Sverige
23 februari 2015 08:30
Ridsportplus

30-åriga Preben trivs med livet

Dottern bestämde sig för att köpa sin sköthäst på ridskolan. Och så blev det också. Det är tolv år sedan, Preben har hunnit bli 30 år och ägs fortfarande av samma familj. "Det är en riktig gentleman," säger Eva-Charlotte Reiner Carbonnier.

30-åriga Preben trivs med livet
I år fyller Preben 30 år. Han har bott på Lunds Civila Ryttarförening sedan han importerades till Sverige 1988.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Egentligen är det ingen som vet så mycket om Preben. Han köptes in som ridskolehäst till Lunds Civila Ryttarförening från en lösdrift i Danmark 1988. Då var han fyra år och klassificerad som halvblod. Han står fortfarande kvar på samma anläggning och rids i stort sett varje dag. Men ridskolestallet har bytts mot privatstallet och ridlektionerna mot stillsamma utepromenader.
– Han är som en familjemedlem, säger Eva-Charlotte Reiner Carbonnier.

Det var hennes dotter Annika som blev förälskad i Preben när han var 16 år. Hon var Prebens skötare på ridskolan och hade bestämt att hon skulle köpa loss sin favorit någon gång. När Preben var 18 år köpte Annika honom, han slutade arbeta som ridskolehäst och flyttade till stallet för privatägda hästar på anläggningen. 
– De hann med mycket tillsammans, det har varit många minnesvärda uteritter och hopptävlingar på klubbnivå. Jag är förvånad över hur mycket man kan forma en häst och få ut av den även om den är till åren, säger Eva-Charlotte Reiner Carbonnier.

Annika har hunnit bli 26 år och flyttade till Liverpool i Storbritannien för att läsa till veterinär för några år sedan. Numera är det lillasyster Malin, som är utbildad djursjukvårdare, som har huvudansvaret för Preben. 30-åringen rids så gott som dagligen. Det blir mest skrittpromenader ute i naturen, men även lite trav ibland. 
– Han älskar det. Men visst är han lite stel, säger Eva-Charlotte Reiner Carbonnier.

30-åringen är fräsch och välbehållen även om en tand har trillat ut och manken sticker upp litegrann. Och det händer att han fortfarande tar till sitt favorittrick – att bocka om och om igen tills ryttaren trillar av. 
– Han provar genom att ta ner huvudet mellan benen och sedan ta upp det igen. Funkar det inte provar han samma sak igen. Och igen. Det är många som har minnen av att de har trillat av honom, säger Eva-Charlotte Reiner Carbonnier.

Preben är också en social herre. Han svarar alltid med ett gnägg när hans människor ropar på honom och är alltid på gott humör. Han har också i stort sett varit frisk under sitt 30-åriga liv.
– Om han är otrevlig när man kommer till stallet så vet man att han inte mår bra, säger Eva-Charlotte Reiner Carbonnier bor i närheten av stallet och ofta hjälper till med skötseln av Preben. 

Genom åren har Preben också utvecklat sin smak för godsaker. Bananer och äpplen står högt på listan, och på senare tid har han fått smak för hackad lusern.
– Han är alltid hungrig och äter jämt. Hackad lusern skulle han kunna gå igenom väggar för att få, tror jag. 
– Men han är en riktig gentleman som man blir glad av att vara med. Vi är så stolta över honom. 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden