Sport
7 juli 2015 09:12

Proffsen om hästaffärer

Bestäm dig för om du vill sälja din häst eller inte, sätt inte fantasipriser på en unghäst och kom i håg att det alltid finns en marknad för en trevlig, välutbildad häst. Det var några råd från panelen under seminarium om prissättning på hopphästar. Det hölls i Falsterbo på måndagen.

Proffsen om hästaffärer
Moderatorn Tessie Sjöstedt med paneldeltagarna Lisen Bratt Fredricson och Andreas Schou. Photographer Roland Thunholm

Det var Folksam och Club Show Jumping Scandinavia som ordnade det välbesökta seminariet på måndagskvällen. I panelen satt Danmarks mästerskapsryttare Andreas Schou som driver Absolute Horses, Hollandsbaserade paret Mathijs Van Asten och Kristin Nyberg och Lisen Bratt Fredricsson.  

Det första ämne som dryftades var svårigheterna med att få veta priser på svenskägda hästar. 
– Man frågar kanske för en kunds räkning och så får man inget svar. Det är omöjligt att arbeta på det sättet, sa Andreas Schou. 
– Har man en unghäst som går här i Falsterbo måste man fundera på om man vill sälja eller inte. Att bara säga ”ge ett bud” funkar dåligt, sa Lisen Bratt Fredricson. 
– Jag tycker det är synd att inte fler försöker få igång en business med sina hästar. Om fler vågade sälja sin fina häst och sedan återinvestera de pengarna i andra hästar tror jag att många fler skulle kunna försörja sig på det, fortsatte hon.

Kristin Nyberg pratade mycket om marknaden för hopphästar i USA. Hon berättade om de många olika tävlingsformerna som finns där och att det går att få bra betalt för hästar som är bra i sin respektive gren där. 
– Det är en stor marknad, inte minst för amatörhästar på 1,45- och 1,50-nivå. Att sälja en sådan häst kan löna sig ordentligt, sa hon. 

Panelen betonade också att säljare inte kan räkna med fantasipriser för sina 5- och 6-åringar. Även om det är en häst som är mycket lovande i den åldern är det inte alls säkert att det blir en Grand Prix-häst. Och även om kapaciteten för de högsta klasserna finns kan det också hända mycket på vägen. 
– Man tar en risk när man köper en unghäst, sa Kristin Nyberg. 
– Vi måste ha en plan B för hästen. Om det inte blir en Grand Prix-häst måste vi kunna sälja den till amatör och få pengarna tillbaka, sa Mathijs Van Asten.

– Och bara för att vi frågar på en häst betyder det inte att vi tror att det är en OS-häst. Det kan vara för att vi tycker att hästen verkar passa bra till en kund, sa Lisen Bratt Fredricson. 

Panelen framhöll också att utbildning av hästar nästan alltid lönar sig.
– Men om man inser att hästen inte har viljan och inställningen är det ingen idé att lägga massa tid på den. Om det inte är en exceptionell talang, säger Lisen Bratt Fredricson. 
Själv letar hon efter hästar som är atletiska, kvicka, välbalanserade och har bra avstamp:
– Och så vill vi gärna att det ska vara lite ”på” som unghästar. Man ska inte känna att man måste kroka i allt man har för att ta sig igenom en trekombination. 
– Och när jag sitter upp vill jag känna att det finns kraft och power. Det kan kännas helt annorlunda än vad det ser ut.

Mathijs Van Asten framhöll vikten av att ge hästar den tid de behöver.
– En bra häst är en bra häst. Och bra hästar finns det alltid en marknad för oavsett vilken nivå de är på, sa han. 
Några av de svåraste hästarna att sälja är de som inte riktigt har kapacitet för Grand Prix men som samtidigt är för svåra för amatörer att rida. 

Panelen tyckte att det fanns många fina unga hopphästar i Falsterbo i år.
– Standarden höjs hela tiden, sa Lisen Bratt Fredricson. 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden