Veterinärt
19 oktober 2020 15:54
Ridsportplus

Prebiotika kan vara olämpligt till fång- och magsårshästar

FoderPreparat som ska förbättra bakteriefloran blir allt populärare bland både människor och hästar. Effekten är omdiskuterad och i vissa fall kan det vara bäst att låta bli prebiotika. Ridsport har pratat om ämnet med Cecilia Müller, docent i fodervetenskap på SLU.

Prebiotika kan vara olämpligt till fång- och magsårshästar
Pre- och probiotika är populära tillskott, men det kan finnas anledning att undvika dem. Foto: iStockphoto

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Numera erbjuds både probiotika och prebiotika till häst. Men vilka är för- och nackdelarna?
    – Det finns väldigt få studier, så det är svårt att uttala sig om det. De studier som finns visar också olika resultat, några har visat på positiva resultat, några på negativa och i några studier blev det ingen skillnad, säger Cecilia Müller, docent i fodervetenskap på SLU.

    Det finns betydligt fler studier gjorda på människor, och på grisar och andra djur. Probiotika för människa och gris baseras ofta på mjölksyrabakterier. Samma typ av probiotika marknadsförs för häst.
    – Men när det gäller häst ser vi ofta en ökning av antalet mjölksyrabakterier i samband med en störning i grovtarmen. Det indikerar att olika djurarter förmodligen inte gynnas av samma typ av probiotika, säger Cecilia Müller.

    Studier visar att smältbarheten kan öka

    Ceclia-muller
    Cecilia Müller, docent i fodervetenskap på SLU

    Det finns en annan sorts probiotika som inte baseras på mjölksyrabakterier utan på jäst av släktet saccharomyces.
    – Där finns det lite studier och vissa av dem har visat att smältbarheten kan öka för vissa komponenter i fodret när sådana preparat ges. Inget av preparaten har dock visat att det skulle hjälpa vad man kallar ”en orolig mage”, eller kroniska diarréer, säger Cecilia Müller.

    Ändringen i hur mycket av fodret som kan brytas ned i tarmen är liten.
    – Det är inga dramatiska effekter det rör sig om när saccharomyces-preparat har använts.

    När det gäller prebiotika innehåller den bland annat polysackarider som kallas fruktooligosackarider eller, förkortat, FOS. Fruktaner är ett annat namn. På andra djurslag har forskare kunnat se positiva effekter på mag- och tarmhälsa när FOS tillförts.
    – Men det är lite annat på häst. Det finns många olika faktorer som kan bidra till att fång uppstår. En orsak som diskuterats mycket är just höga halter av fruktan i bete och skördat vallfoder. Det är därför ett stort frågetecken om det är lämpligt att ge sådan prebiotika till häst, säger Cecilia Müller.

    Vet inte exakt hur hästens tarmflora fungerar

    Det största problemet med att ge pro- och prebiotika till häst är att vi inte vet exakt hur hästens tarmflora fungerar och reagerar i olika situationer.
    – Många forskar på det nu, men det är ganska snårigt. Om forskningsresultat ännu inte kan visa hur en sjuk eller frisk hästs tarmflora ser ut är det svårt att designa pro- eller prebiotika för att styra åt ett visst håll, konstaterar  Cecilia Müller.

    Fakta

    Vad skillnaden mellan  pro- och prebiotika?

    • Probiotika är levande mikroorganismer som ska förbättra eller stabilisera floran i tarmen. 
    • Prebiotika är substrat som ska gynna de mikroorganismer som är önskvärda.

    Prebiotika och magsår

    Hästar som har undersökts gastroskopiskt av en veterinär och som konstaterats ha magsår bör inte ges prebiotika bestående av FOS. Det beror på att FOS kan börja jäsas redan i magsäcken och bilda syror som kan förvärra magsåren. Det finns en ganska ny studie som indikerar just detta

    Är det farligt att ge pre- eller probiotika till häst?
    – Med den kunskap vi har i dag och de doser som tillverkaren anger är det inte farligt att ge dessa tillskott. Men det kanske heller inte kommer att hjälpa. Om hästen har ett problem med mag-tarm står lösningen oftare att finna någon annanstans än i fodertillskott. Faktorer som fodrets hygieniska kvalitet, foderstatens sammansättning och hur utfodringen sker har förmodligen större inverkan och är de faktorer man behöver börja med att se över, säger Cecilia Müller. 

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 17/2020.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden