorde upp om medaljerna.

När det var dags för andra omgången på söndagen, hade nivån höjts till Msv B. Nu märktes det att det blev lite svårare för ekipagen att ta sig runt felfritt – speciellt tvåkombinationen vållade en del problem. Sex ekipage nollade, och av dem hade Nathalie Persson – Ard Chuan Delight, Hanny Landgren – Flying Dragon, Jasmine Lindblom Lindé – Shanaia och Ida Selin – Tullohea Minnie även gjort en felfri första omgång, vilket gjorde att omhoppningen kom att stå mellan dessa ekipage. 

Först ut var Nathalie som gjorde en riktigt snygg, felfri runda med snäva svängar. Men hennes tid hade ändå inte mycket att komma med när Hanny äntrade banan med sin flygande drake. Flying Dragon svänger i luften och tycks kunna hoppa hindren hur snävt han än kommer på dem. 29,60 stannade klockan på, och även om både Jasmine och Ida gjorde fina felfria rundor efteråt gick guldet till Hanny och Flying Dragon. Silvret tog Ida och Tullohea Minnie hand om, medan Nathalie och Ard Chuan Delight fick brons.

13-åriga Hanny var jublande glad över SM-guldet, som var hennes första SM-medalj. Tidigare har hon kommit fyra och åtta. För välmeriterade Flying Dragon var det också faktiskt första guldet – även om han har ett SM-brons med annan ryttare. De 104 milen de åkt var klart värt resan, och Hanny hade aldrig tidigare tävlat så långt norrut.
– Det har varit jättebra här, men det är lite kallt, säger Hanny.

I omgång 1 på Msv B-nivå hade kategori C 32 starter i grupp 1 och 6 starter i grupp 2. Nu blev resultaten mer spridda, men även om en del inte kunde fullfölja banan blev alla i grupp 2 och nästan alla i grupp 1 kvalificerade till omgång 2 på söndagen. 28 C-ponnyekipage i grupp 1 och 6 stycken i grupp 2 blev det, där åtta nollat i grupp 1 och en i grupp 2.

När hindren nu låg på Msv A-nivå, blev det stora svårigheter för ekipagen. Nästan hälften av alla C-ponnyekipage blev uteslutna eller valde att utgå – många gånger var det ett fall i tvåkombinationen som var orsaken. Även hinder nummer två orsakade en hel del problem – en multifärgad, stor oxer som kom snabbt efter en högersväng där många ponnyer drog med sig en eller flera bommar. Inget kategori C-ekipage tog sig runt banan felfritt, utan det kom att bli fyra fel som var bästa resultatet bland dem i grupp 1. Det var Michelle Cranning Hillgren på Woodfield Night Light, Mimmi Skoglund på Oilean Carna och Saga Hansen på Munsboro Sniper. Av dem hade Michelle och Mimmi nollat i omgång ett, vilket gav en omhoppning mellan dem om guldet och silvret. Saga hade med sig fyra fel från omgång ett, stannade då på totalt 8 fel och med det tog hon hem bronset.

Guldet i grupp ett tog sedan Michelle Cranning Hillgren hand om, efter en riktigt snygg felfri runda i omhoppningen, där Mimmi drog på sig en rivning och med det hamnade på silverplats. Det var Michelles första SM-guld – tidigare har hon ett silver i kategori B, och på Woodfield Night Light tog hon brons tidigare i år. Ekipaget deltog även i NM-laget som tog silver i Köpenhamn i år. 13-åriga Michelle fortsätter rida sin ponny även nästa år.
– Nu blir det Friends arena, sedan är det Danmark och sedan är det slut för i år.

I grupp 2 var det inga felfria ekipage, utan där blev det 12 fel i omgång två som blev bästa resultat. Marielle Carlsson tog guld på sin Munsboro Dot Com, följd av Ellen Wijkmark som fick lägga till 18 fel på sin nolla i omgång ett, och Lycke Barck-Holst på Amoroso tog bronsmedaljen. 

Kategori D hade 23 starter i grupp 1 och 11 i grupp 2. I grupp ett satte Kajsa Björe en snygg nolla på sin Bright Eyes redan som andra ekipage, men det skulle visa sig att ingen annan ryttare kunde ta sin ponny felfritt runt banan i den gruppen. Däremot nollade fyra ekipage i grupp 2. Till söndagens omgång två gick 18 ekipage i grupp 1 och 10 ekipage i grupp 2. Precis som i kategori C var det tvåkombinationen som vållade störst problem, och fler än en ryttare stod på huvudet efter andra hindret. Två nollrundor blev det: Cora Hirn på Munsboro Mourinho och Amanda Bååth på Miskaun Harvey gjorde den bedriften – båda hade dock åtta fel med sig från omgång 1. När Bright Eyes sedan drog med sig två hinder med Kajsa Björe, hamnade alla dessa tre ekipage på åtta fel, och det blev omhoppning mellan dessa tre ekipage. Där rev Cora det fina SM-hindret, medan Kajsa fick med sig bommarna i båda hindren i kombinationen. Amanda däremot tog sig runt hela banan felfritt – guldet var hennes! Tidigare har 16-åriga Amanda kommit nia som bäst på SM.
– Jag hade inte förväntat mig det här, säger en glatt överraskad Amanda efter segern, som räknar den här tävlingen och årets deltagande på Falsterbo som sina främsta meriter.

I grupp 2 blev det klart att Rasmus Svensson på Miss Barbadouse tog bronset med sina totalt åtta fel, medan det blev omhoppning mellan två ekipage på totalt sex fel vardera: Josefine Nykvist på Why Not Equus och Michelle Hoffback på Poetic Kelly RC 108 – båda regerande SM-vinnare. Michelle vann SM-guld inomhus förra året, medan Josefine vann utomhus-SM tidigare i år. Josefine fick lite problem i omhoppningen och valde att utgå, medan Michelle bemästrade sin sprallande connemarahingst och tog sig runt banan utan hinderfel – dock drog de på sig två tidfel men vad gjorde det när SM-guldet var i hamn.

Text och foto: Jenny Staaf

Resultat

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

Hingstar Online

Just nu 78 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym