Träningstips
13 maj 2020 13:55
Ridsportplus

Problemlösning med Haking: Så gymnastiserar du bort oliksidigheten

HoppningOliksidighet hos hästen beror ofta på ryttaren enligt E-G Haking, B-tränare i hoppning. Här berättar han om sina bästa tips på övningar som ökar ryttarens medvetenhet och samtidigt stärker hästen. Missa inte filmklippet!

Problemlösning med Haking: Så gymnastiserar du bort oliksidigheten
E-G Haking har tränat ekipage i över 50 års tid. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Om hästen är för oliksidig kan det ofta leda till problem, både för hästens hållbarhet och för ekipagets prestation på hoppbanan.
    – Det finns studier gjorda på ekipage i medelsvår hoppning som visar att betydligt fler fel kommer på hinder som står placerade i höger varv, säger E-G Haking.

    Han menar att det beror på att de flesta ryttare är högerhänta och blir för starka i sin högerhand som håller i innertygeln i höger varv. Därför blir det svårare att rakrikta hästen när hinderna står ur en högersväng.

    E-G:s system bygger på att öka medvetenheten hos ryttare då liksidighet hos hästen tar tid att bygga upp.
    – Det viktiga är att ryttaren får förståelse för hur de kan träna hemma själv för att bygga upp hästens svaga sida i stället för att brotta loss den starka sidan, säger E-G.

    Emmy-edgardh-capone-7-200326-rt
    Värm upp med skänkelvikning Foto: Roland Thunholm

    1. Värm upp med skänkelvikning

    I uppvärmningen använder sig E-G Haking av skänkelvikning på ena långsidan, där hästen ska vara vänd mot ridhussargen för att ryttaren ska få bättre kontroll och våga lägga om skänkeln. Övningen görs först i skritt och därefter i trav.

    När det går bra att göra skänkelvikningen i trav kan tyglarna tas i en hand för att ryttaren inte ska kunna fastna i handen. Tyglarna tas då i höger hand om hästarna flyttas för vänster skänkel och tvärt om.

    På andra långsidan får hästen byta gångart till galopp och då gärna förvänd galopp, för att sedan bryta av till trav på nästa kortsida och göra om skänkelvikningen igen tills det känns bra.
    – De flesta hästar tar höger tygel bättre som yttertygel, därför är det bra att alltid börja i högervarv eftersom höger tygel blir den viktigaste tygeln i skänkelvikningen, säger E-G.

    Emma-stadling-calle-1-200326-rt
    Forma för innerskänkeln Foto: Roland Thunholm

    2. Forma för innerskänkeln

    Här tar E-G hjälp av sju bommar som står på ett voltspår där varannan bom ska vara upphöjd. Först görs detta i skritt och då ska hästen vara ordentligt formad för innerskänkeln och skritta med två steg mellan varje bom. När det sedan fungerar görs övningen i stället i trav med ett steg mellan varje bom.
    – Här måste hästen länga ut steget och målet är att den ska söka sig framåt nedåt och hitta en bra takt, säger E-G.

    Var noga med att inte störa hästens ryggverksamhet utan rid i en lätt sits och tänk på att ha en låg tyngdpunkt så att hästens rygg får arbeta fritt.

    Om hästen har svårt att länga sig över bommarna är det bra att börja med fem bommar och det går också bra att ha två decimeter kortare avstånd mellan dem. Då kan ryttaren ha mer kontakt med hästen, vilket blir lättare för ett lite mer orutinerat ekipage.

    Emma-stadling-calle-3-200326-rt
    Böjt spår och tempoväxling Foto: Roland Thunholm

    3. Böjt spår och tempoväxling

    Som en sista övning hoppas ett lägre hinder som står placerat på ett lätt böjt spår följt av ett räcke på mitten av långsidan. Övningen rids på sex galoppsprång för stor häst och sju galoppsprång för ponny.
    – Det första hindret hålls alltid lågt och det står på böjt spår för att ryttaren lättare ska få tag på yttertygeln och forma hästen för innerskänkeln.

    Efter hindren men före kortsidan görs ett lugnt avbrott till skritt på rakt spår, där ryttaren ska kunna mjukna med innerhanden. Räcket i mitten höjs succesivt till en höjd som passar ekipagets nivå.

    E-G:s hoppövningar rids i båda varven och kan tränas vid ett och samma tillfälle eller delas upp och ridas var för sig. De lämpar sig bra som uppvärmning inför banhoppning för att stärka hästens svaga sida och öka medvetenheten om detta hos ryttaren.

    Ovningar-haking
    Övningsskiss

    Fakta

    Tränaren E-G Haking

    Eg-haking-2-200326-rt
    E-G Haking Foto: Roland Thunholm

    E-G Haking är B-tränare i hoppning. Han har tävlat svår internationell hoppning och varit verksam som tränare i över 50 års tid. Han har en utbildning från Elittränarprogrammet på Bosön och har varit delaktig i utvecklingsprojekt där han studerade ryttarens balans.

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 7/2020.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden