Träningstips
13 november 2019 09:42
Ridsportplus

Proffstipset: Longering på rätt sätt

Träningstips med Louise HaagaLongering på rätt sätt är bra för hästen, som uppvärmning inför ridpasset eller som träning och omväxling från ridningen. Louise Haaga förklarar hur du gör och vilken utrustning du ska använda.

Proffstipset: Longering på rätt sätt
”Jag tycker att det är bra att inte alltid sitta på hästarna när man arbetar dem”, säger Louise Haaga, som gärna longerar sina hästar. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    En varierad träning är bra för alla hästar. För Louise Haaga ingår longering som en betydelsefull del i arbetet med gårdens tävlings-hästar.
    – Jag longerar ofta hästarna innan jag ska rida. Jag tycker att det är bra att få se dem från marken innan jag sitter upp, men använder det även som tränings-metod, förklarar hon.

    Longering är en bra träningsform för hästar i alla åldrar. Men som alltid gäller det att göra på rätt sätt, annars kan det bli problem.
    – Longering ska ske på bra underlag så att inte hästen riskerar att halka, under kontrollerade former och med rätt utrustning, konstaterar Louise Haaga.

    Fakta

    Longering

    Fyra saker att tänka på vid longering:

    1. Longera max 30 minuter.
    2. Longera alltid på bra underlag – jämnt och halkfritt.
    3. Ha aldrig sporrar på dig vid longering.
    4. Använd alltid handskar och hjälm.

    Fyra bra saker med longering:

    1. Bra att se hur hästen rör sig från marken.
    2. Hästen blir varm i kroppen före ridning.
    3. Hästen får möjlighet att hitta sin egen balans.
    4. Bra träning av kommunikationen med din häst.
    Expandera

    Att kunna longera en häst ingår som en del i hästskötarexamen, något som gymnasieeleverna vid Celsiusgymnasiet i Uppsala har möjlighet att ta.

    Fel utfört kan longering vara farligt

    Louise Haaga har hand om undervisningen för gymnasieeleverna och får se både elever som vet hur longering ska gå till och de som absolut inte har en aning.
    – Fel utfört kan longering vara direkt farligt, framför allt för den som ska longera. Men det är viktigt att kunna göra det rätt för då är det en bra träningsform.

    Vanliga fel som eleverna ofta gör i början är att de hamnar framför hästen och att den då kan vända och dra iväg. Att lägga pisken på backen och sedan böja sig ned för att ta upp den är också något som Louise Haaga varnar för.

    Ungefär en dag i veckan arbetas Louise Haagas egna tävlingshästar från marken. För en del blir det longering, för andra tömkörning.
    – Jag tycker det är bra att inte alltid sitta på hästarna när man arbetar dem. Jag samarbetar mycket med dressyrtränaren Ingrid Jerlin, som dels hjälper mig att rida mina hästar ibland, men framför allt tömkör dem en hel del, då tömkörning är ett bra komplement till övrig träning.

    Jag tycker inte om inspänningar som ger hästen ryck i munnen när den rör sig.

    Under perioder kan hästarna dessutom arbetas flera gånger i veckan från marken.

    Har aldrig hästarna hårt inspända

    Just nu har hon en lite gänglig och obalanserad 5-åring som longeras och tömkörs en till tre gånger per vecka för att den ska hitta sin egen balans och bli starkare i kroppen utan ryttare på ryggen.
    – Jag har aldrig hästarna särskilt hårt inspända och om de inte är för heta låter jag dem ofta jobba helt utan inspänningstyglar för att de ska hitta sin egen balans och sträcka sig framåt och nedåt och komma igenom ordentligt i kroppen.

    Longering-9-190926-rt
    Gouge-inspänningen fäst direkt i bettringen. Hästen bjuds att sänka hals och nacke på ett naturligt sätt. Foto: Roland Thunholm

    Louise Haaga föredrar tre typer av inspänning på de hästar som behöver det: inspänningstyglar, halsförlängare och chambon eller gouge-tygel.
    – Jag tycker inte om inspänningar som får till följd att hästen får ryck i munnen när de rör sig, som till exempel Pessoaselen eller den som kallas för longeringshjälp. Den kan dessutom ge hästarna ett obehagligt tryck över manken.

    Däremot används Equibandet ibland vid tömkörning, då det inte påverkar hästens mun och hals.
    – Förutom att vara ett komplement till vanlig träning är longeringen ett bra sätt att få en bättre kommunikation med hästen, något som är väldigt värdefullt när du rider och hanterar den, säger Louise Haaga.

    Tips för longering

    1-louise-haaga-longering4-190926-rt
    Dela av ridhuset Foto: Roland Thunholm

    Dela av ridhuset
    Louise Haaga, A-tränare i hoppning, använder sig gärna av longering för att arbeta sina hästar. Hon delar av en bit av ridhuset med staket för att underlätta för hästarna att hålla sig kvar på voltspåret. Cracker Jet H (val f -11 e Cachas-Corofina, äg Marianne von Geijer och Haaga Häst) jobbar lugnt och avspänt.

    2-louise-haaga-longering-6-190926-rt
    Boots och hela skydd på hästen Foto: Roland Thunholm

    Boots och hela skydd på hästen
    Cracker Jet är redo för ett arbetspass på linan. Hästarna som longeras har alltid boots och hela skydd fram på hästarna. När de tömkörs har hästarna även boots bak. Longeringsgjorden har flera olika alternativ med ringar och här går Cracker Jet utan inspänningstyglar, något som Louise Haaga ofta föredrar på de hästar som inte är allt för heta. När hon longerar utan inspänning har hästen alltid longerlinan dragen över nacken och fäst i motsatt bettring för att inte få ett ensidigt tryck i inre mungipan.

    3-louise-haaga-longering-16-190926-rt
    Gouge-inspänning för sänkt huvud Foto: Roland Thunholm

    Gouge-inspänning för sänkt huvud
    Här longeras Cracker Jet med gouge-inspänning. Hästen bjuds att sänka huvud och hals framåt/neråt då inspänningen bara trycker på hästens mun och nacke om den höjer huvudet för mycket. Den här inspänningen är bra för hästar som gärna blir lite korta och höga i nacken och sänker ryggen när de arbetar.

    4-louise-haaga-longering-13-190926-rt
    Ledande infästning får hästen att följa med Foto: Roland Thunholm

    Ledande infästning får hästen att följa med
    Till mer rutinerade hästar använder sig Louise Haaga gärna av en ledande infästning av longerlinan, där linan dras genom bettringen och fästs i longergjorden. På så sätt kan hon få hästen att följa med bättre i volten. Här har Cracker Jet försetts med en hals-förlängare, en inspänningstygel som är bra för hästar som inte riktigt vill ta stöd på bettet.

    5-louise-haaga-longering-9-190926-rt
    Inspänningen ska inte vara för kort Foto: Roland Thunholm

    Inspänningen ska inte vara för kort
    Här jobbas Cracker Jet med inspänningstyglar och longerlinan dragen genom bettringen och fäst i longergjorden. Det är viktigt att inspänningen inte är för kort så att den påverkar hästens mun i varje steg. Louise Haaga har också inspänningstyglarna lika långa på båda sidorna.

    6-louise-haaga-ryggning-1-190926-rt
    Rygga hästen vid hand Foto: Roland Thunholm

    Rygga hästen vid hand
    Louise Haaga tränar även att rygga hästarna vid hand i samband med arbetet från marken. Hon tycker att det är ett bra sätt att lösgöra hästarna och få dem uppmärksamma på ryttaren.

    Fakta

    Tränaren

    Louise-haaga-5-190912-rt

    Louise Haaga är A-tränare med cirka 100 elever varje vecka. Hon är utbildad banbyggare, mental tränare och mental rådgivare. Louise har tidigare tävlat framgångsrikt i svår hoppning och utbildat många unghästar till framskjutna placeringar i unghästchampionat.

    Bor: Skästa gård utanför Västerås.

    Familj: Maken Christoffer och dottern Mollyh.

    Meriter: A-tränare i hoppning, C-banbyggare. Tävlingsryttare med meriter i 1,50-hoppning och SM-placeringar. Ansvarig för hopputbildningen på Celcius Idrottsgymnasium i Uppsala.

    Expandera

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 20 2019.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden