Träningstips
15 januari 2020 14:17
Ridsportplus

Problemlösning: Lyhörd häst kräver aktiv ryttare

TräningstipsMalin Rinné eftersträvar kvicka, lyhörda hästar – för att nå dit krävs en aktiv ridning. I hennes tre övningar får du rannsaka dig själv. Hur medveten är du egentligen om vad du gör i sadeln?

Problemlösning: Lyhörd häst kräver aktiv ryttare
Malin Rinné ger dressyrtips med bland annat övergångar. Foto: Natalie Lindholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    – Vi måste spara på antalet meter vi rider. Vi vill slita så lite som möjligt på våra hästar och därför är det extra viktigt att varje minut i sadeln ger resultat, säger Malin Rinné.
    – Jag ser alltför ofta ryttare som rider ett helt varv i samma tempo utan att det händer något. Hur har vi tänkt oss att hästen ska lära sig att vara reaktiv i det?

    Malin Rinné anser att även om en del hästar föds känsligare än andra är det ändå vi ryttare som i slutändan bestämmer hur lyhörda våra hästar är.
    – Vi talar om för hästen hur vi förväntar oss att den ska vara. Om vi är okänsliga och otydliga i vår hjälpgivning kan vi inte förvänta oss att hästen ska vara känslig. Är vi stumma i handen kan hästen inte vara mjuk i munnen.

    Fakta

    Varför övergångar?

    Korta övergångar eller tempoväxlingar ger en häst som blir kvick på hjälperna och mer självbärig. Dessutom får den en större elasticitet, tack vare att hästen tvingas lägga mer vikt på bakdelen. Övningarna går nämligen inte att göra kvickt med en häst som hänger i handen och är framtung.

    De flesta håller nog med om att en häst som reagerar på framåtdrivande och förhållande hjälper är A och O i all ridning. Trots det missar många att faktiskt lära hästen att reagera på rätt sätt.
    – Först och främst – gasa och bromsa aldrig samtidigt.

    Renodla hjälperna

    När Malin Rinné själv börjar träna en häst är hon noga med att renodla hjälperna och bara använda en hjälp i taget för att vara säker på att hästen har förstått. Om den unga hästen inte tar förhållningen styr hon hellre in mot staketet än tar en hårdare förhållning. Så fort hästen stannar får den ordentligt med beröm.
    – När jag märker att hästen förstår mina rösthjälper och förhållande tygeltag lägger jag till vikthjälperna. Så småningom ska hästen så klart gå på mina vikthjälper.

    När det gäller de framåtdrivande hjälperna är Malin Rinné minst lika tydlig. Den häst som inte lyssnar på ett lätt tryck av benen ger hon direkt en stark hjälp.
    – När hästen springer fram är det viktigt att berömma och aldrig bromsa. Det ska alltid vara okej att gå fram och det får aldrig bestraffas.

    Att få en reaktiv häst handlar alltså om att vara aktiv och lyhörd själv. Malin Rinnés tre favoritövningar hjälper dig att hitta rätt.

    Lattridning-trav
    Malin Rinné tipsar om att variera lättridningen. Foto: Natalie Lindholm

    1 Variera lättridningen

    Många ryttare rör sig i en och samma takt oavsett vad de vill ha ut av hästen. Det här vill Malin Rinné ändra på. Bara genom att variera hur snabbt eller långsamt du reser dig ur sadeln kan du påverka hästens travtakt eller tempo.

    Om din häst behöver bli lite kvickare i sin trav rider du lätt i ett lite snabbare tempo, det vill säga reser dig upp och sätter dig ner i sadeln snabbare. Om din häst i stället behöver lära sig att vila mer på steget, eller om du vill minska tempot, rider du själv långsammare. Öva längs fyrkantsspåret så kommer du snart att märka hur hästen lär sig att reagera på ditt tempo.

    Prova att minska tempot enbart med hjälp av din sits. Res dig långsammare och långsammare upp ur sadeln tills tempot är så lågt att du slutligen bara kan sätta dig ner och räta upp dig för att få en häst som saktar av. Tänk på att inte hålla balansen i tygeln – din bål ska vara stark nog att bära dig – och kontakten med hästens mun mjuk. Hästen ska också bära sig själv och får aldrig bli hängande i handen.

    2 Övergångar

    I den här övningen behöver du sitta ner för att hinna vara snabb nog i din hjälpgivning. Övningen rids i skritt och trav och du börjar på ett stort voltspår.

    Börja med längre övergångar och minska antalet steg i respektive gångart efter hand som hästen har förstått övningen. Till en början travar du kanske sex steg, rätar upp dig och ber hästen sakta av. Skrittar två steg och driver sedan fram i trav igen. Efter några varv kan du minska till så lite som tre steg i trav och ett steg i skritt. Tänk på att du inte kan trycka på för mycket i igångsättningen om du vill trava få steg. Anpassa hjälpgivningen efter att hästen ska smyga in i traven men med en bra framåtbjudning. Driver du på för mycket far hästen iväg med för stora steg och det blir omöjligt för den att sakta av nästan direkt igen.

    3 Tempoväxlingar i galopp

    Galoppen kan ridas både på volt och rakspår, men börja gärna på volt för att underlätta för både dig och hästen. Har du en häst som inte riktigt lyssnar på din förhållning kan du bara vända in på en mindre och mindre volt och slippa ta för mycket i handen.

    Här gör du samma arbete som i skritt och trav fast du varierar mellan samlad galopp och arbetsgalopp eller mellangalopp.

    Börja med att öka ett antal språng och minska några språng och se hur ofta du kan ändra tempot med bibehållen mjukhet och följsamhet. När du har gjort övningarna några gånger och varit noggrann kommer du snart märka att hästen blir bättre på att vänta på dina signaler.

    Fakta

    Om tränaren

    Malin-rinneMalin Rinné, 38, bor på Sundsmåla Gård utanför Linköping. Hon är Grand Prix-ryttare och tränare i dressyr.

    På bilden rider hon Qurinell, f -08 e Quarterback–Ampère, uppf Sundsmåla Gård AB.

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 24/2019.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden