Hoppning
12 augusti 2023 09:45
Ridsportplus

Pontus Westergren om SM-finalen: ”Det största han kommer ha gjort”

SM på SundbyholmDet var med Hästkullens DiMarabou som Pontus Westergren såg sig själv rida SM-finalen – istället blir det andrahästen Cayton som får kliva fram med ett bronsläge i ryggen. "Det blir ett mandomsprov för honom", säger sambon Suzanne Sjögren som först fick ögonen på hoppkanonen. Läs intervjun med radarparet här.

Pontus Westergren om SM-finalen: ”Det största han kommer ha gjort”
Pontus Westergren och Cayton in action. Foto: Pernilla Hägg

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Efter en tuff vårsäsong med topphästen Hästkullens DiMarabou (SWB val f-13 e Diarado-Indoctro, uppf Ulrika Andersson, äg Marlene Malmqvist), som haft magproblem, har det äntligen vänt för Pontus Westergren och hans ”chokladhäst”. ”Marabou”, som ingår i landslagets utvecklingsgrupp, skapade stor glädje för teamet när han radade upp topplaceringar i 1,50 och blev meetingbäst med sin ryttare under Westcoast Equestrian Week för ett par veckor sedan.

    Efter två fina rundor på hopp-SM på Sundbyholm landade ekipaget dessutom bland de tio bästa inför finalen, och det var med Marabou som Pontus hade sett sig själv i finalen. Istället fick han det angenäma dilemmat att ha två hästar bland topp tio. Med bronsläge på skimmelvalacken Cayton (HOLST val f-13 e Colman-Lasandos, uppf Remus Guenter, äg Kivla Sporthorses) var valet enkelt.
    – Jag hade räknat med Marabou som den hästen som skulle ha gått, han har tävlat mycket mer och är längre fram än vad Cayton är. Det blev inte så och nu får Cayton gå upp och debutera och hoppa stort för första gången. Det kommer vara det största han har gjort, säger Pontus Westergren.

    Matchmaking i maskopi

    Det var fästmön och sambon Suzanne Sjögren som först fick upp ögonen för Cayton, som då reds av Pontus bror Marcus Westergren, för lite mer än ett år sedan. Även Marcus fru Lena Westergren hade tänkt tanken att Cayton var en häst för Pontus, mer än för Marcus.
    – Man kan säga att det var jag och Lena i maskopi, förklarar Suzanne Sjögren.

    Hon visade en hoppfilm för Annelie Tjärnberg, som äger Kivla Sporthorses och är Pontus hästägare sedan länge. ”Jag har älskat den hästen sedan jag såg den för första gången”, var svaret.

    Han har ett stort hopp och försöker alltid göra sitt bästa.

    Pontus Westergren om Cayton

    Provridningen var något extra – Pontus fick möjlighet att starta 1,40 och 1,45 med Cayton på Sundbyholm förra våren och utifrån resultaten där blev det affär. Det är första hästen som Pontus har köpt från storebrorsan Marcus, och ett år senare är Pontus väldigt nöjd med sitt köp.
    – Han har ett stort hopp och försöker alltid göra sitt bästa. Han har utvecklats väldigt fint och hoppar väldigt spektakulärt, men han kanske hade behövt ett halvår till för att vara riktigt ”competitive”, säger Pontus och syftar på SM-finalen.

    Landslagsambitioner

    Med Hästkullens DiMarabou och Cayton i stallet har han stora förhoppningar inför framtiden, även om det här året inte blivit riktigt som det var tänkt.
    – Den lite stökiga inomhussäsongen har gjort att vi inte riktigt fått vara med. Nu har Marabou hoppat väldigt fint men nu är det slut på nationshoppningar, säger Pontus om tåget där Marcus hakat på och hoppat för Sverige under våren.

    Jag tror att båda två kan gå väldigt långt. Sedan gäller det att få chansen att vara med och förvalta chansen när man väl får vara med.

    Pontus Westergren om sina topphästar

    Precis som sin bror har Pontus stora mästerskapsvisioner och ambitioner att ta sig in i landslaget och vara med på allvar.
    – Jag tror att båda två kan gå väldigt långt, säger han om Marabou och Cayton.
    – Sedan gäller det att få chansen att vara med och förvalta chansen när man väl får vara med.

    Hästkullens Dimarabou
    Hästkullens DiMarabou och Pontus Westergren vann 1,50-kvalet och blev fyra i WEW Grand Prix för några veckor sedan. Foto: Yvonne Karlsson

    Fler hästar är dessutom på gång, både ett par yngre förmågor och förhoppningsvis en ny stjärna från Paul Schockemöhle. 2019 inleddes ett samarbete med hästmogulen och Con Cento PS (OS val f-11 e Conthargos-Nintender) köptes in till hälften av hästägarna Hans Fälting och Anette Lindgren med sikte på VM.
    – Vi har bytt ut ett par hästar hos Schockemöhle, Con Cento är en av dem. Just i detta nu håller vi faktiskt på att försöka hitta en lösning för en ny häst, som Fälting äger tillsammans med Paul Schockemöhle, berättar Pontus.

    Kommer bli tajt

    Med Emma Emanuelsson och Stella Röhlcke framför sig inför SM-finalen ser han att det kommer bli tufft.
    – Guld och silver kommer nog att stå mellan Emma och Stella, det kommer att bli väldigt tajt, men jag kommer göra vad jag kan för att få med mig en medalj hem, säger Pontus som inte har någon individuell SM-medalj sedan tidigare.
    – Jag är bra på fjärdeplatser, men jag har ett guld på lag-SM.

    Hejarklacken kommer att bänka sig på Sundbyholm på lördagen, och Pontus är väldigt glad över sitt starka team.
    – Det har varit så kul för hästägarna och alla som är inblandade i teamet när det har gått så pass bra som det har gjort på de sista tävlingarna. Alla som är med i teamet har ju en viktig roll för att det ska fungera, säger Pontus.

    Mixar hopp-SM med fotbolls-VM

    Kärleken och stöttepelaren Suzanne Sjögren, som själv har ridit junior-SM där hon trillade av i första klassen samma år som Marcus Westergren tog guld, är förstås också på plats när startsignalen ljuder i SM-finalen.

    Utifrån Pontus perspektiv är det därför vi sliter och vänder ut och in på oss själva varje dag.

    Sambon Suzanne Sjögren om bronsläget

    Som programledare på Viaplay till vardags har hon just nu dubbla mästerskap att hålla koll på. Med de svenska fotbollsdamernas VM-succé ska hon i nästa vecka rodda med semifinalerna från studion i Stockholm.
    – Jag alternerar mellan SM på Sundbyholm och fotbolls-VM i Australien och på Nya Zeeland, båda är nog så viktiga, säger Suzanne.
    – Utifrån Pontus perspektiv är det därför vi sliter och vänder ut och in på oss själva varje dag. Att ha två hästar bland topp tio är helt otroligt och jag är väldigt stolt över honom och hur han har genomfört den här tävlingen. Jag hade så gärna unnat honom en medalj, jag tycker verkligen att han förtjänar det.

    – Nu blir det Cayton som får chansen, även om Marabou har mer erfarenhet. Cayton har aldrig gått tre 1,50 samma helg och nu blir det 1,55 i sista klassen, det blir verkligen ett mandomsprov för honom. Han kan hoppa väldigt stora hinder, sedan har Pontus ägnat hela året åt att få den lite kvickare i fötterna. Men scope har den för att hoppa till månen och tillbaka, säger Suzanne.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden