Hoppning
7 september 2021 19:45
Ridsportplus

Professorn varnar för det perfekta underlaget

Mekanisk hovHan var en av nyckelpersonerna även vid detta OS, SLU-professorn och underlagsexperten Lars Roepstorff. Nu vill han komma vidare i forskningen kring barfotahästar och skodda hästar, och hur de reagerar på olika underlag.

Professorn varnar för det perfekta underlaget
Lars Roepstorff tillsammans med den ”mekaniska hoven”. Foto: Anna Nyberg

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Professor Lars Roepstorff var på plats i Tokyo för att mäta OS-banornas underlag och kunde där se en barfota All In skörda framgångar. Att en häst utan skor hoppar lättare och snabbare än en häst med skor är ren och skär fysik, säger han.
    − En klump längst ut på en hävarm, som en sko på ett hästben, bromsar rörelsen. Tar du bort klumpen går det åt mindre energi i rörelsen.

    Även om skor ofta är helt nödvändiga, inte minst för att värna hästhälsan, är Lars Roepstorffs grundinställning att det naturliga för hästar är att vara barfota.
    − Den stora utmaningen inom både trav och ridsport blir då att skapa förutsättningar genom underlag och annat, så att hästen kan gå barfota, samtidigt som det behövs en kontrollapparat för att säkerställa att hästarna inte utsätts för lidande om de går barfota.

    I dag finns ett pågående arbete inom FEI för att sätta en standard för underlag.
    − Och vi kan redan i dag mäta underlag och varudeklarera dem.

    Underlaget mäts dagligen

    Vid OS och andra större mästerskap mäts underlaget dagligen, och Lars Roepstorff är en frontfigur i de sammanhangen.

    Tävlingsunderlaget på hoppbanan i Tokyo var ett utmärkt underlag att rida på med barfotahästar, enligt Lars Roepstorff. Samtidigt kan allt naturligtvis bli ännu bättre, men där kommer också andra avvägningar in.
    − Vi kan trimma underlaget så att det ger ett perfekt grepp, vilket leder till att man kan rida fortare, men då ökar belastningen på hästen, så här måste vi väga prestation mot hållbarhet. Gör vi ett underlag så snabbt som möjligt ökar skaderisken, säger Lars Roepstorff och exemplifierar med galoppsporten, där man väljer bort att göra banor med det perfekta underlaget eftersom det med stor sannolikhet skulle leda till fler skador.

    Gör vi ett underlag så snabbt som möjligt ökar skaderisken.

    I dag mäts underlag på exempelvis OS med hjälp av olika gränsvärden för bland annat ytfasthet, grepp, dämpning och elasticitet som ryttarna varit med och tagit fram. Nu har Lars Roepstorff fått klartecken från FEI till en ny studie om hur hästarna reagerar på de olika underlagen.
    − Det handlar om hur olika underlags beskaffenhet påverkar hästens fysik.
    − En önskedröm vore att också få göra det med både skodda hästar och barfotahästar, för att verkligen förstå mekanismen, säger Lars Roepstorff.

    Fakta

    Mekanisk hov testar underlag

    Efter OS i Aten 2004, där flera hästar drabbades av senskador, startade ett forskningsprojekt kring underlag, som bland annat resulterade i en doktorsavhandling av veterinären Elin Hernlund vid SLU.

    Numera kan underlag mätas av en mekanisk hov utifrån parametrarna ytfasthet, dämpning, elasticitet, grepp och enhetlighet.

    Dessa mätningar gjordes dagligen på OS-banorna i Tokyo.

    Önskvärt mätresultat är baserat på intervjuer med ryttare, men nu väntar en studie kring hur hästar reagerar på olika typer av underlag.

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 14/2021.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden