Krönika
12 januari 2018 06:30

Ponnykrönikan: ”Ingen föds med en massa hästkunskap”

PonnyföräldrarRidsports ponnykrönikör Lisbeth Pahnke-Airosto tar i årets första krönika upp ämnet hästkunskap – framförallt hos ponnyföräldrar. Det kan vara lätt att tro att man som förälder till ett hästintresserat barn måste vara hästkunnig från början, men kunskap finns att söka på många sätt.

Ponnykrönikan: ”Ingen föds med en massa hästkunskap”
Alla ponnyryttare i som tävlar i Scandinavium bär med sig sin egen historia, skriver Ridsports krönikör Lisbeth Pahnke-Airosto. Foto: Jenny Schwieler Staaf/iStockphoto

Så är allt igång igen, med aktiviteter redan nu i januari i alla tre grenarna. Ponnyhoppningen har Baltic cup i Helsingborg och dessutom deltävlingar i Sverigeponnyn på tre olika ställen. Fälttävlan har en mönstring för ponnyryttare hemma hos Sissi Lilja i Mantorp och dressyren har en tidig obs-tävling i Halmstad.

Många familjer planerar nu för fullt inför den kommande tävlingssäsongen. Några ska utomlands och tävla internationellt, andra ska starta sin allra första lilla klubbtävling. Att ponnytävlingar är en angelägenhet för hela familjen vet vi ju. Jag funderar ofta över alla dessa familjers olika förutsättningar. Vissa barn har föräldrar som själva rider och tävlar, där finns kunskap och tillgång till både ponnyer och hästar. Andra föräldrar har inte vuxit upp i hästmiljö och känner sig osäkra, när barnen rider och börjar tjata om en egen häst.

Det är populärt att klanka ner på okunniga föräldrar och bortskämda barn. Min bild är nog en annan. Nästan alltid när jag ringer för att intervjua några ponnyryttare, så är de i stallet, antingen rider de eller mockar eller utfodrar. Ordentliga barn som tar ansvar och sköter sina uppgifter.

Och föräldrarna… Jag läste en kommentar på nätet från en vuxen person, som skrev att ”det krävs nästan att man är hästkunnig som förälder redan från början” och sedan avslutade inlägget med att ”det är helt enkelt svårt att komma in i hästvärlden”.

Ingen föds med en massa hästkunskap, så nästa fråga är då: var hittar man idag stödet att bli hästkunnig? Ingen behöver förbli okunnig, men internet är förstås en djungel, och hur vet man vad som stämmer, när man googlar om ridning, utfodring, utrustning, veterinära frågor eller hästars beteende?

Det finns mycket som är vettigt, som man kan göra för att skaffa sig kunskap. En erkänt skicklig tränare som Pether Markne berättar i sin bok ”Hästens grundarbete” att hans familj inte var någon hästfamilj. ”Jag har inte vuxit upp i den sortens miljö och det är helt och hållet min egen nyfikenhet och drivkraft som har tagit mig dit jag är idag. Din bakgrund behöver inte spela in för att du ska nå dit du vill.”

Som okunnig förälder till ett hästintresserat barn kan man se sig omkring och söka kunskap där den finns, hos erfarna framgångsrika hästmänniskor, hos uppfödare och unghästutbildare, hos hästveterinärer, och på en bra ridskola. Man kan läsa böcker och man kan hitta seriösa, faktabaserade sidor på nätet. Man behöver inte acceptera att förbli okunnig.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden